Marsul celor vii, ceremonia de comemorare a celor 6 mil de victime ale Holocaustului de la Auschwitz
Comunitatile evreiesti, dar si alte minoritati din intrega lume, au comemorat victimele Holocaustului prin ceremonii emotionante.
Cea mai tulburatoare este "Marsul celor Vii", desfasurat in sudul Poloniei, la Auschwitz , fostul lagar nazist si locul unde si-au pierdut viata peste un milion de persoane in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Anul acesta au participat 11.000 de oameni, printre care supravietuitori, dar si urmasi ai victimelor Holocaustului.
De 25 de ani, in aprilie, mii de oameni din toata lumea vin la Auschwitz sa comemoreze cele 6 milioane de victime ale nazistilor. impreuna refac drumul fara intoarcere spre Birkenau al prizonierilor.
Evreii de pe toate continentele au adus cu ei conationali de alte religii, care sa vada cu ochii lor ce inseamna intoleranta si abdicarea de la principiile sacre ale umanitatii. Participantii la mars au vazut cu ochii lor cum au trait, cum au fost chinuiti si cum au fost ucisi atatia oameni. Au vizitat macabrele camere de gazare, crematoriile si baracile lagarului de concentrare.
Olimpia Stroe, eleva Liceul Decebal: "M-a impresionat o fetita care, trecand pe coridor, a recunoscut intr-o poza o ruda care a murit aici. Pentru noi e o lectie de istorie, dar pentru ea e cutremutaror".
Tudor Nedelcu, elev Scoala Lauder Reut: "Ce vezi aici e cu totul altceva fata de ce inveti din carti...".
Si de aceasta data, vizitatorii, fie ei elevi de scoala sau oameni in toata firea, au fost coplesiti de emotie.
Ronald Lauder, presedintele Congresului Mondial Evreiesc:
"E cutremurator ca atatia oameni au fost macelariti...".
Pentru supravietuitorii lagarului, tovarasii lor de prizonierat nu au murit cata vreme ei si-i aduc aminte.
Teddy Bolgar, supravietuitor din Ungaria: "E a 11-a oara cand vin la Auschwitz, pentru ca cei care au murit aici nu au niciun mormant".
Printre cei care si-au pierdut familia in Holocaust se numara si al doilea om din statul Israel, seful armatei.