Marea Britanie a redeschis terasele după ce a vaccinat aproape 60% din populaţia adultă a ţării

Dată publicare: 13-04-2021 19:00
Dată actualizare: 13-04-2021 19:58


Marea Britanie a vaccinat aproape 60% din populaţia adultă a ţării și stă cel mai bine în Europa, la acest capitol.

S-au deschis terasele, după trei luni de carantină, iar englezii au dat năvală ca să închine un pahar pentru libertatea regăsită. Și magazinele au fost inundate de clienți la fel și saloanele de frumusețe. Aglomerația îi îngrijorează însă pe experți.

Mai tineri sau mai copţi, englezii au savurat momentul, optimişti că lucrurile reintră, în sfârşit, pe făgaşul normal.

Redeschiderea localurilor în aer liber a coincis cu atingerea, chiar cu 3 zile mai devreme decât sconta guvernul, a obiectivului de a fi administrat cel puţin o doză de vaccin adulţilor de peste 50 de ani. Un motiv în plus de sărbătorit: ”E plăcut să auzi din nou vocile oamenilor. E nemaipomenit să ieși din nou în oraș”.

Cuplu: ”Suntem medici de familie și de 4 luni am fost prinși cu vaccinarea. E grozav să putem în sfârșit să ieșim și să ne simțim în siguranță”.

Peste 32 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză, adică aproape 60% din populaţia adultă a ţării. Succesul campaniei de vaccinare a permis reducerea cu mai mult de 90% a numărului de infectări şi cu peste 95% a numărului de decese, faţă de vârful din ianuarie.

Cu speranţa că în iunie vor fi ridicate toate restricţiile, responsabilii din domeniul ospitalităţii spun că o treime din afaceri sunt în pericol să nu reziste. Deja 12.000 de unităţi au fost închise definitiv.

Kate Nicholls, direcotr spital: ”Doar 2 din 5 unități au spații în aer liber, dar nici măcar astea nu vor deschide toate. Doar cele cu o bază de clienți regulați, altminteri nu rentează pentru ei. Dar și cei care deschid vor fi în pierdere. Vor câștiga numai 20% din veniturile obișnuite”.

Cozi s-au format şi la intrarea în magazine şi mall-uri.

Reporter: ”E agitat şi aglomerat. Clienții sunt fericiți că s-au întors în mall-uri, dar victimele crizei sunt și ele vizibile. Acolo erau magazine Top Shop şi Debenhams, care s-au închis pentru totdeauna. Pe termen lung, miile de locuri de muncă pierdute se vor reflecta în bani mai puțini pentru consum”.

Lawrence Young, virologist: ”Cu toții am sacrificat atât de mult în ultimele luni. Așa că e o zi de jubilație, dar este poate și momentul să dovedim o anumită doză de precauție”.

Redeschiderea economiei este crucială după ce PIB-ul britanic s-a contractat anul trecut cu 9,8% din cauza restricţiilor. Marea Britanie a intrat în al treilea lockdown pentru a opri valul de infecţii provocat de o variantă mai contagioasă a coronavirusului, descoperită iniţial în Kent sudul Angliei.


VIDEO PROTVPLUS.RO