Medalia prezidențială boliviană, furată din mașina unui ofițer care se afla într-un bordel

09-08-2018 17:30

Evo Morales

Emblemele prezidențiale boliviene au fost furate din mașina unui ofițer militar, în timp ce acesta ar fi vizitat un bordel din orașul El Alto, scrie Daily Mail.

Marţi noaptea, ''medalia prezidenţială a fost furată în circumstanţe care fac obiectul unei anchete'', a indicat ministerul într-un comunicat, precizând că ''ofiţerul însărcinat cu securitatea sa a fost arestat şi a fost demarată o anchetă''.

Locotenentul Roberto Ortiz ar fi trebuit să-i înmâneze președintelui bolivian, Evo Morales, medalia și eșarfa tricoloră, însă emblemele prezidențiale au fost furate din rucsacul în care au fost puse. Mai târziu, poliția a găsit geanta cu pricina într-o biserică din centrul orașului.

Potrivit autorităților, Ortiz a recunoscut că „a intrat în mai multe bordeluri, iar când s-a întors la mașină, rucsacul dispăruse”.

Medalia, din aur şi smaralde, este în mod obişnuit păstrată într-o cameră robustă a Băncii Centrale, dar uneori este scoasă şi pusă la dispoziţia preşedinţiei în cadrul unor evenimente oficiale, scrie Agerpres.

Preşedintele bolivian Evo Morales a purtat medalia şi o eşarfă tricoloră, simboluri prezidenţiale, în cadrul unei ceremonii organizate pe 6 august la Potosi, cu ocazia marcării împlinirii a 193 de ani de independenţă a ţării.

Dar, miercuri, preşedintele a apărut fără medalie când a rostit un discurs în cursul unei defilări militare la Cochabamba, în centrul ţării.

''Serviciile de informaţii şi toate instituţiile statului au fost puse la dispoziţia anchetei pentru a-i găsi pe cei vinovaţi de furt în cel mai scurt timp'', se mai spune în comunicatul Ministerului Apărării.

''Este o lovitură dură pentru Republică, pentru Stat'', a reacţionat fostul preşedinte bolivian Carlos Mesa.

Medalia a fost oferită de către Congres fondatorului noii republici bolivariene (actuala Bolivie) în 1825 şi a fost folosită drept medalie prezidenţială de către Antonio Jose de Sucre, un apropiat al lui Simon Bolivar, încă din 1826.

Pierderea medaliei ''echivalează cu furtul coroanei Reginei Elisabeta a II-a a Angliei'', a deplâns Carlos Mesa.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO