Lovitură grea pentru orgoliul rusesc. Kremlinul recunoaște atacurile Kievului asupra bazelor militare din Ryazan și Saratov
Luni a fost încă o zi de atacuri aeriene lansate de ruși asupra marilor orașe ucrainene. Din fericire, cele mai multe rachete au fost interceptate.
Și ucrainenii au ripostat: au bombardat cu drone două aeroporturi militare rusești care adăpostesc bombardierele strategice ale Moscovei.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut atacurile și a declarat că trei soldați și-au pierdut viața și două avioane au fost avariate.
E o lovitură grea pentru orgoliul rusesc, mai ales că distanța la care au lovit ucrainenii dovedește că și Moscova ar putea fi atacată în viitor.
Rușii au lansat aproximativ 70 de rachete de croazieră asupra orașelor ucrainene, dar atacul a avut un impact redus asupra infrastructurii ucrainene. 60 dintre rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană și, ca să reducă efectele asupra rețelei energetice, Kievul a oprit alimentarea cu energie electrică în regiunile atacate. Cel puțin două persoane au murit în Zaporojie, în explozia unei rachete.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vreau să mulțumesc forțelor aeriene, echipelor din sistemul energetic și poporului nostru. Apărarea antiaeriană a doborât mai toate rachetele. Iar lucrătorii din energie au început deja să reia alimentarea cu energie electrică. Ai noștri nu se dau bătuți. Glorie Ucrainei”.
Bombardiere strategice rusești, avariate
Cu câteva ore înainte de atac, ucrainenii au lovit cu drone două aeroporturi militare rusești, aflate la sute de kilometri distanță în interiorul Rusiei. E vorba despre bazele militare din Ryazan și din Saratov, folosite de Forțele Aeriene ale Moscovei că baze pentru unitățile sale de bombardiere strategice. Potrivit presei ruse, trei soldați și-au pierdut viața, alți patru au fost răniți și mai multe bombardiere strategice au fost avariate.
Rușii au anunțat reluarea traficului rutier pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, după reparațiile impuse de explozia care l-a avariat puternic pe 8 octombrie. Aparent, însuși Vladimir Putin a ținut să facă o plimbare pe pod cu ocazia asta. Sunt destui cei care nu cred, însă, că liderul de la Kremlin a riscat să ajungă pe pod și speculează că ar fi fost vorba despre o sosie.
În Bucea atât de lovită de război, lumânările și rugăciunile par armele de bază în fața iernii. Penele de curent sunt, însă, rezolvate rapid de echipele trimise pe teren.
Doar situațiile-limită precum războiul, îi amintesc omului cât de puțin îi trebuie ca să fie fericit.
În timp ce în Ucraina suferinţa civililor se adânceşte, liderii occidentali elaborează scenarii şi strategii. Un interviu acordat de preşedintele francez postului TF1 a stârnit, din nou, critici în țările vecine Rusiei.
Zelenski, decretat „personalitatea anului”
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Trebuie să ne pregătim: ce suntem dispuşi să facem, cum ne protejăm aliaţii şi statele membre, oferind în acelaşi timp Rusiei garanţii pentru propria securitate, atunci când se va întoarce la masa negocierilor?".
"Lumea civilizată este cea care are nevoie de garanţii de securitate faţă de intenţiile barbare ale Rusiei", i-a răspuns lui Macron principalul consilier al preşedintelui ucrainean. Rusia va avea garanţii de securitate atât timp cât nu "atacă, anexează sau îşi ocupă vecinii", a rispostat şi fostul ministru de externe lituanian Linas Linkevicus.
Pe de altă parte, președintele ucrainean Zelenski a fost decretat de publicaţia britanică Financial Times "personalitatea anului". "Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii", a reacţionat liderul ucrainean, pe care Financial Times l-a comparat cu un "Churchill al epocii rețelelor de socializare". Zelenski a mărturisit că îi lipsește pescuitul alături de fiul său: "Vreau doar să prind un crap în râul Nipru", a spus preşedintele Ucrainei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, kremlin, atac,
Dată publicare:
06-12-2022 07:54