Rusia a testat cu succes cel mai nou submarin nuclear. Russia Today: Racheta Bulava poate distruge un oras intreg. VIDEO
Marina ruseasca a facut o demonstratie de forta in aceasta saptamana testand cu succes o racheta intercontinentala Bulava dupa un sir lung de teste problematice, relateaza AP.
Potrivit sursei citate Ministrul rus al Apararii a anuntat ca submarinul nuclear Yuri Dolgoruky a lansat de sub apa, in Marea Barents, o racheta intercontinentala Bulava spre peninsula Kamceatka aflata la 9.000 de kilometri distanta. Armata rusa considera testul unul de succes.
Postul RT, unul apropiat Kremlinului, a trimis la bordul submarinului o echipa care a filmat exercitiul militar. "Inauntrul unui submarin nuclear in momentul in care lanseaza o racheta care poate distruge un oras intreg" este titlul materialului prezentat de RT.
Yuri Dolgoruky este un submarin din clasa Borei ce are in componenta submarine de generatia a IV a menite sa le inlocuiasca pe cele invechite. Este prima clasa de submarine dezvoltata in Rusia dupa dezmembrarea URSS.
Citeste si: NATO este in alerta. Aproape 20 de avioane militare ale Rusiei au intrat in spatiul aerian european
Realizata pe baza rachetei de tip Topol-M, sol-sol (SS-27 codul folosit de SUA), Bulava este destinata lansarii de la bordul unui submarin. Trecerea de la o racheta de tip sol-sol la una de tip mare-sol este foarte complicata, potrivit expertilor.
Bulava (cunoscuta si sub codul NATO SS-NX-30) este o racheta in trei etape cu combustibil solid care are pana la 10 focoase MIRV si o raza de actiune de peste 8.000 de kilometri (5000 mile). Submarinul Yury Dolgoruky poate transporta pana la 16 astfel de rachete.
Potrivit Mediafax, intre 2005-2011, 15 teste cu rachete Bulava au fost efectuate, insa doar sapte au inregistrat un succes, partial sau total. In 2009, responsabilul tehnic al proiectului si creatorul rachetei Bulava, Iuri Solomonov, a demisionat dupa un nou esec al unui test de lansare.
Potrivit Ria Novosti, proiectul Bulava a fost contestat de catre unii parlamentari si functionari din industria de aparare, care au sugerat marinei ruse utilizarea rachetelor Sineva SLBM considerate mai fiabile.