Marea Britanie, afectata de Brexit inainte ca iesirea din UE sa aiba loc. Pozitia primarului Londrei, de neinteles

×
Codul embed a fost copiat

Posibila iesire a Marii Britanii din UE are deja consecinte negative.

David Cameron va pleda in fata alesilor britanici pentru ca Regatul Unit sa ramana intr-o Uniune Europeana reformata. Premierul britanic a prezentat luni dupa-amiaza in Camera Comunelor detaliile acordului pe care l-a negociat cu liderii de la Bruxelles. Intelegerea satisface o serie de solicitari, menite, in special, sa restranga accesul la ajutoare sociale al imigrantilor intra-comunitari din Marea Britanie.

Britanicii vor decide daca raman in Uniunea Europeana in cadrul unui referendum, organizat pe 23 iunie. Acordul nu i-a multumit, de altfel, nici macar pe toti membrii cabinetului britanic. Cinci ministri au anuntat ca sustin iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.

Campania "pro-Brexit" a primit duminica si sprijinul primarului Londrei, Boris Johnson. Gestul acestuia a dus insa la o prabusire cu peste 2% a lirei sterline, cea mai mare devalorizare intr-o singura zi din 2010 si pana acum. Si agentia Moody’s a anuntat ca ar putea scadea rating-ul Marii Britanii daca referendumul din iunie duce la iesirea din UE.

Citește și
merkel
Premierul francez: Brexit-ul ar reprezenta "un soc" pentru Europa. Merkel: Solicitarile britanice sunt "justificate"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Boris Johnson, primarul Londrei, sustine iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana

Dupa ce a decis duminica sa se alature taberei politice care sustine Brexitul (iesirea Marii Britanii din UE), primarul Londrei, deputatul conservator Boris Johnson, si-a motivat luni intr-un articol aceasta optiune, el considerand ca o ramanere in blocul comunitar ar fi interpretata la Bruxelles drept "o unda verde pentru mai mult federalism si pentru o erodare a democratiei".

Boris Johnson, primarul Londrei: "Sa nu amestecam minunile Europei, vacantele in Europa, mancarea lor fabuloasa si mai stiu eu ce... cu proiectul politic. Inghitim prea multa legislatie de la Bruxelles. Ma pronunt pentru o relatie bazata mai mult pe comert, pe cooperare, si pentru o pondere mult mai mica a acestui element supra-national."

"Este esential sa precizam ca nu exista nimic antieuropean sau xenofob in dorinta de a vota pentru iesirea (din UE) pe 23 iunie", la referendumul prin care britanicii se vor pronunta asupra apartenentei in continuare la blocul comunitar, mentioneaza Boris Johnson intr-un articol publicat de The Daily Telegraph, sintetizat de agentia EFE.

"In cei 28 de ani de cand scriu in acest cotidian despre piata unica, proiectul european s-a transformat si a crescut intr-un asemenea mod ca a devenit de nerecunoscut", iar in acest timp nu Marea Britanie s-a schimbat, ci Uniunea Europeana, explica influentul primar al Londrei, care este si foarte popular, iar premierul Cameron a sperat sa-l convinga sa sustina ramanerea Marii Britanii in UE.

Boris Johnson mai subliniaza ca in prezent intre 15% si 50% din legislatia britanica a fost impusa din UE. "Traim un proces lent si invizibil de colonizare legala, in timp ce UE se infiltreaza in fiecare domeniu al politicii publice (...) Cu cat avem mai multa UE, pe atat se ingusteaza spatiul pentru o decizie nationala. Uneori aceste reguli ale UE sunt pur si simplu ridicole, cum ar fi regula ca nu se poate recicla un pliculet de ceai sau ca minorii cu varste mai mici de opt ani nu pot umfla baloane", continua Boris Johnson, considerat unul dintre posibilii candidati la postul de premier dupa ce David Cameron isi va fi incheiat mandatul.

In opinia sa, "un vot pentru ramanerea (in UE) va fi considerat la Bruxelles drept o unda verde pentru mai mult federalism si pentru o erodare a democratiei". Prin urmare, el sustine parasirea blocului comunitar, intrucat toata istoria UE arata ca "ei asculta cu adevarat numai atunci cand populatia spune "nu".

James Hughes, analist financiar: "De la prima ora, lira sterlina a suferit o cadere semnificativa. Boris Johnson pur si simplu a declarat razboi Centrului Financiar (City). Mai bine ramanem cu diavolul pe care il cunoasteam."

Robert Halver, analist financiar: "Londra este metropola bancilor internationale si sediul unor companii majore care depind de comertul global liber. Iar cand primarul Londrei spune ca Marea Britanie ar trebui sa iasa din Uniunea Europeana e ca si cum un reprezentant al industriei carnii ar pleda pentru mancarea vegana."

Seful Europol: "Un eventual Brexit va face mai dificila lupta Londrei împotriva terorismului"

Directorul Europol, Rob Wainwright, a afirmat luni ca daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, politiei britanice ii va fi mai greu sa-si apere cetatenii de atacurile militante si de criminalitatea organizata, seful organismului UE contracarând astfel o cerere importanta a euroscepticilor britanici, relateaza agentia Reuters.

''Daca iei acea infrastructura la a carei elaborare ei (politia britanica) au contribuit in ultimii patruzeci de ani, atunci Regatului Unit ii va fi mai greu sa-si apere cetatenii de teroare'', a declarat Wainwright.

Declaratia lui Rob Wainwright survine dupa ce un important ministru din guvernul britanic, Iain Duncan Smith, care militeaza pentru retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, a afirmat la sfârsitul saptamânii trecute ca ramânerea regatului in Uniunea Europeana va creste riscul unor atacuri in UE de tipul celor de la Paris.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Summit
Summit "pe viata si pe moarte" la Bruxelles. "Daca britanicii vor vota pentru Brexit situatia va deveni foarte urata"

Liderii europeni s-au strans la Bruxelles in cautarea unui compromis care sa mentina Regatul Britanic in UE. Cu alte cuvinte, o solutie-minune care sa nu pericliteze si mai mult unitatea blocului comunitar, deja sfasiat, de criza migrantilor.

Premierul francez: Brexit-ul ar reprezenta
Premierul francez: Brexit-ul ar reprezenta "un soc" pentru Europa. Merkel: Solicitarile britanice sunt "justificate"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri, in ajunul unui summit european crucial pentru viitorul Marii Britanii in UE, ca multe solicitari de reforme ale Londrei sunt “justificate”, relateaza AFP si DPA.

BREXIT. Ce ar putea castiga si pierde romanii din acordul UE - Marea Britanie. Polonia a primit 1.000 de soldati
BREXIT. Ce ar putea castiga si pierde romanii din acordul UE - Marea Britanie. Polonia a primit 1.000 de soldati

Amenintarile britanicilor privind iesirea din UE ne-ar putea aduce beneficii  sau ar putea inrautati situatia romanilor care lucreaza in Anglia, in functie de cum negociaza oficialii de la Bucuresti.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.