Mărturia unui dezertor nord-coreean: Am fost un „sclav modern”


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 04 Noiembrie 2017 11:59
Categorie: Stiri externe
Thae Yong-Ho

Fostul ambasador adjunct al Coreei de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, care a fugit în Coreea de Sud în 2016, susține că, sub regimul lui Kim Jong-un, s-a simțit precum „un sclav modern”.

 

„Nu am vrut ca fiii mei să ducă aceeași viață pe care am dus-o și eu”, a mărturisit Thae Yong-Ho pentru CNN.

Bărbatul a fost, ani la rând, diplomat. În toată această perioadă, a fost expus rigidității regimului, care s-a intensificat odată cu venirea la putere a lui Kim Jong-un.

„Kim Jong-un s-a confruntat cu provocări, atunci când a ajuns la putere. De aceea, a decis să le arate celorlalți că este lipsit de milă și că toată lumea ar trebui să se teamă de el”, a mai spus fostul diplomat.

Totodată, el a mai spus că fiii lui aveau „un vis al libertății”, dorind să își continue traiul departe de jugul Phenianului, însă, „asemenea sa”, nici ei nu au îndrăznit să vorbească despre o posibilă fugă de regim.

„Când au auzit de decizia mea, au fost foarte fericiți și au apreciat că i-am lăsat liberi. În calitate de diplomat la Londra, am raportat întotdeauna ce se petrecea în Marea Britanie, în SUA ș în jurul lumii. Dar de câte ori am făcut asta, am încercat să păstrez o anumită loialitate față de regim și de sistem”, a mai mărturisit Thae Yong-Ho.

Deși o parte din familie consideră că fostul diplomat i-a făcut de rușine, pentru că a dezertat, el nu își regretă decizia. De exemplu, într-un interviu acordat corespondentului CNN la Phenian, Will Ripley, sora fostului diplomat, Tae Ok Ran i-a transmis că „familia nu îl va ierta”. La rândul său, fratele acestuia, Tae Yong Do, l-a acuzat că este un instrument de propagandă al Coreei de Sud și că a fcut de răs familia.

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO