Ce avea scris mare pe niște hârtii Ramzan Kadîrov, la întâlnirea cu Vladimir Putin. A citit cu dificultate mesajul

×
Codul embed a fost copiat

”Viitorul Ucrainei depinde de rezultatul bătăliilor din estul țării", a spus președintele Zelenski în discursul său de luni noapte.  

Pe de altă parte, comandantul forţelor aeriene americane în Europa a dezvăluit că aviaţia ucraineană este acum echipată cu bombe ”inteligente", cu ghidaj de precizie, de concepţie americană, capabile să lovească obiective la o distanţă de 72 km.

Jurnaliștii postului BBC au nimerit în bătaia artileriei rusești pe când însoțeau o echipă de voluntari care distribuia ajutoare în satele din sudul Ucrainei.

Ne ducem către o zonă în care oamenii au trăit în condiții cumplite sub ocupație, au suferit foarte mult”.

A urmat încă o explozie, și mai aproape!”.

Citește și
mercenar wagner
Grupul Wagner recrutează ”carne de tun” în școlile rusești. Mercenarii au ajuns să se lupte cu pumnii pe front cu ucrainenii
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

 

- Ambele au venit din direcția aceea.
- Ia-o-ncolo!
- Asculta-mă! Ia-o pe acolo! Eu fug la cealaltă mașină.
- Sunt în spatele tau. Fugi, fugi!
- Gata, sunt ok!
- Vă urmăm, grăbiți-vă!
”.

Presa internațională scrie că liderul de la Kiev ar putea discuta cu președintele chinez, pentru prima dată de când a început războiul.

Dialogul dintre cei doi ar trebui să aibă loc la finalul vizitei lui Xi Jinping la Moscova, programată pentru săptămâna viitoare, când se va întâlni cu Vladimir Putin.

Luptele grele continuă în orașul Bahmut. Un comandat ucrainean vorbește despre confruntări corp la corp între trupele Kievului și cele ale Moscovei.

Situația din jurul localității rămâne dificilă, dar forțele ucrainene resping toate încercările rusești de a captura orașul”, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi.

Linia frontului este acum pe râul care trece prin centrul micului oraș minier, distrus după luni de bombardamente și lupte înverșunate.

Iulia Kirienko, corespondent TV 1+1 Ucraina: ”Camera de filmat poate că nu surprinde acest sunet, dar noi îl auzim destul de tare. Se trage cu artilerie grea în direcția orașului Bahmut. Acolo se duc lupte grele și nu poți ajunge. Aici băieții țin flancurile pentru a-i împiedica pe ruși să blocheze drumurile principale spre Bahmut".

Capturarea orașului Bahmut ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Donețk.

Volodimir Zelenski: ”Peste 170.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru rămân periculoşi din cauza minelor inamice şi a muniţiilor neexplodate. Situația din estul țării este foarte dureroasă. Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului și o vom face, în Bilohorivka şi Marinka, Avdiivka şi Bahmut, Vuhledar şi Kamianka şi în toate celelalte locuri unde se decide viitorul nostru".

Oh, Doamne, ai milă de noi!”

În est, încleștările pentru Bahmut sunt mai dure ca niciodată. Capturarea orașului ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul de a controla întreaga regiune Donețk. În aceste imagini îi vedem în acțiune pe parașutiștii ucraineni care susțin artileria si infanteria ce luptă pentru Bahmut.

Vladislav, 95th Air Assault Brigade of the Armed Forces of Ukraine: ”Suntem la mai puțin de un kilometru de linia de contact. Misiunea noastră este să localizăm trupele inamice și unitățile lor blindate”.

Melissa Bell: ”Autoritățile ucrainene au raportat și noi atacuri asupra orașului Sloviansk, situat la nord-vest de Bahmut, a cărui infrastructură critică a fost vizată de rachete. E o evoluție pe care ucrainenii au anticipat-o, spunând că Sloviansk ar putea fi următoarea țintă urbană majoră a forțelor ruse”.

De asemenea, la numai 25 de km de Bahmut, satul Konstiantnivka este ținut constant sub teroarea obuzelor rusești. E greu de crezut, dar localnicii s-au obișnuit cu șuierul sfredelitor al bombardamentelor.

Localnică: ”Oh, Doamne, ai milă de noi!”.

În fiecare zi, cel putin 10 localnici sunt răniți.

Localnic: ”Unei femei i-a spulberat picioarele. Are răni peste tot. Se dusese la magazin să ia niște kefir”.

Mai spre nord, în regiunea Harkov, autoritățile de la Kiev au ordonat evacuarea orașului strategic Kupiansk, aflat de un an în apropierea liniei frontului. Kupiansk a fost eliberat cu 6 luni în urmă de sub ocupația rușilor, dar acum rachetele zboară în neștire deasupra orașului.

Localnică: ”Cel mai rău e noaptea, eu și soțul meu ne ținem de mână toată noaptea. Nu plecăm! E casa noastră, nu a rușilor!”.

Dintre cei 27.000 de locuitori din vreme de pace, acum mai sunt cu puțin peste 2.000.

 

Lida, localnică: ”Sigur că ne e frică. Am învățat cum sună artileria, și a rușilor, și a noastră. Dacă plecăm, cine o să aibă grijă de orașul nostru?”.


Zelenski ar urma să vorbească cu Xi Jinping

 

Potrivit publicației Wall Street Journal, Zelenski ar urma să discute cu președintele chinez, Xi Jinping, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe: "Noi l-am încurajat pe președintele Xi să ia legătura cu președintele Zelenski, deoarece credem că președintele Xi ar trebui să audă direct perspectiva ucraineană și nu doar perspectiva rusă. Am vorbit azi cu omologii noștri ucraineni. Am văzut relatările din presă. Nu au primit încă nicio confirmare că va avea loc o convorbire telefonică sau o videoconferință. Sperăm că va avea loc. Ar fi un lucru bun, deoarece ar putea aduce mai mult echilibru și o altă perspectivă asupra modului în care China abordează situația și sperăm că va continua să descurajeze Beijingul să ofere asistență Rusiei".

Dialogul dintre Xi Jinping și Zelenski ar urma să aibă loc după ce liderul de la Beijing se va întâlni cu Vladimir Putin, la Moscova, săptămâna viitoare, după cum notează agenția Reuters, citând "surse familiare cu chestiunea". Dar nu există o confirmare oficială de la Beijing, sau de la Moscova.

De când a devenit preşedinte, Xi Jinping s-a întâlnit până acum de 39 de ori față în față cu Vladimir Putin.

China şi Rusia au convenit asupra unui parteneriat "fără limite" în februarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Recent, China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina.

UE a prelungit cu 6 luni sancțiunile împotriva Rusiei

Dar - prin vocea purtătorului său de cuvânt, Kremlinul susține că obiectivele pe care le-a trasat înaintea invaziei mai pot fi atinse acum doar prin mijloace militare.

Rishi Sunak, premierul britanic: ”Mesajul puternic pe care Marea Britanie, SUA și toate țările partenere l-au adresat Chinei, dar și oricărei alte țări, este acela de a nu sprijini Rusia în acest conflict. Ei (rușii) sunt în mod clar un agresor. Au încălcat legea. Ceea ce fac este îngrozitor".

Până una alta, Putin s-a întâlnit cu liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Ramzan Kadîrov: "Dragă Vladimir Vladimirovici, luptătorii ceceni servesc cu succes în zona operațiunii militare speciale. Îndeplinim toate comenzile pe care ni le dați și ne propunem să acționăm până la victoria finală".

Vladimir Putin: "Văd cum băieții tăi se luptă în zona operațiunii militare speciale, transmite-le toate cele bune și mulțumirile mele".

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a prelungit cu încă 6 luni sancțiunile împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Vizați sunt "cei responsabili de subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei", mai exact, aproape 1.500 de persoane și 205 entități care au restricții de călătorie și activele înghețate.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Rusia, în favoarea unei prelungiri cu doar ”60 de zile” a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene
Rusia, în favoarea unei prelungiri cu doar ”60 de zile” a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene

Rusia este în favoarea unei prelungiri a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră pe culoare de navigaţie demilitarizate - cu 60 şi nu cu 120 de zile, ca până acum -, anunţă un oficial rus de rang înalt. 

Grupul Wagner recrutează ”carne de tun” în școlile rusești. Mercenarii au ajuns să se lupte cu pumnii pe front cu ucrainenii
Grupul Wagner recrutează ”carne de tun” în școlile rusești. Mercenarii au ajuns să se lupte cu pumnii pe front cu ucrainenii

Grupul Wagner recrutează mercenari în școlile din Rusia pentru a-i trimite drept ”carne de tun” pe frontul din Ucraina, după ce a pierdut 30.000 de oameni în războiul declanșat de Putin.

 

Cum a ajuns războiul din Ucraina să îi afecteze stilul de viață lui Putin: „Este îngrijorat de propria siguranță”
Cum a ajuns războiul din Ucraina să îi afecteze stilul de viață lui Putin: „Este îngrijorat de propria siguranță”

Fostul ambasador al SUA în Rusia, John Sullivan, a declarat că președintele rus Vladimir Putin este îngrijorat de propria sa siguranță, deoarece stilul său de viață este afectat de războiul pe care îl duce în Ucraina.

Soţiile şi mamele soldaţilor ruşi îi cer lui Putin să nu-i mai trimită „la măcel”. „Sunt trimiși ca mieii la tăiere”
Soţiile şi mamele soldaţilor ruşi îi cer lui Putin să nu-i mai trimită „la măcel”. „Sunt trimiși ca mieii la tăiere”

Un grup de soții și mame din Rusia i-au cerut președintelui Vladimir Putin să nu le mai trimită soții și fiii „la măcel”, forțându-i să se alătureze unor grupuri de asalt fără o pregătire sau provizii adecvate.

 

The Observer: Rusia şi-a pierdut „soft power”-ul şi îşi vede vechii aliaţi sovietici îndepărtându-se
The Observer: Rusia şi-a pierdut „soft power”-ul şi îşi vede vechii aliaţi sovietici îndepărtându-se

Protestele din Georgia, de săptămâna trecută, au fost doar cel mai recent indiciu al modului în care invazia dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a afectat relaţiile cu fostele naţiuni din blocul estic.

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.