Trump, convins de Macron să nu retragă trupele americane din Siria. Casa Albă infirmă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Aprilie 2018 08:45
Categorie: Actualitate

Emmanuel Macron consideră că "operaţiunea din Siria a fost legitimă şi un succes militar".

Şeful statului francez a ţinut să spună că el a fost cel care l-a convins pe Donald Trump să limiteze bombardamentele la instalaţiile de producţie a armelor chimice şi "să nu retragă trupele americane din Siria". Fatalitate însă, Casa Alba l-a contrazis, rapid.

Într-un interviu televizat, preşedintele francez a susţinut legitimitatea raidului din noaptea de vineri spre sâmbătă, care a vizat 3 instalaţii de arme chimice din Siria.

"Operaţiunea a fost un succes la nivel militar, fiindcă toate rachetele lansate de noi şi-au atins ţintele. Vorbim de represalii legitime potrivit normelor internaţionale, fiindcă au fost pedepsite acţiuni dovedite şi repetate care au încălcat legile internaţionale", a transmis Emmanuel Macron, președintele Franței.

Macron a spus şi că sfaturile lui au trecere la Washington.

"În urmă cu zece zile, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite intenţionează să se retragă din Siria. Noi l-am convins că trebuie să rămână", a continuat acesta.

Numai că a fost contrazis rapid: "Misiunea noastră nu s-a schimbat. Preşedintele a spus clar că doreşte ca forţele americane să revină cât mai curând posibil", afirma purtătorul de cuvânt Sarah Sanders.

Ulterior Macron a venit cu clarificări. ”Angajamentul nostru militar în Siria, dacă e vorba despre Statele Unite, la fel ca toți aliații noștri din coaliția internațională, este conceput, justificat, doar în contextul războiului împotriva ISIS. Nu am spus niciodată că Statele Unite sau Franța vor rămâne angajate militar în Siria pe termen lung. Avem un singur obiectiv militar în Siria, numai unul: războiul împotriva ISIS”.

Pe de altă parte Washingtonul precizează că pregătește noi sancțiuni, dar la adresa Moscovei.

"Sancţiunile vor viza companiile ruseşti care îi vând lui Assad echipamente necesare creării armelor chimice", a transmis Nikki Hailey, ambasadorul american la ONU.

Misiune îndeplinită, a proclamat Donald Trump după raidurile din Siria. Dar momentul lui de glorie a fost umbrit, după ce mulţi au ţinut să-i aducă aminte cum, în 2003, Bush, a folosit aceleaşi cuvinte la sfârşitul operaţiunilor de luptă din Irak. Unde cuvântul "eşec" pare mult mai potrivit pentru ce a urmat.

O altă controversă a fost iscată de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, care a postat o fotografie care ar fi fost făcută în sala situaţiilor de urgenţă, atunci când preşedintele era înştiinţat cu privire la bombardamentele din Siria. Toate bune şi frumoase, numai că în poză apare şi vice-preşedintele Mike Pence, aflat în acel moment într-o vizită în Peru.

Fostul director al Oficiului guvernamental pentru etică, Walter Shaub, a scris pe Twitter: "Un mesaj fascinant prin care Sarah Sanders dezvăluie că Mike Pence s-a aflat, simultan, în Peru și la Washington. Dacă nici aceste noi capacități ale sale nu sperie inamicul, atunci nu mai e nimic de făcut!".

Trump explică de ce a folosit ”misiune îndeplinită”, o expresie controversată în SUA
Trump explică de ce a folosit ”misiune îndeplinită”, o expresie controversată în SUA
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu autism, plângere împotriva lui Iohannis la CNCD
Amendă record pentru un șofer de 23 de ani, din Galați. Ce a făcut la volan
Cutremur marți seară, în România, al şaptelea din luna decembrie
Mii de militari vor fi puși în stare de alertă în Marea Britanie
Persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme
Comisia Europeana, despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Au stârnit îngrijorare”
Anca Pop, Instagram
Coincidență sinistră. Ultima imagine postată de cântăreața Anca Pop și mesajul ei
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
Experiment făcut de pirotehniştii SIAS. Ce se întâmplă când folosim greșit petarde și artificii
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș