Maia Sandu, despre începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Rep. Moldova la UE: Este o pagină nouă în istoria noastră
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi seara că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Ungaria a renunţat la dreptul său de veto.
De asemenea, Consiliul European a decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la UE.
UE va deschide, de asemenea, negocierile cu Bosnia şi Herţegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare şi a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.
Deschiderea negocierilor cu Bosnia-Herţegovina era susţinută puternic de Austria, care semnalase că s-ar împotrivi unei aderări accelerate a Ucrainei şi Republicii Moldova.
„Este o pagină nouă în istoria noastră”
„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru ţara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră”, a scris pe Facebook preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Acum doi ani, nimeni nu-şi imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova”, a punctat ea.
„Succesul de azi este meritul întregii societăţi – al tuturor celor care aleg democraţia şi prosperitatea, care muncesc cu perseverenţă şi răbdare, care au ieşit la vot, au protestat pentru libertate şi nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult”, arată Maia Sandu.
„Suntem europeni şi acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a conchis şefa statului moldovean.
Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de candidat în vara anului trecut, după ce Rusia invadase Ucraina în februarie, iar cele două ţări au accelerat reformele în dorinţa de a arăta că vor să se apropie de lumea occidentală şi să se îndepărteze de Rusia.
La începutul lunii trecute, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, subliniind ritmul accelerat în care s-au străduit să facă reforme. Negocierile pentru aderarea la UE pot dura însă mulţi ani, fiind nevoie de paşi în mai multe domenii pentru armonizarea legislaţiei.
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, Maia Sandu, Republica Moldova,
Dată publicare:
14-12-2023 21:03