Materialele de construcție aruncate pot deveni opere de artă. Cât costă o ușă creată de un designer celebru
În fiecare an, miliarde de tone de materiale de construcție ajung la groapa de gunoi, în urma demolării sau renovării unor clădiri.
În grămezile cu resturi putem găsi mobilă, decorațiuni, dar și mânere sau plăci de gresie, care pot fi reparate sau reciclate.
O companie belgiană s-a specializat în salvarea acestor materiale, pe care le scoate din nou pe piață.
Acesta este atelierul companiei belgiene Rotor Deconstruction, specializată în dezmembrarea, recondiționarea și vânzarea materialelor de construcție folosite.
Compania a fost înființată de un arhitect care și-a dat seama cum poate valorifica deșeurile rezultate din demolari sau din construcția clădirilor noi.
Lionel Devlieger, Rotor Project Manager and Co-Founder: ”Am petrecut mult timp mergând în vizită la companii, în special în Belgia, ca să vedem ce aruncă la gunoi și să ne dăm seama dacă o parte din deșeuri - care sunt de multe ori deșeuri de producție, așadar foarte curate - nu pot fi refolosite ca materie primă pentru alte bunuri sau în alte domenii”.
De exemplu, aceste plăci de gresie, recuperate de la o clădire veche intrată în renovare, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Aici, sunt curățate cu ajutorul unor pompe sub presiune și primesc, în scurt timp, dreptul la o nouă viață.
Ideea nu e una nouă. În urmă cu 100 de ani, materialele de construcție erau mai întotdeauna refolosite. În ziua de astăzi, lucrurile stau cu totul altfel.
Peste 385 de milioane de tone de materiale de construcții, aruncate în UE în fiecare an
Lionel Devlieger, Rotor Project Manager and Co-Founder: ”Există o înclinație pentru consumul unor cantități uriașe de materiale, în paralel cu folosirea a cât mai puțină forță de muncă. Unele companii au început chiar să folosească roboți în construcții, ceea ce pentru noi e o absurditate”.
În fiecare an, peste 385 de milioane de tone de materiale de construcții sunt aruncate în Uniunea Europeană. Alte 70 de milioane de tone ajung la gunoi în Marea Britanie.
Profesorul Stephan Kampelmann, de la o universitate din Bruxelles, spune că în viitor s-ar putea să nu mai avem ocazia să risipim atât de mult, din cauza unor constrângeri geopolitice sau legate de materia primă.
Așa că e de bun augur că tot mai multe companii sunt deschise ideii de reciclare a materialelor de construcții.
Stephan Kampelmann, Université Libre de Bruxelles: ”Rotor DC e o companie cu o viziune dincolo de situația curentă, în care asemenea activități de reciclare sunt unele de nișă. Cred, însă, că în viitor ne vor propune un nou model, în care nu vom mai lua de bună ideea că putem face orice vrem cu mediul înconjurător”.
Toate materialele recuperate în atelierele companiei belgiene ajung la vânzare în showroomul din Bruxelles, sau online.
De exemplu, o ușă din oțel cu mânere din bronz, creată de un designer belgian celebru, poate ajunge la 2.000 de dolari.
Iar o oglindă recondiționată, creată de o companie italiană, costă aproape 140 de euro - prețul cu care ajunge pe piață una nouă.