Prima reacție dură din Biserica Ortodoxă împotriva lui Putin: Un tiran, un ticălos. Cel care scoate sabia, de sabie va pieri

Ultima actualizare: 22-04-2022 10:40
Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu
Monitorul de Suceava

Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, l-a numit ”tiran” pe Vladimir Putin și spune că sancțiunile impuse Rusiei până acum sunt ”vorbe goale”, amintind că ”cel care scoate sabia, de sabie va pieri”.

 

Arhimandratul Hrisostom Rădăşanu a vorbit într-o predică ținută la Mănăstirea Sihăstria Putnei despre războiul din Ucraina, despre drama pe care o trăiesc „frații ortodocși”, despre sancțiunile pe care le impun Rusiei țările occidentale („vorbe goale”), dar și despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care îl numește „tiran”, scrie Monitorul de Suceava.

”De-ai face tot pământul cu biserici poleite cu aur nu valorează cât viața unui ucrainean, pe care armatele tale l-au ucis”, a spus părintele, care pare a face aluzie și la ÎPS Teodosie, un admirator declarat al lui Vladimir Putin.

”Și auzim că Putin face bine, că săracul Putin, și-i iau apărarea unui ticălos, căci ticălos este”, a mai afirmat arhimandritul.

Arhimandritul a folosit „adevăruri ortodoxe”, a dat exemple concrete pentru a se face înțeles și pentru a transmite un mesaj tranșant: „Cel care scoate sabia, de sabie va pieri”.

”Frate pe frate se ucid. Și mai spui că ești ortodox?”

„Și iată că cei puternici astăzi par a nu face nimic când un tiran de la Răsărit invadează o țară soră. Nimic nu fac. Vorbe goale. Sancțiuni economice...? Nu pun piciorul în prag, pentru că nu-i doare. Pentru că niciodată nu i-a durut”, a spus arhimandritul.

Preotul le-a transmis credincioșilor că nu trebuie să se încreadă „în cei puternici, în fiii oamenilor. Cum este posibil ca tu, care te numești ortodox, şi îţi place să te filmezi pe la mânăstirile de pe muntele Athos, și mergând, chipurile, la slujba de Paște și de Crăciun să pui pe slujitorul tău ortodox să bombardeze Kievul nostru sfânt. Acolo se află biserici pe care noi nu le-am avut din vremurile acelea vechi. Acolo se află sfânta mânăstire a peșterilor, în care se află trupurile cele neputrezite. Nu îţi e teamă când faci asta? Aud mulţi credincioși, ba chiar și clerici, care spun că Putin are dreptate. Plata lui Putin să o aibă și tot sângele vărsării să fie pe mâinile lor, de la Cain, care l-a ucis pe Abel, până în zilele noastre. Și nu glumesc când spun lucrurile astea. Cum este posibil ca tu, ortodox, să îi iei pe musulmanii ceceni şi să îi pui să-ți alerge frații ucraineni, ca și cum noi ne-am lua armatele ISIS şi ne-am duce în Moldova să o cotropim. Cum este posibil lucrul acesta? Frate pe frate se ucid. Și mai spui că eşti ortodox? De-ai face tot pământul cu biserici poleite cu aur nu valorează cât viața unui ucrainean, pe care armatele tale l-au ucis, în săptămâna care a trecut. Și atunci, cum ne așezăm noi lăuntri? Răul trebuie arătat cu degetul și trebuie spus că este rău. Și să nu îndrăznească nimeni, că uciderea unui frate ortodox, chiar neortodox să fie, în general, oameni, nu este posibil, nu este îngăduit, căci noi știm cărui Dumnezeu slujim, acela care a zis... care scoate sabie, de sabie va muri. Și am uitat cui Dumnezeu slujim...?”.

”Patriarhul Moscovei a ieșit cu un comunicat de doi lei, în loc să stea în fața tancurilor. Unde ne este curajul?”

În predica sa, Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu amintește și de cei care îi iau apărarea președintelui Putin: „Și auzim că Putin face bine, că săracul Putin, și-i iau apărarea unui ticălos, căci ticălos este. Trebuie să ne asumăm asta înainte lui Dumnezeu. Și să arătăm că răul este rău. Că tot așa și-au împărțit țările și viețile oamenilor, din vechime până în ziua de astăzi”.

Preotul mai spune: „Dacă poporul acesta ucrainean nu mai vrea cu tine, lasă-l să-și trăiască bucuria şi libertatea, așa cum dorește el. Dacă Dumnezeu nu se bagă peste libertatea ta, omule, cine ești tu să o faci? Nu vă încredeți în boieri, în fiii oamenilor în care nu este mântuire. Pământ suntem şi pentru pământ acuma ne batem, pentru pământ acuma ne ridicăm frate împotriva altui frate. Fraților și surorilor, în cine să ne încredem dacă nu putem să ne încredem în cei puternici, în fiii oamenilor întru care nu este mântuire? Fericit, o Doamne, cel ce are ajutor pe Dumnezeul lui Iacob. Încă o dată ni se arată că singurul, cu adevărat, care ţine la oameni, este iubitorul de oameni, Dumnezeu. Sigur, gândiţi-vă ce este în inima lui când vede ce este acum, ortodocși împotriva ortodoșilor. Patriarhul Moscovei, Dumnezeu să îl ierte, a ieșit cu un comunicat de doi lei, în loc să stea în fața tancurilor. Nu a zis nimic. Când a fost revoluția portocalie în Ucraina, de i-au dat jos pe președinți, au ieșit şi preoţii cu proțesiile și cu crucile. Acum nu mai vezi nimic. Ce s-a întâmplat, unde ne este curajul?”.

”Noi, mai ales creștinii, trebuie să spunem răului rău și binelui bine. Cel care scoate sabia, de sabie va pieri”

De mai multe ori, în predică, preotul a subliniat: „Noi, mai ales creștinii, trebuie să spunem răului rău și binelui bine. Și așa îi vom sluji lui Dumnezeu, căci Duminica înfricoșătoarei judecăţi asta ne arată, că răul este rău şi binele este bine. De aceea, Dumnezeu, la sfârșitul veacurilor, va despărți în mod esențial, fundamental, răul de bine, și dacă noi am avut curaj să spunem răului rău şi binelui bine, vom fi de partea Lui, daca nu, nu”.

Preotul își încheie cuvântul de învățătură cu o atenționare: „Să nu aşteptaţi ca după ce am sfârtecat trupuri de oameni, să mergem înaintea lui Dumnezeu întru oarecare fel îndreptaţi. Nu vom avea trecere. Este ca și cum lupul, după ce a sfârtecat o turmă de oi, vine la cioban și își cere iertare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu este posibil lucrul acesta. Cel care scoate sabia, de sabie va pieri”.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO