Marea Britanie, blocată de greve. Străzile marilor orașe au fost ocupate de oameni nemulțumiți. GALERIE FOTO
Din Franța, grevele s-au mutat, miercuri, dincolo de Canalul Mânecii, în Marea Britanie. Profesori din școli, licee și universități, lucrători feroviari și funcţionari publici, toţi au mărșăluit pe străzile marilor orașe, că să ceară salarii mai mari.
Asta în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică, alimentată de inflaţie. Sectorul cel mai grav afectat a fost învățământul.
Guvernul Sunak n-a avut nicio măcar o lună de miere. În cele trei luni trecute de la instalare, grevele s-au succedat, iar miercuri a fost cel mai mare protest sindical din ultimii 12 ani. În jur de o jumătate de milion de angajați din diverse domenii nu s-au dus la muncă.
Protestatarii cer ca salariile să țină pasul cu inflaţia, ajunsă la 10,5% în Marea Britanie. Nemulţumirile salariaţilor se referă însă şi la condiţiile de muncă, la pensii şi chiar la intenția guvernului de a limita dreptul la grevă.
Hazel Daniel Hansen, directorul unei școli primare: „Trebuie să transmitem guvernului cât mai răspicat mesajul că ne-a ajuns. Trebuie să ne putem plăti facturile și să avem și o viață pe lângă serviciu”.
În jur de 23.000 de şcoli au avut activitatea blocată miercuri, dar atât părinții, cât și elevii îi susțin pe profesorii greviști.
Elevi: „Nu dau vina pe profesori. Chiar au nevoie de salarii mai mari”.
Kay, student: „Dacă sunt suprasolicitați, plătiți prost, stresați, lipsiți de timp liber, toate astea compromit calitatea educației”.
Premierul Sunak argumentează însă că majorări suplimentare ar alimenta inflaţia şi ar înrăutăţi finanţele publice, care s-au deteriorat deja din cauza pandemiei şi a crizei energetice.
Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: „În privința profesorilor, tocmai le-am acordat cea mai mare mărire salarială din ultimii 30 de ani, inclusiv o creștere de 9% pentru debutanți și investiții record pentru pregătirea și dezvoltarea lor. Vreau să fie clar că educația copiilor noștri e prețioasă și meritau să fie astăzi în școli”.
Potrivit celei mai recente prognoze a Fondului Monetar Internațional, Marea Brianie va fi singura economie majoră care va înregistra recesiune în acest an, cu o contracţie de 0,6% a PIB-ului.