Surse: Parlamentarii ar putea fi exceptați de la obligativitatea certificatului Covid

Ultima actualizare: 22-12-2021 22:09

Legea certificatului electronic Covid va fi adoptată în Parlament până la finalul acestui an. Este decizia coaliției de guvernare care vrea să urgenteze intrarea în vigoare a restricțiilor anti-Covid.

O variantă ar fi fost ca guvernul să-și angajeze răspunderea pentru această lege, însă premierul Nicolae Ciucă nu ar fi de acord. În ultima variantă a legii discutată de coaliție chiar miercuri seară, parlamentarii ar rămâne în afara regulilor impuse cetățenilor de acest act normativ.

Aleșii poporului ar putea intra în parlament chiar dacă nu sunt nici vaccinați, nici testați, nici trecuți prin boală. Din proiectul elaborat de ministrul Sănătății a dispărut prevederea explicită destinată deputaților și senatorilor care preciza ca și ei trebuie să prezinte un certificat digital la locul de muncă. Situația lor, spun surse politice, ar urma să fie reglementată ulterior, printr-o decizie a conducerii Parlamentului.

Dar proiectul nu îi obligă la nimic.

Pentru a urgenta intrarea în vigoare a legii, social-democrații ar fi vrut să fie adoptată prin angajarea răspunderii de către guvern. Doar că premierul Nicolae Ciucă nu a fost de acord.

Oricare dintre variante este foarte bună, important e să avem certificat”, spune Nicolae Ciucă.

A doua variantă ar fi legea votată în Parlment și promulgată de președinte. Dar calea este mai lungă și, cel puțin declarativ, membrii coaliției ar vrea să fie parcursă până la finalul anului.

Deocamdată s-a decis ca statul să achite cu vouchere 15 teste pentru fiecare angajat, de la stat ori privat. Voucherele, de 50 de lei fiecare, vor fi valabile pentru aproape o lună și jumătate.

Sunt de acord și cu asta, dacă sunt și pentru privați și pentru stat. Înțeleg că există bani la buget. Eu avem o îngrijorare din cauza bugetului, se pare că nu este nicio problemă la buget, există bani. Nu cred că este un efort foarte mare să trecem acest proiect atât de important”, spune Florin Cîțu.

Certificatul electronic Covid ar urma să fie obligatoriu doar atunci când ritmul infectărilor crește cu 50% la fiecare 7 zile, timp de trei săptămâni. Și eliminat când rata infectărilor scade. Vor beneficia de certificat electronic și cei vaccinați cu o singură doză, cei care au trecut prin boală și cei care au un test antigen negativ.

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO