Mărturii din secta groazei: Când copilul plângea și cerea mâncare, ni se spunea să-l batem, să poată merge să mănânce în rai
Apar noi dezvăluiri cutremurătoare în cazul masacrului din pădurea Shakahola. O mamă a povestit cum a reușit să-și salveze cei cinci copii, după ce se alăturase sectei al cărei lider propovăduia postul pentru „întâlnirea cu Iisus”.
Într-o zi din luna martie, ea și-a scos copiii din ghearele sectei religioase izolate, unde adepții lui Paul Nthenge Mackenzie, un fost şofer de taxi, autoproclamat „pastor” al sectei Good News International Church pe care a înfiinţat-o, se înfometau până la moarte, în speranța că îl pot întâlni mai repede pe Iisus, scrie BBC.
Printre poveștile îngrozitoare care ies la iveală din cultul creștin al Apocalipsei din această țară din Africa de Est, cea a lui Salema iese în evidență.
Peste 200 de cadavre au fost recuperate până acum din gropile comune din vasta pădure Shakahola de pe coasta de sud a Kenyei, iar altele sunt dezgropate în fiecare zi. Supraviețuitorii sunt în continuare găsiți ascunși sub copaci și tufișuri pe teritoriul vast al pădurii.
Pastorul autoproclamat Paul Mackenzie a înființat Biserica Internațională Good News în 2003. El a atras în repetate rânduri atenția poliției cu afirmațiile sale potrivit cărora copiii nu ar trebui să meargă la școală și că tratamentele medicale ar trebui să fie respinse.
În 2019 a închis biserica și și-a invitat adepții să se mute cu el la Shakahola, un loc pe care l-a numit un nou „pământ sfânt”.
Soțul lui Salema s-a numărat printre cei care au dat curs apelului „preotului”.
În timp ce își spune povestea, Salema o alăpta pe Esther, în vârstă de un an, care s-a născut în pădure. Cel mai mare dintre copiii ei este un băiat pe nume Amani, în vârstă de opt ani.
Sinuciderea în masă a început în ianuarie. Salema a spus că a urmat instrucțiunile pentru a începe postul, astfel încât să poată „ajunge în rai”.
Mackenzie le spunea de ceva vreme adepților săi că lumea se apropie de sfârșit. Inițial, el le-a prezentat pădurea ca un sanctuar împotriva apocalipsei care se apropia, dar lucrurile au luat o întorsătură macabră, și pădurea a devenit un loc în care mulți și-au găsit sfârșitul.
După șapte zile de post, Salema a mărturisit că a auzit o voce de la Dumnezeu care i-a spus că nu era voia Lui și că mai avea încă treabă de făcut pe lumea asta, așa că s-a oprit din a mai posti. Totuși, oamenii din jurul ei continuau să moară, iar la un moment dat a participat la înmormântarea a opt copii. I se spunea că merg la „somn”.
„Când copilul plângea și cerea mâncare, ni se spunea să-l batem, să poată merge să mănânce în rai”
Supraviețuitorii au povestit că cei care trebuiau să moară prima dată erau copiii, conform unui ordin macabru întocmit de Mackenzie. Apoi cei necăsătoriți, femeile, bărbații și, în cele din urmă, liderii bisericii.
„Când copilul plângea sau cerea mâncare sau apă, ni se spunea să luăm un baston și să îl batem pentru ca el să poată merge să mănânce în rai”, a explicat Salema. „Așa că m-am gândit la asta și am spus că nu pot continua, nu pot mânca în timp ce copilul meu moare de foame. Mi-am spus că dacă eu mă simt atât de rău când postesc, ce se întâmplă cu copilul meu?”.
BBC a analizat mai multe predici filmate în care apare Mackenzie, însă „pastorul” se ferea să le ordone în mod direct oamenilor să nu mai mănânce. Cu toate acestea, potrivit femeii, el era explicit atunci când predica în adunările săptămânale de sâmbătă.
„La început, pastorul a săpat fântâni de apă [în pădure] și ne-a spus să îl așteptăm pe Isus și am așteptat, dar apoi, brusc, ne-a spus că trebuie să postim și să mergem în ceruri”, a mai mărturisit femeia.
Când au pus la îndoială ordinul, așa cum a făcut Salema, li s-a spus că, dacă își amână moartea, cerul va fi plin: „Poarta s-ar închide”.
O mare parte din predicile lui Mackenzie s-au axat pe noua carte națională de identitate kenyană care va include date personale codificate într-un cip electronic - „semnul fiarei” - așa cum l-a numit el, care trebuie evitat cu orice preț.
Costul a fost foarte mare, iar Salema a descoperit că soțul ei, unul dintre adjuncții lui Mackenzie, era implicat în gestionarea acestei acțiuni și chiar îngropa morții.
Într-o zi din martie, el a pus piciorul în prag, forțându-și familia să postească. Patru zile mai târziu, el a plecat la serviciu și Salema a văzut șansa de scăpare. Și-a luat copiii și a plecat.
„Copiii mei au postit timp de patru zile, fără mâncare și apă, și plângeau”, a spus Salema. „Așa că, atunci când am văzut că erau atât de slăbiți, le-am dat apă și mi-am spus că nu puteam să le permit copiilor mei să moară”.
Copiii au fost ghidați de voința de oțel a mamei lor și protejați de statutul ei de soție a unui consilier Mackenzie. Salema spune că alți membri ai cultului i-au pus piedici, dar nu s-a oprit din a-i atinge scopul, iar când a ajuns la drumul principal, după ce a mers pe jos mai mulți kilometri, a fost dusă de „un bun samaritean” într-un loc sigur. Însă alți fugari au fost opriți. Un grup de bărbați care purtau macete i-a urmărit, i-a bătut și i-a târât înapoi în pădure, conform relatărilor făcute de supraviețuitori și foști membri ai cultului.
Peste 200 de oameni s-au înfometat până la moarte pentru a-L întâlni pe Iisus
Mackenzie s-a predat autorităților la 15 aprilie. El neagă că le-a ordonat adepților săi să se înfometeze, dar în timpul operațiunii de căutare și salvare au fost găsiți mulți copii morți, îngropați în pădure.
Poliția a declarat reporterilor locali că a aflat de la asistenții reținuți ai preotului că aceasta ar fi fost o modalitate prin care Mackenzie se identifica cu porunca lui Iisus de a „lăsa copiii să vină la El”, spune jurnalista Marion Kithi.
Poliția a mai spus că, înainte de a pleca, Mackenzie le-a ordonat adjuncților săi să continue să aplice înfometarea în masă și să-i îngroape pe cei care au murit, potrivit lui Kithi.
Copiii supraviețuitori sunt cei care au furnizat multe informații despre ceea ce s-a întâmplat, spune Victor Kaudo, un activist pentru drepturile omului de la Haki Africa, care a fost primul care a informat poliția despre faptul că în Shakahola mureau oameni.
Unii dintre adulți refuză tratamentul chiar și după ce au fost salvați. Și există suspiciunea că membrii cultului continuă să își exercite influența dincolo de pădure, spunându-le în liniște supraviețuitorilor să refuze mâncarea și medicamentele.
Kaudo spune că două persoane pe care grupul său le-a salvat și pe care le-a considerat victime făceau de fapt „parte din această miliție pe care o avea Mackenzie” și trebuiau să fie separate de ceilalți.
Fostul membru al cultului, Titus Katana, spune că îi cunoaște pe cele mai multe dintre ajutoarele lui Mackenzie și că majoritatea au fost arestați, dar săptămâna aceasta a fost descoperit un cadavru care zăcea în pădure, și nu era îngropat. Acest lucru îl face să suspecteze că unii dintre executanți încă „supraveghează procesul de post al oamenilor”.
Salema spune că adjuncții lui Mackenzie au venit să o caute la o săptămână după ce a plecat și au sfătuit-o să se întoarcă, dar nu au amenințat-o.
O femeie a venit la ea, cerându-i ajutorul pentru a scăpa din cult și pentru a găsi bani pentru a se întoarce, împreună cu copiii ei, satul natal. Salema a promis că va face acest lucru, însă femeia s-a întors în pădure pentru a-și lua copiii, și nu s-a mai auzit nimic de ea.