Lukașenko amenință UE. ”Să vedem cui îi e frică! Le vom arăta ce înseamnă sancţiuni”

Ultima actualizare: 29-08-2020 15:40
Lukașenko amenință UE. ”Să vedem cui îi e frică! Le vom arăta ce înseamnă sancţiuni”
Getty

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este contestată de trei săptămâni, a ameninţat să interzică tranzitul exporturilor europene către Rusia în cazul în care UE impune sancţiuni în acest dosar.

 

Şeful statului belarus a făcut aceste ameninţări în cadrul unei vizite la o lăptărie, vineri, în estul ţării.

El a ameninţat de asemenea cu o boicotare a porturilor lituaniene, un stat membru UE.

”Am cerut Guvernului să-mi prezinte o propunere de redirecţionare a tuturor fluxurilor comerciale din porturile lituaniene către alte porturi”, a anunţat el, potrivit agenţiei belaruse oficiale de presă Belta. ”Să vedem cum o să se descurce cu asta”.

”Ei s-au îmbogăţit şi au uitat cine este Belarusul. Ei credeau că ne pot speria cu rachete şi tancuri. Ei, bine, să vedem cui îi e frică! Le vom arăta ce înseamnă sancţiuni”, a ameninţat Lukaşenko.

Mărfurile care tranzitează Belarusul, o ţară fără ieşire la mare, reprezintă aproape o trime din traficul feroviar şi portuar al Lituaniei.

 

Belarus, importantă rută pentru mărfurile UE și energia Rusiei

 

Această fostă republică sovietică este totodată o importantă rută atât terestră a mărfurilor europene destinate Rusiei, cât şi a aprovizionării cu energie a Europei.

Toate exporturile ruse trec pe teritoriul belarus prin oleoductul Drujba.

Lukaşenko, care se confruntă cu o contestare de o amploare fără precedent, în opinia sa finanţată de puterile occidentale, a ordinat armatei să se pregătească de luptă.

Vladimir Putin a anunţat joi punerea la punct a unei ”forţe de poliţie de rezervă”, susceptibilă să-i sară în ajutor lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Miniştrii de Externe ai UE, care încearcă să exercite presiuni asupra Minskului pentru a organiza noi alegeri prezidenţiale, au întocmit joi o listă cu 20 de belaruşi pe care să-i sancţioneze.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO