Lupte de strada intre fortele de ordine si manifestanti in Hong Kong. Politia a tras focuri de arma de avertisment

09-02-2016 07:58

hong kong

Politisti din Hong Kong dotati cu bastoane de cauciuc au tras focuri de avertisment in primele ore ale diminetii de marti dupa o revolta provocata de tentativa politiei de a-i imprastia pe vanzatorii ambulanti cu ocazia Anului Nou chinezesc.

Imagini prezentate la televiziune au aratat un ofiter in timp ce isi indrepta arma in directia protestatarilor care aruncau cu caramizi, sticle si paleti din lemn asupra politistilor din fosta colonie britanica, relateaza Agerpres, citand AFP.

Incidentele care au avut loc la Mongkok, cartier foarte populat situat in partea continentala a Hong Kongului, sunt cele mai grave de la manifestatiile prodemocratie din toamna lui 2014.

Potrivit mai multor media, politia a tras cel putin doua focuri de avertisment in aer.

Tulburarile au izbucnit atunci cand autoritatile au incercat sa ii disperseze pe vanzatorii ambulanti.

Manifestantii, printre care membri ai miscarii numite "localiste" care militeaza impotriva influentei Beijingului la Hong Kong, au incercat sa ia apararea vanzatorilor, sustinand ca acestia participa la atmosfera festiva.

Unii "localisti" se pronunta chiar in favoarea independentei Hong Kongului. "La primele ore, a avut loc o revolta la Mongkok. Unii dintre protestatari au atacat politistii si mass-media", a declarat presei seful guvernului din Hong Kong, Leung Chun-yin.

"Au provocat incendii, au aruncat cu pietre si alte obiecte in directia politistilor, inclusiv asupra celor care erau deja raniti si cazusera la pamant", a adaugat el, condamnand "cu fermitate asemenea acte de violenta".

In imaginile prezentate la televiziune s-au putut vedea indivizi care au scos pietre din pavaj, s-au bruscat cu politistii dotati cu scuturi improvizate ori au dat foc gunoaielor in mijlocul strazii.

Politia a explicat ca a actionat atunci cand multimea a refuzat sa asculte apelurile sale si sa se imprastie.

"Cu scopul de a asigura securitatea si ordinea publica, politia a luat masuri ferme, inclusiv folosirea bastoanelor de cauciuc si a gazelor cu piper, pentru a pune capat violentelor ilegale", a declarat aceasta intr-un comunicat, fara sa mentioneze focurile de avertisment.

Trei persoane au fost arestate, in timp ce trei politisti au fost raniti si internati in spital, a adaugat textul.

Ulterior, postul de radio RTHK a anuntat ca zeci de persoane au fost retinute, potrivit AFP.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO