Copiii care traiesc in singurul orfelinat din Alep implora sa fie salvati. Apelul lor catre comunitatea internationala. VIDEO


Ultimul update: Duminica 18 Decembrie 2016 07:16
Data publicarii: Joi 15 Decembrie 2016 08:01
Categorie: Stiri externe

Recucerirea orasului Alep de armata siriana si suspendarea acordului de evacuare a civililor au starnit reactii in mai multe tari, unde au fost organizate proteste.

Copiii aflati in singurul orfelinat care mai functioneaza in Alep au inregistrat un mesaj video emotionant, in care cer ajutor international. O fetita pe nume Yasmeen Kanuz, in varsta de 10 ani, spune ca poate fi ultima data cand e vazuta sau i se aude vocea.

In imagini copiii apar unii langa altii, in timp ce Yasmin cere ajutorul organizatiilor pentru drepturile omului sa-i ajute sa iasa din orasul distrus de razboi.

Orfelinatul a fost infiintat in urma cu 2 ani si a ajuns de la 10 la 47 de copii.

Pe de alta parte, ONU a cerut incetarea focului pentru ca oamenii sa poata parasi zona in care sunetul bombelor a semanat teroare.

"Situatia se inrautateste aici, de mai bine de jumatate de ora. Noi putem auzi deja sunetul bombelor. Cat de des se intampla asta? Constant. Intr-un minut se poate intampla chiar si de 10 ori. Ei se pregateau sa plece. La 5 dimineata insa, nu s-a intamplat nimic. "

Un jurnalist care transmitea din Alep a fost intrerupt de zgomotul bombelor de cel putin patru ori in mai putin de un minut. Este situatia care a infricosat civilii din zona.

Autoritatile le promisesera ca vor fi evacuati, in urma unui acord. Totul a fost suspendat insa, iar sunetul bombelor, cu care s-au obinsuit deja, spun ei, rasuna printre ruinele orasului.

Tot mai multi oameni sunt indignati de ceea ce se intampla in Siria. La Paris, luminile Turnului Eiffel au fost stinse, in semn de solidaritate, iar in Maroc zeci de persoane au iesit in strada:

"Speram ca vocea nostra sa fie auzita de cei responsabili pentru aceasta situatie, ca sa poata actiona. Este de necrezut ce se intampla acolo, oamenii mor in fiecare zi, de parca ar fi insecte."

Proteste au fost si in Sarajevo, unde mii de persoane au manifestat impotriva violentelor din Alep.

Reactiile internationale vin dupa ce cativa sirieni au postat mesaje sfasietoare de adio in mediul online.

Tanar: "Militiile lui Assad sunt la vreo 300 de metri de mine. Nu am unde sa ma duc. Sunt ultimele zile. Sper ca veti putea face ceva pentru oamenii din Alep, pentru fiica mea si alti copii..."

Femeie: "Acesta ar putea fi ultimul meu mesaj video. Peste 50 de mii de oameni care s-au revoltat impotriva dictatorului Al Assad sunt amenintati cu executiile sub cerul liber sau cu moartea in bombardamente..."

Batran: "Acesta ar putea fi ultimul meu apel. Sper ca va ajunge la urechile celor care iau deciziile in lume, sa pune apresiune sa inceteze crimele, sa inceteze razboiul.."

Tanara: "Sper sa va amintiti de noi. Nu stiu ce sa mai zic... Va multumesc."

Cel mai recent asalt al fortelor guvernamentale a fost descris astfel de un purtator de cuvant al Natiunilor Unite: "In aceste ore, ceea ce se intampla in Alep este o criza totala a umanitatii."

Natiunile Unite ii acuza pe soldatii lui Al Assad de atrocitati fara sfarsit. Numai in ultimele au fost ucisi 82 de civili, printre care copii si femei. 

Tags: alep, razboi, crime, victime,

VIDEO PROTVPLUS.RO