NATO este in alerta. Aproape 20 de avioane militare ale Rusiei au intrat in spatiul aerian european
Relatiile dintre Rusia si NATO sunt din nou tensionate. Alianta Nord Atlantica este in stare de alerta, dupa ce aproape 20 de avioane rusesti, inclusiv bombardiere, au zburat in spatiul european.
Unele dintre aparate au ajuns chiar si desupra Marii Negre. Anul acesta au mai avut loc incidente similare, dar nu de asemenea anvergura, spun reprezentantii Aliantei.
Incepand de marti,19 avioane rusesti au survolat spatiul european, oprindu-se insa la granitele Aliantei. Activitatea neobisnuit de intensa a determinat o mobilizare a fortelor aeriene din opt tari, precum si a politiei aeriene NATO. Este una dintre cele mai serioase amenintari ale Kremlinului impotriva Aliantei din ultimul an, daca nu din ultimul deceniu, spun oficialii NATO, citati de Financial Times.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si totusi, "aceste zboruri constituie un nivel neobisnuit de activitate in spatiul aerian european", se arata intr-un comunicat al Aliantei.
Zborurile au continuat si miercuri, cand opt avioane rusesti, inclusiv patru bombardiere nucleare strategice TU-95 si patru avioane de realimentare, au fost detectate zburand dinspre Rusia deasupra Marii Norvegiei. Imediat, aparatele britanice si norvegiene, printre altele, au fost ridicate de la sol pentru a le intercepta. Sunt multe motive de ingrijorare si nu doar la nivelul oficialilor militari, ci si al aviatiei civile.
"Problema este ca nu transmit planuri de zbor, nu isi folosesc transponderele si nu sunt in contact radio cu autoritatile traficului civil din spatiul european. Controlorii de trafic trebuie sa stie ce se intampla acolo, iar rusii pastreaza tacerea, este o situatie periculoasa", spune corespondentul CNN Barbara Star.
Reactia Pentagonului este categorica. "Este o agresiune ruseasca. Cred ca vor sa isi arate din nou forta si datoria noastra este sa ii urmarim si sa ii linistim pe aliati. Am trimis o brigada in Estul Europei, care face exercitii militare cu partenerii nostri si vom continua sa facem acest lucru", a spus Raymond Odierno.
Cat despre motivul acestei "strategii", o alta ipoteza a fost inaintata de un oficial NATO, citat de CNN. Potrivit acestuia, zborurile ar putea constitui preludiul unor exercitii aeriene neanuntate ale armatei rusesti.
Conform sursei citate, "reprezentantii Aliantei vorbesc despre o activitate neobisnuita a Rusiei. Mai multe tari membre #NATO si-au mobilizat fortele aeriene."
Potrivit Mediafax, Alianta Nord-Atlantica a efectuat mai multe interventii in ultimele 48 de ore, in contextul intensificarii activitatilor aeriene ale Rusiei in Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Nordului. Avioane NATO au decolat spre patru zone diferite, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruse care efectuau "manevre" deasupra Marii Negre, Marii Baltice si Marii Nordului, precizeaza Alianta Nord-Atlantica intr-un comunicat.
Citeste si: Rusia denunta prezenta navelor militare NATO in Marea Neagra. Turcia, atacata de oficiali de la Moscova
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, marea neagra, avioane militare,
Dată publicare:
30-10-2014 11:38