Măsuri drastice în lume pentru combaterea Covid-19. Premierul UK amenință cu armata
Între timp, în lume, tot mai mulți lideri se văd nevoiți să adopte măsuri drastice pentru a controla răspândirea coronavirusului.
În Israel, deja în carantină totală, guvernul pregătește noi restricții. Și premierul britanic le-a explicat marți seară compatrioților de ce este absolut necesară revenirea la reguli stricte.
În acest context, Papa Francisc a făcut miercuri un nou apel către pământeni. "Salvarea ține de eforturile fiecăruia dintre noi", a spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc: „Ca să ieșim din această criză, fiecare dintre noi trebuie să-și asume partea sa de responsabilitate. Nu e de-ajuns să spoim puțin mizeria cu var, pentru impresie. Ca să ne salvăm, e nevoie de schimbare reală, de schimbare din partea fiecăruia dintre noi.”
Italienii încă urmează protocoalele sanitare
Italienii par să fi înțeles deja asta. Primul val al pandemiei a fost atât de devastator în Peninsulă încât, șase luni mai târziu, mulți italieni încă urmează protocoalele sanitare. Italia nu se confruntă cu un al doilea val, precum Spania sau Franța, pentru că oamenii nu ignoră distanțarea fizică, spălatul pe mâini și purtatul măștii.
În perioada de vârf a pandemiei, armata italiană transporta cadavrele din Bergamo în alte orașe, pentru că morgile locale nu mai făceau față. Tot în Bergamo secțiile de terapie intensivă au adus oxigen printr-o conductă specială pentru cei 92 de pacienți ventilați mecanic.
Situația se înrăutățește în Israel
Dacă italienii se mențin sub 1500 de cazuri noi zilnic, în schimb, în Israel situația se înrăutățește. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 7.000 de cazuri noi, cu o rată de pozitivare a testelor de peste 11%. Asta deși vinerea trecută, în ajunul Anului Nou Evreiesc, a fost reinstituită carantina totală în țară.
Însă mulţi israelieni au găsit căi de a ocoli regulile, unii sărbătorind cu o noapte mai devreme împreună cu familiile lărgite, alţii luând cine festive cu prieteni sau rude care locuiesc în apropiere.
Boris Johnson a impus noi restricții
Și premierul englez Boris Johnson s-a văzut nevoit să-și calce pe inimă și să impună din nou restricții.
Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii: „Celor care spun: “Nu e nevoie de toate aceste restricții, să lăsăm pe fiecare să-și asume riscul după cum crede de cuviință!”, le spun că nu suntem pe cont propriu! Tragica realitate a acestei boli este că o tuse ușoară pentru cineva poate însemna moartea altcuiva. Vom înăspri regulile cu sancțiuni și amenzi mai dure, de până la 10.000 de lire sterline. Vom trimite mai multă poliție pe străzi și vom apela la armată dacă e necesar.”
Anna Stewart, CNN: „Premierul a spus și că îi încurajează pe oameni să lucreze de acasă, unde e posibil. Adică o răsturnare cu 180 de grade a îndemnului de a reveni la birouri, din urmă cu câteva săptămâni.”
Numărul deceselor provocate de Covid-19 a depășit bilanțul a 5 războaie
Peste Ocean, mai mulţi americani au pierit în lupta cu virusul decât pe fronturile a cinci războaie majore – prima conflagraţie mondială, dar și conflictele din Koreea, Vietnam, Irak şi Afganistan. După bolile cardiovasculare şi cancer, Covid-19 este acum a treia cauză principală de deces în Statele Unite. Numărul deceselor reprezintă 20 de procente din totalul victimelor făcute de COVID-19 pe glob.
Numai că, atunci când nu dansează, preşedintele Trump continuă să transmită mesaje false la mitingurile sale electorale. Unde, de altfel, simpatizanţii se înghesuie să-l aclame, în general fară măști.
Trump: „Jos pălăria pentru cei tineri, pentru că au un sistem imunitar dat naibii. Practic, virusul nu-i afectează pe niciunul.”
Evident, nu este chiar aşa: preşedintele uită să adauge că tinerii pot da virusul mai departe vârstnicilor.
Este de așteptat că Agenţia de reglementare pentru medicamente şi alimente să publice noi standarde pentru aprobarea unui vaccin. Mai riguroase. Fapt care face puţin probabil că un ser anti-coronavirus să fie disponibil înainte de alegeri, aşa cum spera Trump.
Dr. Jay Varkey, Assoc. Professor of Medicine, Emory University: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine, că oamenii să realizeze că vom avea un vaccin abia în 2021, iar introducerea unui vaccin este doar începutul sfârşitului acestei pandemii.”