Luptatoarea kurda ajunsa celebra pentru ca a ucis 100 de jihadisti in batalia pentru Kobane ar fi fost decapitata de SI
Una dintre cele mai cunoscute femei prezente in randul fortelor kurde care lupta impotriva jihadistilor din organizatia Statul Islamic ar fi fost decapitata potrivit unor relatari ajune pe social media si neconfirmate oficial, sustine Daily Mail.
Cunoscuta sub pseudonimul Rehana, luptatoarea kurda a devenit celebra pe retelele sociale ca un simbol al miscarii de rezistenta a kurzilor contra Statului Islamic in orasul sirian Kobane, unde se dau lupte grele din luna septembrie.
Femeia a devenit celebra dupa ce un jurnalist pro-kurd - Pawan Durani - a publicat pe Twitter o imagine in care apare imbracata in echipament militar si facand semnul "pacii". Postarea in care jurnalistul anunta ca Rehana a ucis peste 100 de jihadisti a ajuns virala fiind redistribuita de peste 5000 de ori.
Citeste si: Jucarii pentru Jihad. Teroristii islamici s-au lansat in lumea comertului online
In ultimele ore, pe retelele sociale circulau imagini tulburatoare in care luptatorii SI se "laudau" cu decapitarea Rehanei. YPG, principala militie kurda siriana si aripa armata a Partidului Uniunea Democratica (PYD), cel mai important partid politic kurd din Siria, nu a confirmat oficial moartea luptatoarei.
Prezenta femeilor in randul fortelor kurde nu este un fenomen nou. In urma cu o saptamana Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului anunta ca o alta femeie Mayssa Abdo, cunoscuta sub numele de razboi Narin Afrin, se afla la comanda YPG la Kobane, alaturi de Mahmoud Barkhodan.
SUA le cer aliatilor sa extinda pe Internet razboiul impotriva gruparii Stat Islamic
Statele Unite le-au cerut luni aliatilor care participa la coalitia internationala impotriva SI sa extinda pe Internet lupta impotriva islamistilor, intr-o reuniune organizata in Kuwait cu privire la mijloacele de contracarare a propagandei islamiste pe retelele sociale. Coordonatorul american al coalitiei internationale, generalul John Allen, a afirmat, in deschiderea reuniunii, ca aceasta propaganda reprezinta "un razboi ingrozitor (...) destinat recrutarii si pervertirii unor persoane nevinovate", relateaza Mediafax, citand AFP.
El a apreciat ca gruparea Stat Islamic "va fi invinsa cu adevarat in momentul in care legitimitatea mesajului sau catre tinerii vulnerabili va fi respinsa". La reuniunea din Kuwait participa reprezentanti din Bahrain, Marea Britanie, Egipt, Franta, Irak, Iordania, Liban, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.
Gruparea terorista Stat Islamic, care a preluat controlul asupra unor parti importante din teritoriul irakian si a unei parti din Siria, unde a proclamat un "califat", foloseste retelele sociale, pentru difuzarea a numeroase inregistrari video de propaganda si, de asemenea, detine o revista cu o grafica speciala.
La randul lor, sustinatorii gruparii teroriste folosesc retelele sociale, care au devenit un instrument pentru recrutarea combatantilor straini. Guvernele occidentale sunt din ce in ce mai ingrijorate de efectele actiunilor de propaganda, care atrag spre gruparea Stat Islamic numerosi cetateni europeni si americani. Occidentalii si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la influenta propagandei asupra tinerilor musulmani, indemnati sa comita atacuri asupra unor obiective occidentale.
Generalul Allen a subliniat ca "amenintarea reprezentata de SI necesita o abordare globala si coordonata la nivel international, regional si local, combinand actiunea militara, aplicarea legii, informatiile si solutii economice si diplomatice". "Ne aflam aici pentru a discuta mijloacele prin care poate fi combatuta politica SI si contracararea activitatii sale in mediul virtual si online", a adaugat el.
Statele Unite au pus bazele unei coalitii internationale formata de tari occidentale si arabe pentru lansarea unor raiduri aeriene impotriva gruparii Stat Islamic in Irak si in Siria si sustinerea rebelilor sirieni, armatei irakiene si gruparilor armate kurde.
Sursa foto: Twitter