Ce se intampla cand supravietuiesti virusului Ebola si cat de eficient e ZMapp, tratamentul creat din anticorpi de la soareci
CNN prezinta intr-un material special povestea misionarilor americani infectati cu Ebola in Liberia, care au fost vindecati cu medicamentul experimental ZMapp. Aflati in acest articol cele mai importante date despre acest tratament.
Medicul Kent Brantly si Nancy Writebol sunt cei doi misionari americani infectati cu virusul Ebola pe teritoriul Liberiei. Cei doi au primit medicamentul experimental ZMapp si, la scurt timp, au fost transportati separat si in conditii de carantina in Atlanta, la Spitalul Universitar Emory, unde doctorii au continuat tratamentul. Cei doi sunt primii pacienti cu Ebola care au intrat pe teritoriul Statelor Unite, potrivit CNN.
Writebol a fost externata martea trecuta, in timp ce, joi dimineata, Brantly a parasit si el spitalul, medicii declarand ca in organismul sau nu mai exista niciun indiciu al prezentei virusului Ebola.
Insanatosirea aproape miraculoasa a americanilor le da speranta celor care se lupta cu cea mai grava epidemie de Ebola din istorie. Mai mult de 2.400 de persoane au fost infectate pana in acest moment, potrivit datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai mult de jumatate dintre acestia au murit.
Cu toate acestea, ZMapp nu este inca aprobat pentru administrare la scara larga. De fapt, nu exista niciun tratament aprobat pentru aceasta boala. Asa ca organizatii, guverne si oameni de stiinta din toata lumea se afla momentan intr-o cursa contra-cronometru pentru gasirea unei solutii care sa puna capat acestei epidemii.
CNN a incercat sa raspunda celor mai importante intrebari despre pacientii infectati cu Ebola si tratamentele pentru aceasta boala.
1. Sunt Brantly si Writebol vindecati?
In pare parte da. Pentru ca pacientii infectati cu acest virus sa paraseasca zona de carantina trebuie ca doua teste de sange care detecteaza Ebola sa fie negative. Acest lucru inseamna ca fluide ca sangele, transpiratia sau fecalele nu mai transmit boala.
"Nancy nu mai are virusul in organism, insa lupta cu boala a lasat-o foarte slabita", a spus sotul lui Writebol, David, intr-o conferinta de presa.
Cu toate acestea exista medici care sunt de parere ca virusul ramane in fluidele vaginale si in sperma timp de cateva luni, potrivit OMS. Pe de alta parte, dr. Bruce Ribner, specialist in boli infectioase la Spitalul Emory, spune ca nu exista dovezi clare potrivit carora boala s-ar transmite pe aceasta cale, insa, a declarat acesta, discutii in acest sens au fost purtate cu ambii pacienti.
2. Sunt acum cei doi pacienti vindecati imuni la Ebola?
Medicii sunt de parere ca atunci cand supravietuiesti virusului esti imun unor posibile viitoare infectii. Acestia au gasit dovezi potrivit carora pacientii vindecati de Ebola au anticorpi care previn infectia cu aceeasi tulpina a virusului si, posibil, impotriva altor tulpini. Insa, cum e usor de imaginat, nimeni nu a testat aceasta teorie infectand din nou pacienti vindecati.
3. In afara de cei doi misionari americani, cine a mai primit tratamentul experimental ZMapp?
ZMapp ar fi fost administrat si preotului spaniol Miguel Pajares, infectat, de asemenea, in Liberia. Din pacate, Pajares a incetat din viata in 12 august.
Pe de alta parte, se pare ca ZMapp da rezultate in cazul a trei pacienti liberieni care lucreaza in domeniul sanatatii. Acestia au prezentat "semne pozitive de vindecare", a declarat Ministerul Sanatatii din Liberia intr-un comunicat de presa. Medicii care ii trateaza pe cei trei au caracterizat evolutia lor drept "remarcabila".
4. Cine produce ZMapp?
Medicamentul a fost produs de Mapp Biopharmaceutical Inc., cu sediul in San Diego. Compania a fost fondata in 2003. Cercetatorii companiei lucreaza de ani buni cu structuri medicale si ale armatei din SUA la gasirea unui tratament pentru virusul Ebola.
5. Cum functioneaza ZMapp?
Anticorpii sunt proteine folosite de sistemul nostru imunitar pentru a marca si a distruge celulele straine sau periculoase. Un anticorp monoclonal este similar, cu exceptia faptului ca este produs in laborator special pentru a ataca o anumita parte a unei celule periculoase, imitand raspunsul natural al sistemului imunitar, explica cei de la Mayo Clinic. Anticorpii monoclonali sunt folositi in tratarea mai multor tipuri de infectii.
Potrivit unor surse citate de CNN, ZMapp este un anticorp monoclonal rezultat din combinarea anticorpilor produsi natural de sistemul imunitar a trei soareci de laborator. Cu alte cuvinte, trei soareci au fost infectati cu fragmente ale virusului Ebola, apoi anticorpii produsi de sistemul lor imunitar au fost colectati si combinati pentru a produce ZMapp.
Insa medicamentul poate fi produs si cu ajutorul proteinelor din tutun. Potrivi purtatorului de cuvant al companiei, Spitalul Universitar Emory din Atlanta a primit numai o cantitate limitata din acest medicament.
6. Au stiut medicii ca ZMapp va da rezultate si in cazul oamenilor?
Nu, scrie CNN. Tratamentul a dat rezultate promitatoare in randul primatelor, insa chiar si in cadrul acestor experimente, numai opt maimute au primit medicamentul. Insa sistemul imunitar uman poate reactiona diferit de cel al primatelor. Tocmai de aceea, inainte ca un tratament nou sa fie aprobat de agentiile guvernamentale, trebuie sa treaca de testarea pe oameni.
7. Mai exista si alte tratamente experimentale impotriva Ebola?
Exista mai multe tratamente experimentale la care se lucreaza, insa niciunul dintre acestea nu a dat rezultate in cazul oamenilor. In plus, piata pentru aceste medicamente este mica. Ebola este o boala rara, aproape izolata la tarile din lumea a treia, asa ca finantarea pentru gasirea unor tratamente a venit strict pe cai guvernamentale.
8. Vor fi tratati si alti pacienti cu ZMapp sau alte tratamente asemanatoare?
O comisie de etica a OMS a ajuns la concluzia ca administratea unor medicamente experimentale oamenilor, in cazul unor epidemii ca aceasta, nu ridica probleme de etica. Insa, acest lucru nu inseamna ca tratamentul va fi automat administrat mai multor pacienti infectati cu Ebola.Sa distribui un tratament experimental in cazul unei epidemii masive ca cea de Ebola este foarte dificil, explica experti pentru CNN. Medicamentul este produs in cantitati reduse, iar administrarea lui la scara larga ar insemna automat si monitorizarea unui numar mare de pacienti, acest lucru fiind imposibil, avad in vedere resursele materiale si umane limitate.
9. Va fi si un vaccin pentru Ebola?
Termenii "vaccin" si "tratament" nu sunt sinonimi. Vaccinul este administrat pentru a preveni infectia, in timp ce un tratament este oferit pacientului deja infectat. Acest lucru fiind stabilit, exista mai multe vaccinuri aflate in stadiu experimental. Guvernul Canadian a donat intre 800 si 1.000 de doze Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Vaccinul botezat VSV-EBOV este produs si detinut de statul canadian si a fost dezvoltat de oamenii de stiinta de la Laboratorul National de Microbiologie din Canada. Vaccinul nu a fost niciodata administrat oamenilor, insa "a dat rezultate promitatoare in testele pe animale", au spus oficialii canadieni.
Sursa: stirileprotv.ro
Etichete: SUA, boli, africa, ebola, sanatate, epidemii, virusuri,
Dată publicare:
26-08-2014 17:32