FOTO. Cinci persoane ucise de un bărbat înarmat cu un arc şi săgeţi, în Norvegia. Suspectul a fost arestat

×
Codul embed a fost copiat

Un individ înarmat cu un arc şi săgeţi a ucis cinci persoane şi a rănit alte două, miercuri, la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei, a anunţat poliţia norvegiană, care a arestat un suspect.

 

Poliţia norvegiană a arestat un danez de 37 de ani, suspectat a fi autorul atacului, anchetatorii neexcluzând până în prezent o motivaţie teroristă, notează AFP.

Suspectul, arestat la scurt timp după incident, este un cetăţean danez de 37 de ani care locuieşte în Kongsberg, a anunţat poliţia norvegiană într-un comunicat publicat în cursul nopţii de miercuri spre joi.

"Am decis să confirmăm această informaţie, deoarece există multe zvonuri care circulă pe reţelele sociale în jurul autorului atacului, unele persoane implicând persoane care nu au legătură cu faptele grave comise", a adăugat poliţia.

Citește și
atac
VIDEO Atac armat într-un supermarket din SUA. O persoană a murit, iar 12 au fost rănite
EXCLUSIV Statul român, pe cale să piardă Mobra, marca istorică de motorete. Un investitor a cerut la Oficiul Mărcilor să fie unicul deținător al brandului în toată Europa

Mai devreme, un responsabil al poliţiei locale, Oyvind Aas, făcuse cunoscut într-un briefing de presă că au murit cinci persoane şi alte două au fost rănite.

Cei doi răniţi au fost spitalizaţi în unităţi de terapie intensivă, dar, potrivit lui Oyvind Aas, nu există niciun indiciu că viaţa lor este în pericol. Unul dintre ei este un poliţist în liber care se afla într-un supermarket, unul din multiplele locuri unde s-a produs atacul.

"Potrivit informaţiilor de care dispunem în prezent, există o singură persoană implicată în aceste acte", a adăugat poliţistul. Niciun alt suspect nu este deci căutat.

Mobilul atacului este deocamdată nedeterminat.

Presupusul autor al atacului ar fi convertit la islam

Potrivit canalului TV2, în general bine informat, presupusul autor al atacului este convertit la islam şi cu antecedente medicale - ceea ce autorităţile au refuzat să confirme.

"Având în vedere desfăşurarea faptelor, este firesc să evaluăm dacă este vorba despre un atac terorist", a indicat Oyvind Aas.

"Suspectul nu a fost audiat şi este prea devreme să se comenteze motivele sale", a adăugat el, precizând că anchetatorii păstrează "toate posibilităţile deschise".

Informată la orele 18.13 (16.13 GMT), poliţia l-a arestat pe suspect la 18.47 şi l-a dus la secţia de poliţie din oraşul învecinat Drammen.

În micul oraş cu aproximativ 25.000 de locuitori, situat la aproximativ 80 de kilometri vest de Oslo, accesul la locul atacului a fost blocat de un cordon de poliţie şi agenţi, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse.

O femeie, Hansine, care a asistat la o parte a atacului, a declarat pentru TV2 că a auzit gălăgie şi a văzut o femeie care se ascundea, precum şi "un individ în colţul străzii cu săgeţi într-o tolbă pe umăr şi cu un arc în mână".

"Apoi, am văzut oameni alergând pentru viaţa lor. Printre care o femeie cu un copil de mână", a povestit ea mărturie la postul TV2.

"Aceste evenimente ne zguduie", a spus premierul Erna Solberg, în ultima zi a mandatului său. Joi, ea îi va ceda postul laburistului Jonas Gahr Store, câştigător al alegerilor legislative de la 13 septembrie.

Populaţia a fost îndemnată să rămână acasă, în timp ce pe teren a fost trimisă o masivă desfăşurare de forţe de poliţie şi ambulanţe.

Au fost, de asemenea, trimise elicoptere ale poliţiei şi serviciilor medicale, precum şi o echipă de deminare.

Conducerea poliţiei norvegiene a decis că agenţii, de obicei neînarmaţi, vor purta temporar arme în întreaga ţară.

Mai multe media au difuzat fotografii cu săgeţi negre, de concurs se pare, căzute pe jos sau, într-un caz, bine înfipte într-un perete.

Mai multe atacuri extremiste în trecut, în Norvegia

În trecut, Norvegia a fost ţinta unor atacuri de extremă-dreaptă.

La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane prin detonarea unei bombe lângă sediul guvernului din Oslo, făcând opt morţi, înainte de a deschide focul asupra unui miting al tinerilor laburişti pe insula Utoya, făcând alte 69 de victime.

În august 2019, Philip Manshaus a tras mai multe focuri de armă într-o moschee de lângă Oslo, înainte de a fi blocat de credincioşi, fără a provoca răni grave. Înainte îşi împuşcase din ură rasială sora vitregă adoptivă de origine asiatică.

Mai multe proiecte de atentate islamiste au fost, de asemenea, dejucate, potrivit AFP.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Citește și...
Atac armat într-un liceu din Texas. Sunt mai multe persoane rănite |VIDEO
Atac armat într-un liceu din Texas. Sunt mai multe persoane rănite |VIDEO

Un nou atac armat s-a petrecut miercuri într-un liceu din Texas. Mai multe persoane au fost rănite după ce o persoană înarmată a deschis focul, informează poliţia şi media locale, potrivit AFP și Agerpres.

VIDEO Atac armat într-un supermarket din SUA. O persoană a murit, iar 12 au fost rănite
VIDEO Atac armat într-un supermarket din SUA. O persoană a murit, iar 12 au fost rănite

Scene de groază au avut loc în statului american Tennessee.

Recomandări
Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte al SUA. Marile promisiuni făcute americanilor
Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte al SUA. Marile promisiuni făcute americanilor

Fostul preşedinte american Donald Trump a acceptat oficial nominalizarea partidului său pentru funcţia de preşedinte, pentru a treia oară, la Convenţia Naţională Republicană din Milwaukee, scrie CNN.

Șeful NATO le spune aliaților să se pregătească pentru un deceniu de război în Ucraina
Șeful NATO le spune aliaților să se pregătească pentru un deceniu de război în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina.

 

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.