iLikeIT. Aplicația undereciclăm.ro ne spune unde putem depozita vechiturile electrice
Ne place să cumpărăm electronice, dar nu să le și reciclăm. Din păcate, România este pe ultimul loc în Europa atunci când vine vorba despre reciclarea deșeurilor electrice.
De ce și cât de important este să facem asta, ne explică Iulia Ionescu și invitata ei, Roxana Puia, de la Asociația Environ România.
14 octrombrie este ziua mondială a reciclării deșeurilor electrice, iar noi trebuie să subliniem, încă o dată, cât de importantă este reciclarea.
”Sunt 2 elemente la fel de importante când vorbim de reciclarea acestor tipuri de echipamente și ambele au legătură cu ce conțin ele, până la urmă, pentru că în toate produsele electronice se regăsesc metale prtețioase, metale grele, cam 69 - 70 % din elementele din tabelul periodic se regăsesc în echipamentele electrice, alături de plastic, de sticlă și așa mai departe. De asta spuneam că sunt două elemente foarte importante când vorbim despre reciclare.
Pe de o parte, pentru că atunci când le aruncăm la gunoi sau le gestionăm într-un mod iresponsabil, le lăsăm afară, plouă și așa mai departe, toate substanțele periculoase pe care aceste produse le conțin - gaze, freonul, de exemplu - poluează solul, apa, aerul și pătrund și în lanțul alimentar. Într-un fel ajungem să ne otrăvim singuri, mâncând ce aruncăm la gunoi.
Iar cel de-al doilea aspect este legat tot de substanțele care le conțin și de metale, care pot fi refolosite la alte produse. Circa 80 - 85 % din elementele care se regăsesc într-un produs electronic poate fi recuperat și folosit la fabricarea unor produse noi.” - spune Roxana.
Cei care vor să recicele deșeuri electrice sau electronice, dar nu știu unde să le depună, pot folosi aplicația undereciclăm.ro.
”Noi avem o aplicație, undereciclam.ro, și acolo sunt circa 4000 de astfel de puncte (de colectare, n. red.) la nivel național. Un al doilea canal de predare de astfel de deșeuri este în momentul achiziționării unui astfel de produs, de exemplu cazul celor mari care sunt livrate la domiciliu, frigider sau mașină de spălat. E important pentru oameni să știe că au acest drept, de a solicita comerciantului să preia gratuit, la livrare, echipamentul vechi.” - a mai spus Roxana Puia.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, deseuri, aplicatie, iulia ionescu,
Dată publicare:
14-10-2020 16:46