Mărturiile supraviețuitorilor din Douma: "Copiii mei au văzut doar morți și sânge"
Zeci de supraviețuitori ai atacurilor chimice din Douma, mulți dintre ei copii, și-au găsit adăpost în tabăra de refugiați al-Bol din provincia Alep.
Poveștile lor sunt sfâșietoare și de neimaginat pentru cei care nu au trecut prin astfel de experiențe. De câteva luni, civilii din Douma au trăit în subteran, de teama bombardamentelor. Pentru ei, lumina soarelui a fost un lux, scrie CNN.
Două fetițe strâng în brațe rucsacurile cu care au fugit din orașul aflat sub asediu. Este singura lor “avere” pe care nu s-au îndurat să o lase în urmă.
“Sunt două luni de când au început atacurile. În acest timp, copiii mei au văzut doar sânge, morți și răniți,” a declarat mama fetelor.
Una dintre fetițe scoate dintr-un rucsac o păpușă blondă.
“Am surprins-o de multe ori descriindu-le păpușilor ororile de afară. Durerea din vocea ei mi-a frânt inima. Nu pot face nimic pentru a le salva pe copile, nici măcar nu le pot proteja”, a mai adăugat femeia.
Umm Nour își amintește cu groază momentul în care proiectilele au căzut asupra orașului.
"Cineva a început să strige că suntem atacați. Am simțit ca și când cineva mi-a smuls sufletul din trup. După o bubuitură puternică s-a declanșat iadul.”
În timp ce femeia încearcă să-și amintească detalii din atac, fetițele se joacă în jur.
"Imaginați-vă că ieri s-au jucat, au săpat un șanț, un tunel pentru furnici în afara cortului nostru", spune Umm Nour. "Mi-au spus că fac asta pentru ca furnicile să aibă un loc unde să se ascundă și să rămână în siguranță dacă ar exista un atac", adaugă ea.
"Ceea ce a făcut regimul Assad pentru noi este o crimă, el trebuie să fie oprit", spune Umm Nour. " Nimeni, nimeni nu ar trebui să sufere așa, trebuie să existe o soluție politică, un scop".
Fetițele spun că doresc să fie doctori, astfel încât să poată salva copii răniți.
Malak, o tânără în vârstă de 18 ani, își amintește că în urma atacurilor chimice, ea se afla în subteran, ascunsă.
"Lasă-i să-l lovească pe Bashar, poate vom scăpa", spune Malak cu o voce plină de disperare. Adolescenta aplaudă atacurile SUA și aliaților asupra centrelor de cercetare de lângă Damasc.
"Când am simțit mirosul, am început să tușesc puternic. Mi-am pierdut cunoștința și m-am treit într-o clinică, unde medicii ne-au dat apă și oxigen", a maia dăugat Malak.
Regimul sirian este recunoscut pentru folosirea armelor chimice asupra propriului popor, în ultimele luni fiind raportate mai multe presupuse atacuri cu clor, în special în Ghouta.
De la începutul lunii martie, cel puţin 60 de cazuri de sufocare au fost raportate de OSDO în Ghouta, personalul medical evocând un posibil atac cu clor.
Statele Unite alături de Franţa şi Marea Britanie au lansat sâmbătă la 4, ora României, atacuri punctuale asupra unor ţinte din programul de arme chimice ale guvernului sirian. Riposta vine la o săptămână de la atacul cu arme chimice de la Douma, pentru care Occidentul a acuzat regimul sirian.
Anunţul a fost făcut de preşedintele american Donald Trump. Chiar în timp ce îşi rostea discursul, forţele americane, alături de cele britanice şi franceze, lansau atacuri cu rachete, împotriva a trei ţinte.
În atac au fost lansate aproximativ 100 de rachete de croazieră Tomahawk, dar şi un bombardier strategic B1. Armata britanică a anunţat că a participat cu patru avioane Tornado, iar Franţa, cu fregata Aquitaine şi avioane cu reacţie.
După atac, Pentagonul a anunţat că operaţiunile nu vor continua, însă ulterior atât premierul britanic cât şi ministrul francez de Externe au vorbit despre posiblitatea unei noii intervenţii, dacă regimul al-Assad continuă să folosească arme chimice.
În replică, Bashar al-Assad a declarat că este “mai determinat ca oricând să lupte împotriva terorismului”.
“Agresiunile care au avut loc sâmbătă noapte va determina poporul sirian să continue lupta împotriva terorsmului”, a fost prima reacție a liderului de la Damasc, într-o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rouhani.
Anterior, preşedinţia siriană a postat pe Twitter un scurt video care îl arată pe preşedintele Bashar al-Assad venind la birou, cu comentariul „o dimineaţă liniştită”.