Bloomberg: Legăturile dintre situația din Belarus și căderea regimului Ceaușescu
Revoltele izbucnite în ultimele săptămâni în Belarus amintesc de evenimentele petrecute în decembrie 1989 în România, care au dus la căderea regimului Ceaușescu, scrie Bloomberg.
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a vizitat una dintre marile fabrici din capitala Minsk în această săptămână, urmărind să arate că este sprijinit în continuare de oameni, în ciuda apelurilor naționale de demisie. „El ar fi făcut bine să-și amintească de Nicolae Ceaușescu”, scriu jurnaliștii de la Bloomberg.
Decizia ultimului lider comunist al României de a contracara o revoluție în devenire, folosindu-se de mii de muncitori ai unei fabrici - despre care credea că îi sunt loiali - la un miting în decembrie 1989, s-a dovedit o greșeală fatidică. El a ajuns ţinta mulţimii şi după patru zile a fugit cu elicopterul, a fost prins şi executat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Paralelele cu primirea de care a avut parte Lukașenko la uzina de camioane și tractoare din Minsk, care construiește transportoare pentru rachete rusești, au fost izbitoare. Președintele bielorus a fost huiduit și gonit de pe scenă, mai scrie Bloomberg.
"Belarusul nu va mai fi niciodată la fel. Lukașenko nu are viitor. Este imposibil, cel puțin pentru mine, să-l văd rămânând în orice calitate", a declarat Nigel Gould-Davies, fost ambasador al Marii Britanii la Minsk, într-un briefing online
La cinci zile de la vizita sa, Lukașenko rămâne la putere. El pare hotărât să rămână la putere în ciuda protestelor, care au atras sute de mii de oameni pe străzi, ca urmare a alegerilor prezidenţiale din 9 august, despre care se crede că le-a câştigat fraudulos pentru a-şi prelungi dictatura de 26 de ani.
Bloomberg mai notează că multe s-au schimbat în lume de la căderea dictatorului României, pe fondul unui spirit revoluționar, care a dus la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est și au anunțat sfârșitul Războiului Rece.
Oricum s-ar încheia evenimentele din Belarus - fie odată cu destituirea lui Lukashenko, asemănătoare cu cea a lui Ceauşescu, fie cu rămânerea la putere prin măsuri de represiune şi sprijin extern, ca în cazul lui Nicolas Maduro în Venezuela - sfârşitul va avea implicaţii semnificative nu doar pentru această naţiune de 9,4 milioane de locuitori, dar şi pentru vecinii săi din Uniunea Europeană şi Rusia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: belarus, aleksandr lukasenko, Nicolae Ceaușescu,
Dată publicare:
23-08-2020 16:55