Mesajul trimis de Rusia Occidentului dupa numarul neobisnuit de mare de avioane militare in spatiul aerian al Europei

Ultima actualizare: 07-11-2014 06:41
vladimir putin

Rusia a vrut sa arate Occidentului ca este "o mare putere" prin faptul ca a trimis un numar neobisnuit de mare de avioane militare in spatiul aerian al Europei, a declarat luni comandantul suprem al fortelor NATO, generalul Philip Breedlove.

Rusii, care si-au intensificat de un an activitatea aeriana in spatiul european, au trimis saptamana trecuta un numar neobisnuit de mare avioane militare in spatiul aerian al acestei regiuni, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Ne trimit un mesaj. Mesajul este ca sunt o mare putere"
, a declarat generalul Breedlove, precizand ca Rusia cauta sa demonstreze ca exercita o anumita influenta asupra planurilor Aliantei Nord-Atlantice in regiune.

NATO a anuntat miercuri ca a efectuat mai multe interventii aeriene de la inceputul saptamanii trecute, implicand diversi membri ai Organizatiei, dupa ce a detectat o intensa activitate a aviatiei militare ruse in spatiul european, o activitate catalogata intr-un comunicat drept "la scara mare" si "neobisnuita".

Intre aeronavele rusesti s-au aflat avioane de lupta, bombardiere cu raza lunga de actiune si avioane de aprovizionare cu carburant. Noi zboruri au fost semnalate vineri in spatiile aeriene ale Marii Baltice, Marii Nordului, Marii Negre si Oceanului Atlantic.

Citeste si: Rusia a testat cu succes cel mai nou submarin nuclear. Russia Today: Racheta Bulava poate distruge un oras intreg. VIDEO

"Ceea ce ati vazut saptamana trecuta era o formatiune de avioane mai mare, mai complexa, cu o traiectorie de zbor un pic mai provocatoare
", a adaugat Breedlove.

Generalul a facut aceste declaratii la Washington, in fata unor jurnalisti, la o zi dupa alegerile controversate din estul Ucrainei, organizate de catre separatistii prorusi. Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au denuntat aceste scrutine ca ilegale.

De asemenea, flota rusa a efectuat anul acesta incursiuni in Marea Neagra, Marea Nordului si Oceanul Pacific, a mai precizat generalul american.

In acest context delicat si in fata unei Rusii "revansarde", generalul s-a declarat pregatit sa creasca temporar numarul trupelor americane in Europa de Est si sa suplimenteze intaririle deja mobilizate.

Citeste si: NATO este in alerta. Aproape 20 de avioane militare ale Rusiei au intrat in spatiul aerian european

El reflecteaza impreuna cu comandanti militari americani la posibilitatea de a conserva material militar in baze europene, cu scopul de a asigura "capacitati mai bune de reactie in cazul unei viitoare nevoi".

Aproximativ 750 de militari americani sunt stationati in Polonia si tarile baltice, care fac parte din Brigada I a Diviziei I Cavalerie. Ei sunt sustinuti de tancuri de tip M-1 Abrams si vehicule de infanterie de tip Bradley.

Militarii din aceasta brigada, cunoscuta si sub numele de "Caii de fier" (Iron horse), cu baza la Fort Hood, in statul Texas, au fost mobilizati pentru o misiune de trei luni de exercitii, in semn de solidaritate cu tarile din Europa de Est aliate NATO.

De la semnarea in septembrie a unui armistitiu intre Ucraina si separatistii prorusi din estul tarii, confruntarile armate continua, iar linia de demarcatie dintre cele doua teritorii continua sa fie consolidata, contrar frontierei dintre Rusia si Ucraina, care "a devenit complet poroasa", potrivit generalului Breedlove.

Fortele ruse sunt pozitionate in continuare la frontiera ucraineana, peste sapte batalioane fiind mobilizate - fata de un maximum de 18, a precizat el. Dintr-un batalion rusesc fac parte 800-1.000 de militari.

Pe teritoriul Ucrainei, Rusia are 250-300 de militari, care-i antreneaza si echipeaza pe separatisti, a mai declarat comandantul suprem al fortelor NATO.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO