Ucraina isi mentine dorinta de-a face parte din familia europeana. Presedintele demis e in continuare de negasit

Dată publicare: 24-02-2014 07:51
Dată actualizare: 27-02-2014 07:01


Prin vocea presedintelui sau interimar, Ucraina si-a reafirmat dorinta de a face parte din familia europeana, in timp ce va incerca sa isi imbunatateasca relatia cu Rusia.

Intr-un peisaj politic in schimbare rapida, liderii opozitiei vor purta discutii pentru formarea cat mai rapida a unui nou guvern, mai ales ca, pe fondul turbulentelor de strada, problemele financiare ale tarii s-au acutizat.

O mana de ajutor ar putea venit de la Bruxelles. Sefa diplomatiei europene ajunge luni la Kiev pentru a discuta cu oficialii ucraineni.

Victor Ianukovici, presedintele demis sambata de parlament, este in continuare de negasit.

Olekandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei:

"Prioritatea noastra este reintoarcerea pe drumul integrarii europene, care a fost, de altfel, motivul principal al luptei din Maidan. Intelegem insa importanta relatiei cu Federatia Rusa, cu care suntem gata sa cladim relatii pornind de la un parteneriat nou si echitabil."

Totusi, inainte de asta, presedintele interimar trebuie sa gaseasca solutie la o problema presanta: riscul ca dupa atatea luni de proteste, Ucraina sa intre in incapacitate de plata.

Siderurgist de profesie, iar in timpul liber pastor evanghelist si scriitor de romane stiintifico-fantastice, Oleksand Turcinov este considerat "scutierul" Iuliei Timosenko. Omul care i-a fost mereu alaturi, fara ambitii personale.

O reintoarcere la putere a Iuliei Timosenko, primita cu urias entuziasm in Piata Independentei dupa eliberarea din inchisoare, nu este insa pe placul tuturor celor care au denuntat conducerea lui Victor Ianukovici.

Vitali Klitschko a dat de inteles ca ia in calcul sa candideze la alegerile anticipate din 25 mai.

Vitali Klitschko, liderul opozitiei: "Vreau ca Ucraina sa fie o tara moderna, europeana. Daca postul de presedinte ma va ajuta sa obtin asta, atunci voi face tot ce imi sta in putinta."

Mii de oameni se aflau si duminica seara in Piata Independentei. Au depus flori si au aprins lumanari pentru cei care au murit in luptele de strada de saptamana trecuta, iar la Liov a fost oficiata o slujba in memoria victimelor.

Tags: ucraina, violente,


VIDEO PROTVPLUS.RO