Livrările întârziate de seruri anti-Covid încetinesc campania de vaccinare în mai multe ţări europene.

„Vom avea încă cel puțin 10 săptămâni grele, cu deficit de vaccinuri", a avertizat ministrul german al Sănătății. În regiunea Madridului, vaccinarea cu prima doză chiar a fost oprită cu totul pentru două săptămâni. Autorităţile vor să se asigure că rămân suficiente doze de rapel pentru cei care au nevoie şi nu pot fi amânaţi.

Pe de altă parte, disputa dintre Uniunea Europeană și AstraZeneca persistă. Invocând probleme de producţie, compania a anunţat că, până la sfârşitul lui martie, ar putea livra doar 25 de milioane de doze de vaccin, cam un sfert din câte erau aşteptate.

Uniunea Europeană a cerut un plan clar din partea AstraZeneca prin care să arate cum va furniza dozele promise de ser împotriva coronavirusului.

„Regret lipsa continuă de claritate în programul livrării numărului de doze pe care noi le-am rezervat pentru primul trimestru", a declarat comisarul european pentru Sănătate, după întrevederea de miercuri seară dintre reprezentanții celor două părţi.

Stella Kyriakides, Comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară: „AstraZeneca trebuie să-şi îndeplinească angajamentele cuprinse în acordurile noastre. Suntem în pandemie. Pierdem oameni zilnic. Să nu fii în măsură să-ţi asiguri capacitatea de producţie contravine literei şi spiritului acordurilor noastre. Respingem logica „primul venit, primul servit".

AstraZeneca, companie cu sediul în Marea Britanie, care și-a dezvoltat vaccinul anti-Covid cu Universitatea Oxford, a stârnit furie la Bruxelles, când a anunțat că poate livra doar o fracțiune din dozele promise pentru primul trimestru. A invocat problemele de producție de la uzinele din Europa, dar Uniunea Europeană susține că firma trebuie să-și onoreze angajamentul și să livreze chiar din stocul destinat Marii Britanii, aflat la fabricile din Regatul Unit.

Boris Johnson, premier britanic: „Avem încredere în aprovizionarea cu vaccinuri pentru noi, avem încredere în contractele noastre. Evident, vaccinul Oxford-AstraZeneca este foarte important pentru ţara noastră şi pentru lume. Chestiunea în discuţie este între UE, prietenii noştri din UE, şi AstraZeneca.”

Serul anti-Covid de la AstraZeneca ar urma să fie autorizat în Uniunea Europeană poate chiar vineri, dar Germania ar putea decide, la recomandarea specialiștilor, ca acest vaccin să fie administrat doar celor până în 65 de ani. Comitetul de vaccinare german s-a referit la datele insuficiente privind eficacitatea vaccinului pentru persoanele de peste 65 de ani.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană are un contract mult mai mare pentru alt tip de vaccin, cel de la Pfizer-BioNTech, care se administrează deja în țările membre de la finele anului trecut. Numai că, în ultimele săptămâni, au fost întârzieri și la livrările dozelor din acest vaccin.

Este o cursă contra cronometru. Trebuie să vaccinam cât mai mulți, până la răspândirea noilor variante de virus, spune, la rândul său, premierul israelian.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Aceste două vaccinuri, Moderna şi Pfizer, sunt eficiente împotriva diferitelor tulpini ale virusului apărute până acum, însă este numai o chestiune de timp înainte să fim loviţi de o altă variantă a virusului de care nu putem fi apăraţi cu aceste vaccinuri. Noi am închis graniţele şi inoculăm milioane de oameni, cât timp rămâne închisă ţara, pentru că încercăm să câştigăm cursa dintre mutaţia virusului şi vaccinare.”

În doar o lună, Israelul a vaccinat peste un sfert din populația de 9,3 milioane de locuitori și obiectivul este inocularea întregii populaţii adulte.