Lupte la vârf în Rusia. Kadîrov, pion principal într-un șantaj prin care Prigojin a vrut să-și recâștige influența la Kremlin

Kadîrov Prigojin
Colaj foto Imago

În timp ce soldații ruși fac față tot mai greu luptelor crâncene de pe frontul din Ucraina, liderii lor - Evgheni Prigojin, Ramzan Kadîrov, Valeri Gherasimov și Serghei Șoigu - duc propriul "război" în culise.

Analiştii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) susţin că ultima ceartă dintre şeful mercenarilor Wagner şi Ministerul rus al Apărării arată că generalul Valeri Gherasimov, comandantul general al campaniei din Ucraina, şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu, nu au capacitatea de a-i comanda pe Evgheni Prigojin şi pe liderul cecen Ramzan Kadîrov ca subordonaţi, ci trebuie să negocieze cu ei "ca şi cum ar fi colegi".

De asemenea, analiza sugerează că liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost fericit să îl ajute pe şeful Wagner să "şantajeze" Ministerul rus al Apărării pentru a-şi restabili poziţia în cercul de putere de la Kremlin, notează News.ro.

Conform sursei citate, este posibil ca finanţatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, şi liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, să-l fi constrâns pe comandantul operaţiunilor militare din Ucraina, generalul de armată Valeri Gherasimov, să reia distribuţia de muniţie de artilerie către forţele Wagner din Bahmut, în ciuda faptului că acesta a dorit să elimine acest efort de pe lista de priorităţi.

Duminică, 7 mai, Prigojin a anunţat că a obţinut un document de la Ministerul rus al Apărării care promite să furnizeze forţelor Wagner muniţia şi armele necesare pentru a menţine operaţiunile ofensive în Bahmut.

Citește și
Evgheni Prigojin
Prigojin cere armatei ruse să autorizeze cedarea pozițiilor sale în Bahmut trupelor lui Kadîrov
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Probabil că Ministerul rus al Apărării nu şi-a schimbat în mod fundamental intenţia de a deprioritiza operaţiunile ofensive şi de a conserva muniţiile în întregul teatru de operaţiuni, dar este posibil ca Prigojin şi Kadîrov să fi şantajat efectiv Ministerul rus al Apărării pentru a aloca resurse mercenarilor Wagner din Bahmut, ameninţând că vor retrage forţele cecene din alte părţi ale teatrului pentru a suplini forţele Wagner din Bahmut, scrie ISW în ultima sa analiză a războiului.

Şefii armatei ruse nu-i pot comanda pe Prigojin şi pe Kadîrov

Prigojin a mai susţinut că Ministerul Apărării a acordat Wagner libertate totală de operare în Bahmut şi l-a numit pe generalul de armată Serghei Surovikin (un apropiat al său - n.r.) ca intermediar între Ministerul Apărării şi Wagner, acţiuni care ar indica faptul că Valeri Gherasimov şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu, nu au capacitatea de a-i comanda pe Prigojin şi pe Kadîrov ca subordonaţi, ci trebuie să negocieze cu aceştia ca şi cum ar fi egalii lor.

Este posibil ca ameninţările lui Kadîrov de a-şi transfera forţele la Bahmut să fi avut un rol de şantajare a comandamentului militar rusesc pentru a aloca muniţie mercenarilor Wagner.

Kadîrov a publicat o scrisoare sâmbătă în care îi cerea liderului rus Vladimir Putin să ordone ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi directorului Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvadia), Viktor Zolotov, să autorizeze transferul unor unităţi cecene "Ahmat" din "alte direcţii" pentru a prelua poziţiile lui Wagner în direcţia Bahmut. Scrisoarea lui Kadîrov către Putin a ocolit lanţul de comandă rusesc, iar retragerea forţelor cecene din alte părţi ale teatrului ar reprezenta probabil un risc pentru liniile defensive ruseşti, un risc pe care Gherasimov şi Şoigu, sau Putin, nu par să fi fost dispuşi să şi-l asume, evaluează ISW.

Şoigu şi Gherasimov, care au fost în mod constant loiali ordinelor lui Putin, s-ar fi putea să fi decis alternativ să aloce muniţie pentru Wagner la indicaţiile lui Putin. Eforturile comune de şantaj aparent reuşite ale lui Kadîrov şi Prigojin indică şi mai mult faptul că Gherasimov nu controlează de fapt toate forţele ruseşti din Ucraina, în ciuda faptului că este comandantul nominal al teatrului de operaţii. Gherasimov a încercat probabil să preia controlul asupra tuturor forţelor neregulate ruseşti în iarna anului 2023, dar a eşuat în acest demers chiar înainte de a pierde favorurile lui Putin în primăvară, scrie ISW.

Pe de altă parte, cel mai probabil, Kadîrov a sprijinit eforturile de şantaj ale lui Wagner împotriva comandamentului militar rus pentru a-şi restabili poziţia de influenţă în cercul de putere de la Kremlin. Liderul cecen a deţinut anterior o poziţie influentă în cadrul cercului apropiat al lui Putin până când, aparent, şi-a pierdut recent favorurile, probabil pentru că forţele sale au jucat un rol limitat în operaţiunile de luptă active din Ucraina în timpul toamnei şi al iernii.

Probabil, Kadîrov a văzut în ameninţările lui Prigojin de a se retrage din Bahmut ocazia ideală de a pune în valoare eficienţa forţelor sale pe fondul eşecurilor lui Gherasimov şi Şoigu de a obţine victorii decisive în timpul ofensivei de iarnă-primăvară.

Necesitatea aparentă a lui Gherasimov de a negocia cu comandanţii subordonaţi şi capacitatea acestor comandanţi de a-i forţa mâna sugerează că problemele lanţului de comandă au un impact semnificativ asupra capacităţii armatei ruse de a conduce operaţiuni coerente la nivelul întregului teatru de operaţiuni, potrivit ISW. Poziţia de comandant general al teatrului de operaţii ar trebui, în principiu, să-i permită lui Gherasimov să comande orice unitate rusă sau comandant al forţelor terestre din Ucraina, chiar şi pe cei care se ocupă de formaţiuni neregulate, cum ar fi Wagner şi Ahmat. Cu toate acestea, Prigojin şi Kadîrov par să poată lua în mare măsură decizii independente în ceea ce priveşte forţele lor, fenomen care pare să se fi accentuat cu cât aceste forţe deţin de mai mult timp controlul de facto asupra anumitor sectoare ale liniei de front.

Aceste evenimente ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Rusiei de a coordona o campanie defensivă coerentă la nivelul întregului teatru. Comandamentul militar rus pare să delege din ce în ce mai mult responsabilităţile pentru diferite sectoare ale frontului din Ucraina către diverşi comandanţi ruşi, în timp ce puterea comandantului de teatru continuă să scadă. Capacităţile tot mai diminuate ale lui Gherasimov de a-şi controla comandanţii vor limita probabil şi mai mult capacitatea armatei ruse de a desfăşura operaţiuni coerente care implică diferite zone de responsabilitate.

Gherasimov, greu de învins

Cu toate acestea, ISW evaluează că este puţin probabil ca Putin să îl înlăture pe Gherasimov din funcţia de comandant general de teatru din motive de reputaţie.

Prin urmare, subminarea publică a lui Gherasimov de către Prigojin şi Kadîrov ar putea avea un impact de durată asupra puterii poziţiei de comandant general al teatrului.

Pe de altă parte, este posibil ca Vladimir Putin să încerce să recompenseze comandanţii pe care îi favorizează cu responsabilităţi dincolo de poziţiile lor oficiale, în loc să îi numească direct în poziţii mai înalte.

În orice caz, este foarte puţin probabil ca armata rusă să rezolve aceste probleme legate de lanţul de comandă pe termen scurt, iar ele vor influenţa, probabil, modul în care forţele ruse de pe diferite axe răspund la eventualele operaţiuni de contraofensivă ucrainene, a concluzionat ISW.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Scandal uriaș la Moscova. Pe cine a trădat Putin în disputa dură dintre şeful Wagner şi ministrul Apărării
Scandal uriaș la Moscova. Pe cine a trădat Putin în disputa dură dintre şeful Wagner şi ministrul Apărării

Liderul grupării mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat, sâmbătă noapte, că trupele sale se vor retrage cu siguranţă din Bahmut, după câteva zile de incertitudini generate de declaraţiile sale anterioare.

Prigojin cere armatei ruse să autorizeze cedarea pozițiilor sale în Bahmut trupelor lui Kadîrov
Prigojin cere armatei ruse să autorizeze cedarea pozițiilor sale în Bahmut trupelor lui Kadîrov

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut armatei ruse să autorizeze cedarea poziţiiilor sale în Bahmut trupelor cecenului Ramzan Kadîrov, în semn de protest faţă de lipsa de muniţie.

Prigojin avertizează Kremlinul: Contraofensiva ucraineană ar putea fi
Prigojin avertizează Kremlinul: Contraofensiva ucraineană ar putea fi "o tragedie pentru Rusia"

Şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat, duminică, că oamenii săi, care luptă în special la Bahmut, estul Ucrainei, duc lipsă de muniţie şi a avertizat că o ofensivă ucraineană ar putea reprezenta "o tragedie" pentru Rusia.

Ce avea scris mare pe niște hârtii Ramzan Kadîrov, la întâlnirea cu Vladimir Putin. A citit cu dificultate mesajul
Ce avea scris mare pe niște hârtii Ramzan Kadîrov, la întâlnirea cu Vladimir Putin. A citit cu dificultate mesajul

”Viitorul Ucrainei depinde de rezultatul bătăliilor din estul țării", a spus președintele Zelenski în discursul său de luni noapte.  

Kadîrov l-a vizitat pe Putin la Kremlin. „Dacă îmi permiteţi, aş vrea să mă laud puţin” | VIDEO
Kadîrov l-a vizitat pe Putin la Kremlin. „Dacă îmi permiteţi, aş vrea să mă laud puţin” | VIDEO

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin şi un susţinător al războiului din Ucraina, a fost primit luni la Kremlin de președintele rus pentru a discuta, între altele, despre război.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.