Mesajul lui Donald Trump pentru Europa: Platiti mai mult sau NATO se rupe. Ce spune despre alianta SUA-Arabia Saudita

Ultima actualizare: 06-04-2016 07:05
Donald Trump

Donald Trump a pus la indoiala sambata relatia protectoare a Statelor Unite fata de Arabia Saudita si i-a acuzat din nou pe aliatii SUA ca nu contribuie suficient in cadrul aliantei militare NATO.

Miliardarul a declarat la un miting de campanie in Racine, Wisconsin, ca aliatii din Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. "Nu isi platesc cota echitabila" si a numit alianta din 28 de tari drept "invechita".

"Ori platesc mai mult, inclusiv pentru deficientele din trecut, ori trebuie sa iasa. Si se rupe NATO", a spus Trump.

Trump a criticat frecvent NATO in ultimele saptamani, in timp ce cursa pentru nominalizarea republicana pentru alegerile prezidentiale din 8 noiembrie devine intensa.

La o oprire de campanie la Wausau in Wisconsin sambata, Trump si-a exprimat preocuparile fata de relatia Statelor Unite cu Arabia Saudita bogata in petrol, pe care Trump a acuzat-o ca nu plateste echitabil pentru apararea oferita de SUA, noteaza Reuters.

"Noi avem grija de Arabia Saudita. Si nimeni nu vrea sa dea de belea cu Arabia Saudita pentru ca ii urmarim", iar "ei nu ne platesc un pret corect", a spus Trump.

Trump a declarat saptamana trecuta, intr-un interviu acordat The New York Times, ca ar lua in calcul sa le permita altor tari sa isi construiasca propriile arme nucleare, in loc ca acestea sa conteze pe Statele Unite pentru protectie impotriva Coreei de Nord si Chinei.

Marti, cand vor avea loc alegeri primare in Wisconsin, ar putea fi un punct de cotitura in cursa pentru desemnarea candidatului republican la prezidentiale. Trump, in varsta de 69 de ani, este depasit in sondaje de principalul sau rival, senatorul de Texas Ted Cruz, in varsta de 45 de ani.

Daca Ted Cruz va castiga in Wisconsin si, implicit, va obtine inca 42 de delegati, lui Trump ii va fi mai greu sa obtina sustinerea celor 1.237 de delegati necesari pentru a-si asigura investitura republicana.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO