Imaginile dinaintea Holocaustului, surprinse de fotograful personal al lui Hitler. Viata in ghetou

Ultima actualizare: 28-10-2012 18:31
evrei, ghetoul Kutno, Polonia

Hugo Jaeger a fost fotograful personal al lui Adolf Hitler si de obicei imortaliza “maretia celui de-al Treilea Reich”. Iata insa niste cadre mai putin obisnuite surprinse de acesta, la scurt timp dupa stabilirea ghetoului evreiesc din Kutno, Polonia.

Dupa ce Polonia a fost invadata de Germania nazista in 1939, au fost puse bazele ghetoului de la Kutno, unde evreii erau obligati sa locuiasca in conditii mizere.

Fotografiile au fost publicate in 1940, cu ocazia construirii ghetoului din Varsovia, scrie Daily Mail.

Desi Hugo Jaeger ii considera pe evrei “o rasa inferioara", asa cum gandeau toti nazistii, in aceste scene nu se observa ostilitate intre subiectii filmati si fotograf.

Acesta surprinde chiar si momente intime din viata familiilor obligate sa stea in ghetoul din Kutno. Ele sunt si mai impresionante, avand in vedere ca sunt printre primele poze color realizate.

In iunie 1940, toti cei 8.000 de locuitori ai acestui ghetou au fost dusi cu forta la o fabrica de zahar, unde sute au murit de foame si de tifos. Putini au resuit sa scape si au fost gazduiti in secret de fostii lor vecini polonezi.

In anul 1942, odata cu lansarea teoriei privind “solutia finala” (exterminarea evreilor), ghetoul Kutno a fost inchis, iar locuitorii ramasi aici au fost dusi in lagarul de exterminare de la Chelmno.

Povestea acestor fotografii este la fel de emotionanta ca a oamenilor ce apar in ele. Pozele au fost ascunse de Jaeger intr-o valiza, cand el a fost la un pas de a fi arestat de soldatii americani, in 1945.

A reusit sa le distraga atentia cu o sticla de cognac si sa nu fie perchezitionat. Apoi a ascuns fotografiile in 12 borcane de sticla, pe care le-a ingropat intr-un loc secret in afara orasului Munchen.

Se intorcea din cand in cand sa verifice daca sunt in stare buna. Zece ani mai tarziu, in 1955, le-a mutat intr-un seif bancar, iar in 1965 le-a vandut revistei Life.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO