Mercenarii Wagner s-au fotografiat fix în același loc în care Zelenski s-a pozat cu trupele ucrainene din Bahmut
„Însăși existența Rusiei ca stat este miza războiului din Ucraina. Occidentul colectiv încearcă să distrugă Rusia”.
Vladimir Putin și-a repetat binecunoscutele teze, când a vizitat o fabrică de elicoptere militare, din Siberia. Pe de altă parte, președintele Zelenski a spus că viitorul Ucrainei depinde de rezultatul bătăliilor din est, inclusiv în Bahmut. Polonia a anunțat că ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă în următoarele săptămâni, dar nu F16, ci MIG-uri.
Jurnaliştii postului BBC au nimerit în bătaia artileriei ruseşti, pe când însoţeau o echipă de voluntari care distribuia ajutoare în satele din sudul Ucrainei.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
În est, încleştările pentru Bahmut sunt mai dure ca niciodată, iar linia frontului este tot pe micul râu care trece prin centrul orașului.
Pentru a marca avansul rusesc, o parte din mercenarii Wagner s-au fotografiat fix în același loc în care Zelenski s-a pozat cu trupele ucrainene când a vizitat frontul din Bahmut în decembrie anul trecut.
Capturarea completă a orașului ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul de a controla întreaga regiune Donețk.
Iulia Kirienko, corespondent TV Ucraina: ”Camera de filmat poate că nu surprinde acest sunet, dar noi îl auzim destul de tare. Se trage cu artilerie grea în direcția orașului Bahmut. Acolo se duc lupte grele și nu poți ajunge. Aici băieții țin flancurile pentru a-i împiedica pe ruși să blocheze drumurile principale spre Bahmut”.
Volodomir Zelenski: ”Situația din estul țării este foarte dureroasă. Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului și o vom face, în Bilohorivka şi Marinka, Avdiivka şi Bahmut, Vuhledar şi Kamianka şi în toate celelalte locuri unde se decide viitorul nostru”.
Pe de altă parte, Washingtonul îndeamnă Beijingul să aibă discuții directe cu președintele Zelenski, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.
Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe: ”Am vorbit azi cu omologii noștri ucraineni. Am văzut relatările din presă. Nu au primit încă nicio confirmare că va avea loc o convorbire telefonică sau o videoconferință. Sperăm că va avea loc. Ar fi un lucru bun, deoarece ar putea aduce mai mult echilibru și o altă perspectivă asupra modului în care China abordează situația”.
Potrivit agenţiei Reuters, Xi Jinping și Zelenski ar urma să stea de vorbă după ce liderul de la Beijing se va întâlni cu Vladimir Putin, la Moscova, săptămâna viitoare. „E prea devreme să spunem dacă vor discuta despre pace”, a reacționat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.
Dmitri Peskov: ”Cerințele Moscovei sunt bine cunoscute, la fel ca și situația de facto și noile realități (provinciile ucrainene anexate). Fără să ținem cont de aceste chestiuni, ar fi imposibil să trecem pe o cale pașnică”.
Rusia a fost de acord cu prelungirea acordului pentru exportarea cerealelor din porturile ucrainene de la Marea neagră. Însă doar pentru 60 de zile, nu 120 de zile cum era prevăzut anterior.
Dmitri Peskov: ”A fost un gest de bunăvoință din partea Federației Ruse în speranța că acele condiții și obligații din cealaltă parte a acordului vor fi îndeplinite„.
Adică asigurarea condițiilor ca și Rusia să-și poată exporta produse agricole și îngrăşăminte.