Lovitura coalitiei arabe impotriva Al-Qaida. 800 de jihadisti, ucisi intr-o ofensiva militara in sudul Yemenului

Dată publicare: 25-04-2016 07:04
Dată actualizare: 28-04-2016 07:10


Al-Qaida

Peste 800 de presupusi membri ai organizatiei Al-Qaida au fost ucisi in ofensiva militara lansata impotriva gruparii jihadiste in sudul Yemenului, a anuntat luni coalitia araba sub comandament saudit care opereaza in aceasta tara, transmite AFP.

"Operatiunea s-a soldat (...) cu moartea a peste 800 de membri ai Al-Qaida si a unora dintre liderii lor si fuga altor" jihadisti din grupare, a mentionat comandamentul coalitiei intr-un comunicat publicat de agentia oficiala saudita SPA.

Ofensiva, desfasurata de armata yemenita sustinuta de "forte speciale din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite", a fost destinata sa permita guvernului yemenit sa "preia controlul oraselor cazute in mainile Al-Qaeda, mai ales Al Mukalla, considerat ca un bastion al gruparii", a adaugat comunicatul.

Fortele yemenite, sprijinite de avioane ale coalitiei arabe conduse de Riad, au cucerit duminica orasul Al Mukalla, resedinta provinciei Hadhramaut (sud-est), aflat in mainile Al-Qaeda de la inceputul lui aprilie 2015, a informat un responsabil militar.

"Am intrat in centrul orasului (Al Mukalla) si nu am intampinat nicio rezistenta din partea jihadistilor din Al-Qaida care s-au retras spre vest", in directia desertului din provinciile Hadhramaut si Shabwah, a informat prin telefon acest responsabil aflat la Al Mukalla.

Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite sunt cei doi stalpi ai coalitiei arabe care a intervenit militar in Yemen in martie 2015 pentru a sprijini guvernul presedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi in razboiul sau impotriva rebelilor siiti houthi, sustinuti de Iran.

Al-Qaida in Peninsula Arabica (AQAP), solid implantata in Yemen, si gruparea jihadista Statul Islamic (SI), au profitat de haosul provocat de razboi pentru a-si extinde influenta in sudul si sud-estul tarii.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO