Cetățenii din orașul ucrainean Liov invelesc monumentele istorice în folii ca să le protejeze de ruși
Locuitorii din capitala culturală ucraineană Liov sprijină eforturile de protejare a monumentelor istorice, potrivit oficialilor locali, aceștia acoperă statuile de piatră în folie pentru a le proteja de proiectilele rusești, scrie CNN.
Fotografiile făcute joi în Piața centrală a orașului arată bărbați pe scări care învăluie sculpturi ale zeului roman Neptun și ale zeiței grecești Amphitrite în plastic. Alături de statuile din apropiere ale zeităților clasice Adonis și Diana, figurile de calcar au fost construite cu peste 200 de ani în urmă. La fel și statuile de la fântânile arteziene. O statuie mai mică, din fața catedralei construită în secolul al XIV-lea, fusese acoperită cu ceea ce părea a fi un burete prins bine cu bandă adezivă.
Deși CNN nu a putut verifica identitățile individuale ale lucrătorilor, ONG-ul local ”Fundația Liov” pentru Conservarea Monumentelor Arhitecturale și Istorice a declarat că atât conservatorii de artă cât și localnicii s-au implicat în eforturile de protecție.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Lumea artei răspunde invaziei ruse a Ucrainei prin anularea spectacolelor și tăierea legăturilor.
Joi, ONG-ul a postat pe Facebook imagini cu voluntari care acoperă cu panouri din lemn vitraliile unei biserici din secolul al XVII-lea, iar alții protejând monumentele de la o altă biserică cu cadre și panouri din lemn.
„Sperăm că această acțiune preventivă nu va fi testată de explozii reale”, se spune în mesajul care însoțește imaginile. „Le mulțumim tuturor celor implicați, fără a da nume. Mulțumim celor care au ajutat financiar în tăcere, fără să caute glorie! Așa arată dragostea adevărată pentru moștenirea culturală ucraineană!”, se mai spune în mesaj.
Liovul a fost ferit până acum de bombardamente, așa cum s-a întâmplat la Kiev și în alte orașe mari din Ucraina. Oameni din toată țara au ajuns în acest oraș în căutarea unui refugiu sigur, în timp ce mai multe ambasade străine și-au mutat operațiunile în oraș. Dar rezidenții se pregătesc, totuși, de război.