Locuitorii Americii de Nord suferă de frig, în timp ce Donald Trump ironizează încălzirea globală
Gerul care s-a instalat în America de Nord nu dă semne că se dă dus. În statul New York, s-au înregistrat temperaturi de minus 35, chiar minus 45 de grade Celsius, iar asta fără a pune la socoteală vântul îngheţat.
Autorităţile au avertizat populaţia să evite să stea prea mult pe afară şi să se apere de hipotermie şi degerături. Pentru Donald Trump, valul de frig a fost prilej ca să ia în derâdere încălzirea globală.
Milioane de americani şi canadieni îşi vor aminti de Revelionul care urmează drept cel mai geros din ultimii 70 de ani.
Autorităţile din mai multe oraşe, inclusiv Ottawa, au decis să anuleze petrecerile în aer liber din noaptea de Anul Nou, ca să nu pună oamenii în pericol. Primarul New Yorkului n-a renunţat la Revelionul din Times Square, dar i-a sfătuit pe americani să lase la o parte cochetăria.
Bill de Blasio, primarul New Yorkului: „Puneţi-vă toate hainele pe care le aveţi. Luaţi-vă indispensabili, tot ce aveţi, pentru că va fi foarte,foarte frig, deşi va fi o petrecere frumoasă."
Gerul a fost pentru unii prilej de experimente spectaculoase. În Ontario, unde s-au înregistrat minus 32 de grade, un meteorolog a aruncat deasupra capului o cană de apă, care s-a transformat instantaneu în bucăţi minuscule de gheaţă.
În New Hampshire, unde au fost minus 36 de grade, cineva a făcut acelaşi experiment cu apă clocotită şi a obţinut acelaşi rezultat. Iar în Ohio, altcineva s-a distrat cu un balon de săpun, care s-a transformat în câteva secunde într-un superb glob din flori de gheaţă.
Preşedintele Donald Trump, care crede că încălzirea globală e o invenţie, n-a ratat ocazia să arunce câteva săgeţi.
„Nu ne-ar strica încălzirea aceea globală", a scris el pe Twitter din Florida, unde nu suferă de frig.
Imediat, o mulţime de specialişti au sărit să explice că planeta înseamnă mai mult decât Statele Unite şi că vremea e una, iar clima altceva.
Chad Myers, meteorolog: „Pentru că se numeşte încălzire globală şi nu încălzirea sau răcirea Statelor Unite, trebuie să ne uităm la glob. Puteţi compara dimensiunile acestui val de frig cu Siberia, unde e foarte cald. Când e vorba de vreme, e ca şi cum te-ai uita la un ceas un minut, în timp ce, atunci când e vorba de climă, trebuie să te uiţi la el sute de ani."
Vremea extremă - fie caldă, fie rece sau furtunoasă - este o dovadă a încălzirii climatice, mai spun specialiştii. Până una-alta, nord-estul Americii mai are de îndurat, pentru că acest val de frig va dura cel puţin până în 10 ianuarie.