Marea Britanie a înregistrat un record absolut de la începutul pandemiei, peste 100.000 de cazuri de infectare cu Covid
Marea Britanie a trecut de 100.000 de cazuri de infectare cu Covid un record absolut de la începutul pandemiei.
Germania a anunțat și primul său deces din cauza Omicron. Noua tulpină își continuă răspândirea rapidă în Europa antrenând noi restricții.
Spania cere purtarea obligatorie a măștii sanitare inclusiv în exterior. Și în Grecia masca este obligatorie în perioada sărbătorilor. La fel ca la Roma. Chiar dacă au apărut studii care arată că infecția cu Omicron pare mai puțin severă decât Delta specialiștii îndeamnă la precauție.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Un studiu în Anglia, efectuat de cercetătorii de la Imperial College, sugerează că riscul ca cei testaţi pozitiv cu Omicron să necesite spitalizare este cu 15-20% mai scăzut decât în cazul pacienţilor infectaţi cu tulpina anterioară, Delta.
În schimb, riscul de spitalizare este mai mare pentru cei nevaccinaţi. Un alt studiu, al specialiştilor de la Universitatea Edinburgh, sugerează că riscul de spitalizare a fost cu două treimi mai redus, la infectările cu Omicron, în comparaţie cu Delta.
Paul Elliott, cercetător Imperial College: ”Este încurajator că infecţia cu Omicron este, poate, mai puţin severă în privinţa spitalizării. Totuşi, există o foarte, foarte rapidă creştere a numărului de cazuri, iar mai multe cazuri înseamnă mai multă presiune pe sistemul sanitar. Chiar dacă într-o proporţie mai mică se îmbolnăvesc grav şi ajung la spital, tot ajungem la un număr prea mare de spitalizări”.
Între timp agenţia americană pentru medicamente a autorizat, de urgenţă, primul medicament anti-Covid de la Pfizer, anti-viralul denumit Paxlovid. Acesta este şi primul tratament pe cale orală care se poate administra de acasă, pacienţilor cu risc crescut, care au vârsta de peste 12 ani. Pastila, care se eliberează doar pe bază de prescripţie, poate fi luată pentru formele uşoare şi medii de boală, care pot evolua în forme grave.
Potrivit Pfizer, rezultatele testelor clinice au fost cât se poate de încurajatoare.
Jonathan Reiner, medic: ”În cazul pacienților care au primit Paxlovid din timp, în primele trei zile de la apariția simptomelor, s-a înregistrat o scădere cu 90% a riscului de spitalizare şi deces, în comparație cu cei care au primit pastila placebo. Așa că acesta e un medicament foarte puternic”.
Ca să fie eficient, însă, medicamentul trebuie administrat pacienților în primele cinci zile de la apariția simptomelor.
Paxlovid a obţinut autorizarea pentru folosire de urgenţă şi în Uniunea Europeană. La fel ca un medicament similar, dezvoltat de grupul farmaceutic american Merck.
Între timp, în China, un oraş cu 13 milioane de locuitori a intrat în lockdown după ce acolo au fost descoperite 143 de cazuri de infectare, în ultimele două săptămâni. Localnicilor li se cere să stea acasă. O singură persoană dintr-o gospodărie are voie să iasă din casă, o dată la două zile, pentru a cumpăra alimente.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, coronavirus, cazuri, omicron,
Dată publicare:
23-12-2021 18:44