Protestele față de planurile lui Macron se intensifică în Franța. 500.000 de oameni au ieșit în stradă
În Franţa a fost, marți, zi de grevă națională, cu manifestații masive în toată ţara. Oamenii sunt nemulţumiţi de planurile președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Sindicatele spun că mobilizarea a fost chiar mai mare decât în primul val de proteste, din 19 ianuarie.
Tensiunile erau inevitabile. La Paris, zeci de turbulenți mascați și îmbrăcați în negru au aruncat cu proiectile improvizate asupra forțelor de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Vitrina unei agenții bancare a fost vandalizată.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În general, ziua de protest a decurs fără incidente în capitala franceză, deși mobilizarea manifestanților a fost masivă, 500.000 de oameni, conform sindicatelor. Și în alte orașe au fost demonstrații, unele cu mulțimi mai mari decât în primul val de proteste împotriva reformei legii pensiilor, din 19 ianuarie. În toată țara au fost mobilizați 11.000 de polițiști.
Opt mari centrale sindicale au luat parte la grevă, care a perturbat activitatea de învățământ. Jumătate dintre profesorii de școală primară au fost în grevă, iar liceenii au organizat proteste în fața școlilor.
Și transportul public a fost dat peste cap, mai ales în regiunea Parisului. Au circulat doar unul din trei trenuri de mare viteză. Și la metroul parizian, multe granituri au rămas în depouri.
La grevă au luat parte și numeroși muncitori de la marile rafinării de petrol și depozitele de combustibil din Franța.
Protestatar: „Sunt mulți oameni care nu sunt de acord cu această formulă. Deci mingea este, din nou, în terenul Guvernului și al Președintelui. Fie vor asculta populația, fie o ignoră”.
Protestatar: „M-am născut în 1973. Trebuia să lucrez încă din acel an, ca până la vârsta de 64 de ani sau până la 67 de ani să am o pensie decentă. De asemenea, sunt aici pentru a reprezenta acea generație a mea, dar mă gândesc mult și la generația tânără”.
Conform sondajelor, două treimi dintre alegători se opun reformării legii pensiilor, dar guvernul Macron continuă neabătut, iar proiectul de lege ajunge săptămâna viitoare în Adunarea Națională.