Razboi in Siria. O femeie conduce lupta kurzilor din orasul Kobane impotriva teroristilor din Statul Islamic

Siria

O femeie ii conduce pe combatantii kurzi in batalia impotriva jihadistilor din cadrul organizatiei Statul Islamic (SI), care ameninta sa cucereasca orasul sirian kurd Kobane, la frontiera cu Turcia, potrivit unui ONG si unor militanti.

"Mayssa Abdo, cunoscuta sub numele de razboi Narin Afrin, se afla la comanda YPG la Kobane, alaturi de Mahmoud Barkhodan", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, referindu-se la Unitatile pentru Protectia Poporului, care rezista de la 16 septembrie ofensivei dure a SI asupra Kobane. Asa cum obisnuiesc combatantii kurzi, Mayssa poarta un pseudonim, al regiunii sale natale Afrin, un bastion kurd situat, la fel ca si Kobane, in provincia Alep (nord). "Cei care o cunosc spun ca este cultivata, inteligenta si flegmatica. Are grija de moralul combatantilor si se intereseaza indeaproape de problemele lor", a declarat pentru AFP Mustefa Ebdi, un militant kurd originar din Kobane.

Mayssa Abdo, in varsta de 40 de ani, conduce batalia alaturi de Mahmoud Barkhodan (Mahmoud "Rezistentul", in kurda). Prezenta femeilor in randul fortelor kurde nu este un fenomen nou.

Rebelii din cadrul PKK, care s-au inarmat in Turcia - in 1984 - cu scopul de a crea un stat kurd independent, dar care au inceput negocieri de pace cu Ankara in urma cu doi ani, numara de mult timp femei in randul lor. Combatantele PKK au cunoscut notorietatea mondiala in anii '90, efectuand operatiuni sinucigase.

Combatanta kurda Dilar Gencxemis, identificata de catre miscarea din care face parte sub numele de Arin Mirkan, s-a sinucis pe 5 octombrie, provocand moartea a "zeci" de jihadisti, in apropiere de Kobane. Ea a fost prima femeie-kamikaze kurda inregistrata de la inceputul razboiului civil din Siria, in 2011.

Citește și
Statul Islamic
Statul Islamic a executat inca un jurnalist. Sefii militari ai coalitiei anti-SI se reunesc marti, in SUA
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

YPG este principala militie kurda siriana si aripa armata a Partidului Uniunea Democratica (PYD), cel mai important partid politic kurd din Siria. Acest partid laic cu tendinte socialiste a reusit, de la inceputul razboiului din Siria, sa creeze in zone kurde un sistem de autogestionare cu ajutorul unor consilii locale - un sistem descris ca o experienta democratica relativ reusita intr-o tara dominata de autocratie de aproape o jumatate de secol. Femeile reprezinta 40% din aceste consilii.

SI promoveaza, in schimb, o versiune extrema a islamului si a proclamat un califat in teritoriile asupra carora detine controlul, atat in Siria, cat si in Irak - un sistem de domnie musulman care a disparut in urma cu un secol. Aceasta grupare nu ezita sa-i decapiteze, lapideze si chiar crucifice pe cei pe care-i considera inamici.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon se teme de un "masacru" la Kobane, in Siria

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a indemnat duminica "toate partile sa se ridice pentru a impiedica un masacru al civililor la Kobane", orasul kurd din Siria pe care jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic sunt pe cale sa-l cucereasca, la frontiera cu Turcia. "Imi reiterez ingrijorarea profunda cu privire la situatia dinauntrul si din zona orasului sirian Kobane. Avand in vedere atacurile aflate in curs ale SI, mii de vieti sunt in pericol", a subliniat el, la Cairo, in cursul Conferintei internationale a tarilor donatoare pentru reconstructia Fasiei Gaza.

Emisarul special ONU pentru Siria Staffan De Mistura a declarat deja, vineri, ca civilii vor fi "foarte probabil masacrati", in cazul in care Kobane cade pe mana jihadistilor, care au luat localitatea cu asalt pe 16 septembrie. In cazul unei victorii in acest oras-cheie sirian, jihadistii din cadrul SI vor prelua, in plus, controlul asupra a aproape 400 dintre cei 900 de kilometri de frontiera dintre Turcia si Siria, a apreciat De Mistura.

Pana la 700 de civili se afla in continuare in centrul orasului, iar intre 10.000 si 13.000 s-au adunat in apropiere de frontiera, a spus el, indemnand Ankara, care le interzice kurzilor sirieni refugiati in Turcia sa treaca frontiera inapoi, sa "autorizeze fluxul de voluntari sa intre in oras pentru a-i sustine actiunea de autoaparare". Fortele kurde, mai putine si mai prost echipate, opun rezistenta darz, de aproape o luna, jihadistilor care controleaza 40% din Kobane.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
LUPTA PENTRU KOBANE. Statul Islamic trimite intariri in orasul sirian pentru a castiga aceasta batalie considerata
LUPTA PENTRU KOBANE. Statul Islamic trimite intariri in orasul sirian pentru a castiga aceasta batalie considerata "cruciala"

Organizatia jihadista Statul Islamic trimite numerosi combatanti suplimentari la Kobane, orasul sirian kurd asupra caruia incearca sa preia controlul de aproape o luna, dar in care intampina rezistenta fortelor kurde, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Statul Islamic a executat inca un jurnalist. Sefii militari ai coalitiei anti-SI se reunesc marti, in SUA
Statul Islamic a executat inca un jurnalist. Sefii militari ai coalitiei anti-SI se reunesc marti, in SUA

Gruparea Stat Islamic (SI) a executat vineri, in public, un cameraman irakian, pe fratele acestuia si alti doi civili intr-o localitate situata la nord de Bagdad, a anuntat un membru al familiei victimei, conform Mediafax care citeaza AFP.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.