Lukașenko amenință UE. ”Să vedem cui îi e frică! Le vom arăta ce înseamnă sancţiuni”
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este contestată de trei săptămâni, a ameninţat să interzică tranzitul exporturilor europene către Rusia în cazul în care UE impune sancţiuni în acest dosar.
Şeful statului belarus a făcut aceste ameninţări în cadrul unei vizite la o lăptărie, vineri, în estul ţării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
El a ameninţat de asemenea cu o boicotare a porturilor lituaniene, un stat membru UE.
”Am cerut Guvernului să-mi prezinte o propunere de redirecţionare a tuturor fluxurilor comerciale din porturile lituaniene către alte porturi”, a anunţat el, potrivit agenţiei belaruse oficiale de presă Belta. ”Să vedem cum o să se descurce cu asta”.
”Ei s-au îmbogăţit şi au uitat cine este Belarusul. Ei credeau că ne pot speria cu rachete şi tancuri. Ei, bine, să vedem cui îi e frică! Le vom arăta ce înseamnă sancţiuni”, a ameninţat Lukaşenko.
Mărfurile care tranzitează Belarusul, o ţară fără ieşire la mare, reprezintă aproape o trime din traficul feroviar şi portuar al Lituaniei.
Belarus, importantă rută pentru mărfurile UE și energia Rusiei
Această fostă republică sovietică este totodată o importantă rută atât terestră a mărfurilor europene destinate Rusiei, cât şi a aprovizionării cu energie a Europei.
Toate exporturile ruse trec pe teritoriul belarus prin oleoductul Drujba.
Lukaşenko, care se confruntă cu o contestare de o amploare fără precedent, în opinia sa finanţată de puterile occidentale, a ordinat armatei să se pregătească de luptă.
Vladimir Putin a anunţat joi punerea la punct a unei ”forţe de poliţie de rezervă”, susceptibilă să-i sară în ajutor lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.
Miniştrii de Externe ai UE, care încearcă să exercite presiuni asupra Minskului pentru a organiza noi alegeri prezidenţiale, au întocmit joi o listă cu 20 de belaruşi pe care să-i sancţioneze.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, ue, belarus, aleksandr lukasenko, amenintare, exporturi,
Dată publicare:
29-08-2020 15:35