Medicii britanici cer testări gratuite pentru depistarea cancerului ovarian și de sân
Toate femeile de peste 30 de ani ar trebui să-şi facă gratuit testele genetice care spun dacă au risc de cancer ovarian sau de cancer de sân.
Propunerea a fost înaintată guvernului de la Londra de către un grup de medici britanici.
Argumentele lor: testările ar reduce dramatic numărul cazurilor diagnosticate şi ar aduce economii însemnate la bugetul sănătăţîi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alison a fost diagnosticată cu cancer de sân şi ovarian, iar acum îşi revine după ani de chinuitoare şedinţe de chimioterapie. În cursul investigaţiilor medicale, a aflat că prezintă o mutaţie a generlor BRCA 1 şi 2, care îi creşteau radical riscul de boală. Dacă ar fi avut din vreme această informaţie, spune că ar fi optat pentru o mastectomie şi o interveţie de îndepărtare a ovarelor.
Alison Dugal, bolnavă de cancer: "Dacă aş putea da timpul înapoi sau dacă aş fi aflat din timp, ar fi fost extraordinar să fi făcut intervenţii chirurgicale preventive."
La fel că Alison, femeile care au cele două mutaţii genetice prezintă un risc între 17 şi 44 de procente de a face cancer ovarian. În cazul cancerului de sân, procentele sunt şi mai alarmante: între 69 şi 72 la sută.
Aceste cifre i-au convins pe specialiştii de la mai multe insituţîi medicale de prestigiu din Marea Britanie să ceară guvernului implementarea unor teste genetice destinate femeilor care au împlinit 30 de ani.
Propunerea nu a fost bine primită de toate asociaţiile din domeniu.
Justine Alford, reprezentant Cancer Research UK: "Poate unele dintre femeile care obţin un rezultat pozitiv nu vor face boală. Însă rezultatul le va convinge să ia nişte decizii care îi pot schimbă viaţa."
Fiica lui Alison a decis să-şi facă testele şi a descoperit că a moştenit ambele mutaţii. La 26 de ani, a făcut un pas radical: o dublă mastectomie.
Alison Dugal, bolnavă de cancer: "E oribil să ai cancer. Chimioterapia e groaznică, aşa că, dacă poţi preveni, ar trebui să o faci."
Odată implementată, această măsură ar putea reduce numărul cazurilor de cancer ovarian din Marea Britanie cu 17 mii şi pe cel de cancer la sân cu 64 de mii, spun specialiştii.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, cancer, operatii, mastectomie,
Dată publicare:
19-01-2018 08:46