Mesajul ambasadoarei SUA de Ziua Independenței: „Angajamentul nostru faţă de România este de neclintit”. FOTO&VIDEO

Mesajul ambasadoarei SUA de Ziua Independenței
Inquam Photos / Octav Ganea

Kathleen Kavalec, a declarat în cadrul recepţiei de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu ocazia celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenţei, că în calitate de parteneri şi aliaţi în NATO, angajamentul SUA faţă de România este de neclintit.

Vom fi mereu recunoscători poporului şi Guvernului român pentru sprijinul acordat poporului ucrainean, a mai spus ambasadoarea SUA în România.

”În această seară sărbătorim cea de-a 248 -a aniversare a Independenţei Americane şi cel de-al 27-lea an al parteneriatului strategic între SUA şi România şi prietenia durabilă dintre ţările noastre”, a spus ambasadoarea în discurs.

Ea a afirmat că Parteneriatul strategic al SUA cu România este construit pe valori democratice comune, relaţii economice, legături profunde între oameni şi cooperare în domeniul securităţii şi apărării.

Citește și
De ce criminalul Ion Rîmaru a strigat, înainte de a fi împuşcat: „Să fie adus aici tata!”

”Ca parteneri şi aliaţi în NATO, angajamentul nostru faţă de România este de neclintit şi esenţial pentru protejarea valorilor noastre comune şi a modului nostru de viaţă”, a spus ambasadoarea. Ea a citat din preşedintele SUA, Joe Biden, care a spus că România a depăşit toate aşteptările ca aliat puternic.

”Aşteptăm cu nerăbdare să sărbătorim cu dvs, săptămâna viitoare, cea de-a 75-a aniversare a NATO, o alianţă care a devenit mai mare, mai puternică şi mai unită ca niciodată”, a completat Kathleen Kavalec.

”Gândul nostru se îndreaptă, de asemenea, către prietenii noştri din Ucraina, care continua să sufere din cauza războiului illegal, neprovocat şi oribil provocat de Rusia. Domnule preşedinte, vom fi mereu recunoscători poporului şi Guvernului român pentru sprijinul acordat poporului ucrainean în momentele lor de cumpănă.

Aţi oferit un sprijin umanitar, politic, economic şi militar semnificativ vecinilor dvs şi ştiu că România este pregătită să ajute la reconstrucţia Ucrainei, atunci când va veni acel moment de importanţă majoră”, a mai spus ambasadoarea.

Klaus Iohannis: „Ţara noastră este recunoscută ca un actor responsabil şi un factor de stabilitate la Marea Neagră”

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre includerea României în programul Visa Waiver, că România va continua să lucreze împreună cu Statele Unite pentru ca acest deziderat comun să devină în cel mai scurt timp realitate pentru cetăţenii români.

”Mă bucur să mă aflu din nou aici pentru a sărbători împreună Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii. În numele cetăţenilor români, vă transmit dumneavoastră şi poporului american cele mai calde felicitări!”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis în discurs.

Şeful statului a arătat că în acest an, aniversăm două decenii de la aderarea României la NATO şi 27 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. ”Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea substanţială pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic. În prezent, găzduim un număr crescut de militari americani, ceea ce reprezintă nu numai o reuşită a colaborării noastre în domeniul apărării, ci şi o dovadă fermă a solidarităţii dintre statele noastre, în aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei şi a regiunii euroatlantice”, a spus Klaus Iohannis.

El a subliniat că totodată, alături de Statele Unite şi de partenerii noştri europeni şi globali, continuăm să acţionăm în sprijinul Ucrainei, al Republicii Moldova şi al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre şi astfel contribuim la întărirea securităţii regionale şi transatlantice, precum şi la întărirea securităţii României.

”Sunt convins că la Summitul NATO, pe care Statele Unite îl vor găzdui săptămâna viitoare, vom lua decizii importante pentru securitatea noastră colectivă. Salut, şi în acest context, procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite faţă de Marea Neagră, la care şi ţara noastră şi-a adus o contribuţie. Am discutat acest subiect şi cu Preşedintele Biden în cadrul întrevederii noastre recente de la Casa Albă. Împărtăşim viziunea comună că trebuie să întărim eforturile pentru consolidarea unităţii transatlantice şi pentru apărarea valorilor noastre comune. Numai astfel putem oferi tuturor partenerilor din regiune o cale către pace, prosperitate şi integrare euroatlantică”, a mai spus preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, contribuţia responsabilă a statelor din regiune la asigurarea securităţii şi a rezilienţei Mării Negre este crucială pentru a transforma regiunea într-un spaţiu sigur, deschis şi prosper.

”Ţara noastră este recunoscută ca un actor responsabil şi un factor de stabilitate la Marea Neagră, contribuind atât la securitatea regiunii cât şi la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. România este Aliatul şi partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic şi pentru democraţie, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi şi să aibă o viaţă prosperă. Vom continua să lucrăm împreună, în baza valorilor comune, inclusiv pentru a promova importanţa fundamentală a noilor tehnologii, pentru a securiza lanţurile globale de aprovizionare şi pentru a consolida securitatea energetică, la nivel naţional şi regional”, a afirmat şeful statului.

El a menţionat că, în acest sens, proiectele de cooperare în domeniul energiei nucleare sunt esenţiale pentru colaborarea dintre ţările ”noastre, în vederea creşterii securităţii energetice a României şi a întregii regiuni. Prin realizarea acestor proiecte, România devine un vector regional important în domeniul energetic, prin consolidarea independenţei energetice şi dezvoltarea de soluţii avansate pentru energia verde”, a spus Klaus Iohannis.

”Nu în ultimul rând, vreau să amintesc de obiectivul nostru comun de includere a României în programul Visa Waiver. Vom continua să lucrăm împreună cu Statele Unite pentru ca acest deziderat comun să devină în cel mai scurt timp realitate pentru cetăţenii români”, a mai afirmat preşedintele în discurs.

Articol recomandat de sport.ro
Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Citește și...
Tragedie la Constanţa. Un tânăr de 20 de ani, din Buzău, a murit înecat la Costineşti
Tragedie la Constanţa. Un tânăr de 20 de ani, din Buzău, a murit înecat la Costineşti

Un tânăr de 20 de ani, din Buzău, a murit înecat sâmbătă în staţiunea Costineşti.

Misiune de salvare de peste 11 ore în Munții Bihor, după ce un turist din Ungaria a căzut în abruptul unei cascade
Misiune de salvare de peste 11 ore în Munții Bihor, după ce un turist din Ungaria a căzut în abruptul unei cascade

Mai multe echipaje de salvamontişti din judeţul Bihor au intervenit, mai mult de 11 ore, pentru salvarea unei persoane care s-a accidentat în zona cascadei Săritoarea Bohodei. Victima a fost predată conştientă unui echipaj medical.

Descoperire macabră pe DN 39. Un cadavru a fost găsit pe marginea şoselei între Agigea şi Eforie Nord
Descoperire macabră pe DN 39. Un cadavru a fost găsit pe marginea şoselei între Agigea şi Eforie Nord

Trupul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe marginea şoselei, între localităţile Agigea şi Eforie Nord, victima având un traumatism cranian grav, a informat Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa.

 

Recomandări
Românii aflați în vacanță la Sinaia, Bușteni și Predeal vor sta în coloană cu tirurile, după ce Valea Oltului se va închide
Românii aflați în vacanță la Sinaia, Bușteni și Predeal vor sta în coloană cu tirurile, după ce Valea Oltului se va închide

Valea Oltului se închide pentru o lună începând cu 8 iulie, pe timp de zi, pe un segment de 8 kilometri.

Mesaj RO-Alert în Tulcea din cauza războiului din Ucraina: Populația, avertizată că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian
Mesaj RO-Alert în Tulcea din cauza războiului din Ucraina: Populația, avertizată că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian

Autorităţile române au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert în judeţul Tulcea, fiind vizate localităţile din graniţa cu Ucraina, avertizând populaţia asupra pericolului căderii de obiecte din spaţiul aerian, ca urmare a conflictului armat din Ucraina.

Ungaria a ajuns ”calul troian al Rusiei” în Europa. Întâlnirea lui Viktor Orban cu prietenul Vladimir Putin, ”tulburătoare”
Ungaria a ajuns ”calul troian al Rusiei” în Europa. Întâlnirea lui Viktor Orban cu prietenul Vladimir Putin, ”tulburătoare”

Premierul maghiar Viktor Orban a reușit să-i unească pe aproape toți liderii europeni împotriva lui.