Medici fara frontiere: Omenirea este pe cale sa piarda lupta cu Ebola
Lumea este pe cale sa "piarda batalia" impotriva extinderii epidemiei de Ebola care afecteaza Africa de Vest, a declarat marti presedinta Médecins sans frontières (MSF) Jeanne Liu.
"In cele sase luni ale celei mai grave epidemii de Ebola din Istorie, lumea este pe cale sa piarda batalia pe care o duce pentru a o opri. Liderii nu reusesc sa blocheze aceasta amenintare transnationala", a declarat Jeanne Liu intr-un discurs sustinut la sediul ONU de la New York, potrivit unui comunicat, relateaza Mediafax.
"Anuntul de la 8 august (al OMS) potrivit caruia epidemia constituie o «urgenta de sanatate publica mondiala» nu a fost urmat de o actiune decisiva, iar statele s-au multumit, in general, sa se alature unei coalitii mondiale a inactiunii", denunta MSF.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jeanne Liu a indemnat comunitatea internationala sa finanteze paturi suplimentare, cu scopul de a crea o retea de spitale de campanie, sa trimita personal medical calificat si sa mobilizeze laboratoare mobile in Guineea, Sierra Leone si Liberia.
Intr-un comunicat publicat simultan, MSF subliniaza acuitatea deosebita a crizei in capitala liberiana Monrovia, unde "sunt necesare 800 de paturi suplimentare", potrivit estimarilor sale. "Zilnic, suntem nevoiti sa refuzam bolnavi pentru ca centrul nostru este plin", deplange Stefan Liljegren, coordonatorul din partea organizatiei nonguvernamentale (ONG) al Unitatii ELWA 3 de la Monrovia.
In lipsa locurilor in centrele sale de imgrijiri suprapopulate in Liberia si Sierra Leone, bolnavi continua sa moara in comunitatile lor, multiplicand riscurile de contaminare, subliniaza MSF. "In Sierra Leone, cadavre, puternic infectioase, se descompun pe strazi", insista organizatia.
ONU isi exprima ingrijorarea fata de aparitia unor penurii alimentare in tarile afectate de Ebola
Lipsa mainii de lucru, intreruperea comertului transfrontalier si penurii cauzate de epidemia de febra Ebola in Africa de Vest provoaca o "ingrijorare puternica privind securitatea alimentara" in tarile cele mai afectate, a anuntat marti ONU, conform Mediafax.
In Guineea, Liberia si Sierra Leone, zonele de carantina si restrictiile impuse deplasarii persoanelor "au limitat grav miscarea si comercializarea alimentelor. Aceasta situatie a declasat cumparaturi dictate de panica, penurii alimentare si cresteri puternice de preturi la anumite produse alimentare de baza, in special in centrele urbane", avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) intr-un comunicat.
"Accesul la hrana a devenit o problema grava pentru multi locuitori din trei tari afectate (de epidemie) si vecinii lor", a declarat Bukar Tijani, reprezentantul regional al FAO in Africa, citat in comunicat."In contextul in care recolta principala este vizata de riscuri, iar miscarile de marfuri sunt puternic restranse, insecuritatea alimentara urmeaza sa se intensifice in saptamanile si lunile viitoare. Situatia va avea un impact pe termen lung asupra mijloacelor de existenta ale agricultorilor si economiei rurale", a adaugat el.
Mecanismele de supraveghere ale FAO au declansat o "alerta speciala", deoarece aceasta situatie este agravata de penuria mainii de lucru, odata cu apropierea principalelor doua campanii agricole din regiune - orez si porumb -, "punand in pericol securitatea alimentara a unui mare numar de persoane".
Cele trei tari vizate sunt importatoare nete de cereale, in special Liberia, "cea mai dependenta de aprovizionari externe", subliniaza FAO. La Monrovia, capitala liberiana, pretul anumitor alimente a crescut, si anume pretul maiocului, un aliment de baza, care a "urcat vertiginos, cu 150%, in primele saptamani din august".
Cu scopul de a raspunde nevoilor elimentare imediate, Programul Alimentar Mondial (PAM) a lansat o operatiune de urgenta, la nivel regional, care prevede livrarea a aproximativ 65.000 de tone de hrana pentru aproximativ 1,3 milioane de persoane, anunta organizatia.
Insa PAM insista totodata asupra necesitatii unei evaluari rapide a "masurilor susceptibile sa atenueze impactul penuriei mainii de lucru in perioada recoltei si asupra activitatilor de dupa recoltare".
Virusul - impotriva caruia nu exista niciun vaccin - s-a soldat cu peste 1.550 de morti din cele 3.069 de cazuri inregistrate la 26 august de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), dintre care 694 in Liberia, 430 in Guineea si 422 in Sierra Leone.