Mai mulți refugiați acuză polițiștii de frontieră din România că îi bat cu biciul și îi electrocutează

refugiati
Getty

Pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au cerut ajutor unui ONG din Belgrad. Ei declară că au fost trimiși cu forța în Serbia de poliția de frontieră română, dar nu înainte de a fi bătuți și chinuiți, relatează Euronews.

Unul dintre ei are un picior amputat și spune că polițiștii români l-au bătut cu propriile cârje. Poliția de frontieră română neagă aceste acuzații.

Povestea nu este din păcate un caz izolat. Un alt grup de migranți, care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra de migranți din Subotica, Serbia, a povestit despre o experiență similară.

Detectați de camerele termice în timp ce încercau să treacă granița cu România, aceștia au fost interceptați și ar fi fost abordați de gardieni în uniforme închise la culoare, unul dintre ei ar fi avut un bici cu care i-ar fi bătut.

Au fost deja bătuți cu bâte de poliția maghiară, dar nu au fost biciuiți niciodată, au spus ei. Unul dintre ei aproape și-a pierdut un ochi.

Citește și
google maps
O nouă funcţie a Google Maps va afişa câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă

Aceste mărturii au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia, iar toate ajung la aceeași concluzie: poliția de frontieră română, dar și forțele de ordine de la granițele altor țări prin care trec refugiați, se poartă cu o violență ieșită din comun față de aceștia.

La granița cu România, de-a lungul Dunării, în provincia autonomă Voivodina, bătăile, intimidările și expulzările ilegale au devenit parte a vieții cotidiene pentru refugiați. Frontiera de acolo a devenit un „punct fierbinte” a așa-zisei „Rute Balcanice”.

Cifrele exacte sunt imposibil de determinat. Un ONG din Serbia estimează că „cel puțin 50 de oameni” sunt expulzați forțat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.

Poliția de frontieră neagă acuzațiile

Redăm integral poziția Inspectoratului General al Poliției de Frontieră:

În urma celor apărute în spațiul public cu privire la posibila agresiune a unor migranți de către polițiștii de frontieră, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră face următoarele precizări:


În prezent, România nu se află pe ruta principală utilizată de către migranţii ilegali pentru a ajunge în ţări din vestul Europei şi nu se confruntă cu un aflux mare de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa. Din analizele efectuate la nivelul instituţiei, s-a stabilit că ţara noastră rămâne, în continuare, o zonă de tranzit pentru migranţii ilegali, în drumul acestora spre statele din vestul Europei.


La nivelul Poliției de Frontieră Române au fost luate măsuri de întărire a dispozitivelor de supraveghere la frontiera cu Serbia, respectiv Bulgaria. Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră folosesc la capacitate maximă echipamentele de vedere la distanţă atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, iar în cazurile de observare a grupurilor de migranţi care se deplasează spre teritoriul României, cu scopul de a intra ilegal, se acţionează preventiv fiind anunţate autorităţile statelor vecine care intervin în vederea preluării acestora şi prevenirii trecerii ilegale a frontierei de stat. Subliniem faptul că în aceste situaţii poliţiştii de frontieră români nu intră în contact cu grupurile de migranţi deoarece majoritatea dintre ei nu ajung să intre în România.
În cazurile persoanelor depistate pe teritoriul României, acestea sunt conduse la sediul instituţiei pentru derularea cercetărilor cu privire la încălcarea regimului frontierei de stat, iar cei care solicită azil sunt preluaţi de către personal al structurilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări în vederea continuării procedurii de azil, cu această ocazie fiind asistaţi de reprezentanţi ai organismelor internaţionale sau ai ONG urilor cu atribuţii în domeniu.


Migranţii care nu solicită această formă de protecţie internaţională intră în procedura de returnare, în baza acordului de readmisie încheiat între UE şi Serbia. Toate acţiunile întreprinse de către poliţiştii de frontieră români faţă de migranţi depistaţi acţionând ilegal la frontieră se realizează în acord cu legislaţia internă şi internaţională în vigoare, inclusiv cu respectarea drepturilor omului.


Totodată, instituţia noastră menţine o colaborare permanentă cu organizații internaţionale și asociații non-guvernamentale care activează în domeniul migrației - UNHCR, Serviciul Iezuit pentru Refugiaţi România, Salvați Copiii, Fundația ICAR, Consiliul Național Roman pentru Refugiați (CNRR), Crucea Roșie Filiala Timiş și Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom), nefiind înregistrate sesizări referitoare la comportamentul poliţiştilor de frontieră în relaţiile cu migranţii. De altfel, reprezentanţii diverselor organizaţii care apără drepturile acestei categorii de persoane îşi exprimă tot mai des opinia favorabilă în ceea ce priveşte modul în care Poliţia de Frontieră Română îşi îndeplineşte atribuţiile legale în raport cu migranţii ilegali cu care interacţionează în diverse împrejurări. În acelaşi timp, autoritățile sârbe nu au semnalat situaţii în care migranții depistaţi şi preluaţi din apropierea graniţei cu România să fi suferit agresiuni din partea autorităților române de frontieră.

În ceea ce priveşte situaţia statistică înregistrată pe linia migraţiei ilegale la nivelul întregii ţări, în primele şapte luni ale anului 2020, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 3.819 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 2.033 pe sensul de intrare în ţară şi 1.786 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul a 149 de facilitatori, cetăţeni români şi străini.
Cei mai mulţi migranţi - 1.823 au fost depistaţi la frontiera cu Serbia, încercând să intre ilegal în ţară. De asemenea, la frontiera cu Ungaria au fost depistaţi 1.767 cetăţeni străini care au încercat să iasă ilegal din ţară, mare parte dintre aceştia fiind în procedura de azil sau au intrat legal în România în baza unor vize eliberate în scop de muncă sau studii.

Modalităţile cele mai des întâlnite prin care aceştia încearcă să treacă ilegal frontiera sunt:
- tentativa de trecere ilegală la frontiera „verde”;
- ascunderea în mijloace de transport;
- utilizarea unor de documente de călătorie și vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră etc.

În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi provin din următoarele ţări: Siria, Irak, Maroc, Afganistan, Algeria, Tunisia, Turcia şi Egipt.

În continuare situaţia este atent monitorizată, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, fiind menţinute, progresiv, măsurile dispuse pentru creşterea capacităţii operative în zona de competenţă, la graniţa de sud si sud-vest, în funcţie de dinamica situaţiei înregistrate”.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Preotul militar al Garnizoanei Timișoara, infectat cu coronavirus, a murit la 37 de ani
Preotul militar al Garnizoanei Timișoara, infectat cu coronavirus, a murit la 37 de ani

Preotul militar al Garnizoanei Timișoara, Radu-Cosmin Bogdan, a murit miercuri, la 37 de ani. El era internat de mai multe zile pe secţia de Terapie Intensivă, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19, a anunțat Prefectura Timiș.

O nouă funcţie a Google Maps va afişa câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă
O nouă funcţie a Google Maps va afişa câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă

Google a anunţat miercuri o nouă funcţie a serviciului Google Maps, care va afişa câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă geografică, transmite CNBC, citat de News.ro.

Franța impune noi restricții din cauza COVID-19. 11 metropole intră în
Franța impune noi restricții din cauza COVID-19. 11 metropole intră în "stare de alertă sporită"

Guvernul francez a anunţat miercuri noi măsuri severe pentru a lupta împotriva progresului pandemiei de COVID-19.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului
Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului

Un incendiu s-a produs, joi dimineață, la Spitalul Colentina din București. La fața locului au fost trimise, printre altele, zece autospeciale de stingere și cinci ambulanțe SMURD.