Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 12.000, iar eforturile de căutare și salvare continuă

×
Codul embed a fost copiat

Bilanțul negru al cutremurului devastator din Turcia și Siria continuă să crească. Sunt peste 12.000 de morți, iar cifrele se actualizează de la o oră la alta.

De două zile, oamenii care locuiesc în sud-estul Turciei și nordul Siriei trăiesc un calvar. Timpul e crucial. Cu fiecare minut care trece, probabilitatea de a găsi oameni în viață scade. Dar, salvatorii continuă să lucreaze din greu.  

Desfășurarea evenimentelor:

23:05 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că își intensifică intervenția în Siria și Turcia, deoarece bolile deja prezente - în special în Siria - vor fi amplificate, inclusiv holera și bolile respiratorii, anunță CNN

22:53 Comitetul de Urgență pentru Dezastre (DEC) va lansa, joi, un apel de strângere de fonduri urgente pentru a ajuta persoanele afectate de cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, care au provocat moartea a peste 12.000 de persoane.

DEC reunește 15 organizații caritabile de ajutorare importante în momente de criză în străinătate. 14 dintre acestea intervin în Turcia și Siria, inclusiv Crucea Roșie Britanică, ActionAid și Salvați Copiii, notează The Guardian.

22:30 Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că numărul victimelor cutremurelor din Turcia și Siria este "cu adevărat uluitor, șocant".  

Citește și
intervenție turcia
Imagini dramatice surprinse în Turcia. Momentul în care salvatorii români scot de sub dărâmături o familie | GALERIE FOTO

Bilanțul victimelor a depășit 12.000 de morți în ultima oră și continuă să crească rapid pe măsură ce eforturile de căutare și salvare continuă.

Statele Unite au trimis peste 150 de membri ai personalului de căutare și salvare în Turcia, a declarat Blinken.

El a adăugat că Washingtonul va avea mai multe de spus în zilele următoare cu privire la modul în care SUA vor continua să sprijine poporul turc și sirian, potrivit Sky News.

21:54 Numărul persoanelor care au murit în Turcia și Siria a crescut la cel puțin 12.049 miercuri seară.

Acest lucru vine după ce Organizația „Căștile Albe” a anunțat că cel puțin 1.730 de persoane au fost ucise în zona controlată de opoziție în nord-vestul Siriei.

Ministrul sirian al Sănătății a declarat pentru agenția de știri de stat Sana că 1.262 de persoane au murit în zonele controlate de guvern din țară.

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat anterior că bilanțul în țara sa a crescut la 9.057 de persoane decedate, conform ultimelor date, anunță Sky News. 

21:35 Uniunea Europeană a anunțat organizarea unei conferințe a donatorilor pentru a strânge fonduri pentru Turcia și Siria.

Evenimentul va avea loc în luna martie la Bruxelles.

Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a subliniat că prioritatea blocul comunitar este acum de a "lucra non-stop pentru a salva cât mai multe vieți posibil, deoarece mulți oameni sunt încă prinși sub dărâmături, în clădiri", informează CNN.

21:08 Incendiul uriaș izbucnit, luni, la Iskenderun, într-unul dintre principalele porturi de containere din Turcia, a fost stins, a anunțat Ministerul turc al Apărării.

Sute de containere de transport maritim au luat foc, iar elicoptere și avioane militare au fost folosite pentru a stinge incendiul. Acesta a fost inițial stins marți, dar ulterior s-a reaprins, notează BBC

20:43 O româncă stabilită în Turcia a povestit cum a reușit să fugă de la etajul 7 al blocului în care locuia în timpul cutremurului (Detalii AICI)

20:14 Salvatorii români trimiși în Turcia au început operațiunile în zonele grav afectate. Au scos de sub dărâmături trei persoane. (Detalii AICI)

19:56 Livrările de ajutoare umanitare esențiale din Turcia către nord-vestul Siriei vor fi reluate, se speră, joi, a declarat un oficial al Națiunilor Unite. Ajutorul transfrontalier a fost întrerupt în urma cutremurelor devastatoare care au lovit luni cele două țări, cel mai puternic având o magnitudine de 7,8 grade.

Livrările au fost întrerupte marți, deoarece replicile au continuat până la primele ore ale dimineții, iar dărâmăturile căzute au făcut ca drumurile vitale să fie impracticabile pentru camioanele cu ajutoare, notează Sky News

19:34 Accesul la Twitter a fost restricționat în Turcia, potrivit serviciului de monitorizare a internetului NetBlocks.

Grupul, care urmărește conectivitatea în întreaga lume, a transmis pe Twitter la începutul acestei după-amiezi că datele de rețea în timp real au arătat o restricție a site-ului de socializare la numeroși furnizori importanți de internet.

NetBlocks a declarat că Turcia are un "istoric amplu de restricții ale rețelelor de socializare în timpul situațiilor de urgență națională și al incidentelor de siguranță" și că restricția "vine în contextul în care publicul a ajuns să se bazeze pe" Twitter în urma cutremurului, informează BBC.

18:55 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că trimite echipe de experți și avioane cu provizii medicale în Turcia și Siria după cutremurul devastator de luni.

Aceasta va trimite o delegație la nivel înalt pentru a-și coordona răspunsul, precum și trei zboruri cu provizii medicale, dintre care unul este deja în drum spre Istanbul, a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.

"Nevoile de sănătate sunt enorme", a declarat Dr. Iman Shankiti, reprezentantul OMS pentru Siria, potrivit Jerusalem Post

18:36 Peste 11.700 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în Turcia și Siria.

Actualizarea vine după ce Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat că bilanțul din țara sa a crescut la 9.057 în ultimele momente.

Ministrul sirian al Sănătății a declarat pentru agenția de știri de stat Sana că 1.262 de persoane au murit în zonele controlate de guvern din țară.

Organizația Căștile Albe, un grup care orchestrează operațiuni voluntare de căutare și salvare în zonele controlate de rebeli din Siria, a înregistrat 1.400 de morți, conform Sky News.

18:17 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacționat în privința furiei tot mai mare față de răspunsul statului, în urma cutremurelor devastatoare. "Nu este posibil să fii pregătit pentru un dezastru atât de mare", a declarat Erdogan.

Liderul Turciei a calificat drept "provocatori" oamenii care spun că nu au văzut deloc forțele de securitate în unele zone.

"Acesta este un moment pentru unitate, solidaritate. Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfășoare campanii negative în interes politic", a adăugat el, potrivit BBC

17:54 Conectivitatea la internet rămâne redusă în zonele din sudul Turciei după cutremurele devastatoare care au zguduit Turcia și Siria.

Măsurătorile în timp real furnizate de organizația de supraveghere NetBlocks indică regiunile din Turcia în care au fost raportate probleme majore de conectivitate, inclusiv provincia Hatay, notează Sky News.

17:35 Bilanțul deceselor în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 11.376 de morți, potrivit autorităților.

În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 8.574 de morți, iar alte aproape 50.000 de persoane au fost declarate rănite,a anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În Siria, numărul total al deceselor se ridică acum la 2.802, dintre care 1.540 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit "Căștilor Albe", și 1.262 de morți în zonele controlate de guvern, a anunțat ministrul Sănătății, Dr. Hassan al-Ghobash, potrivit presei de stat siriene, citată de CNN.

17:00 Cosmin Stan, corespondentul Știrile PRO TV, se află în zona calamitată Gaziantep, și a asistat la o salvare care a fost transmisă în direct. Salvatorii au ieșit cu o targă de sub dărâmături.


16:52 Peste 298.000 de persoane din Siria au fost nevoite să își părăsească locuințele în urma cutremurului devastator, a declarat un oficial local, conform CNN. De asemenea, guvernul sirian a ridicat 180 de adăposturi pentru persoanele strămutate.

Ministrul Administrației Locale și Mediului, Hussein Makhlouf, a declarat că bilanțul cutremurului a ajuns până în prezent la 1.262 de morți, iar numărul răniților a ajuns la 2.258, într-o aparentă referire la părțile din Siria aflate sub controlul guvernului și nu la cele deținute de alte facțiuni.

 16:40 Guvernul britanic a anunțat, miercuri, un ajutor suplimentar în valoare de 8 milioane de lire sterline va fi trimis atât în Siria, cât și în Turcia.

Marea Britanie a pus deja la dispoziție o echipă de căutare și salvare formată din 77 de persoane, care a ajuns aseară la epicentrul cutremurelor din Turcia.

Acum, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că "articole vitale", precum corturi și pături, vor fi trimise în zilele următoare pentru a ajuta până la 15.000 de supraviețuitori.

O echipă de medici "de talie mondială", cu capacitatea de a oferi tratament de urgență, va fi, de asemenea, trimisă în zonele afectate, notează Sky News.

 
16:30 Trei copii au fost salvați de sub dărâmături miercuri, la 52 de ore după ce două cutremure puternice au lovit Turcia, informează aa.com.tr. (Detalii AICI) 

16:10 Imagini răvășitoare cu un băiețel căruia i se dă apă cu ajutorul unui capac de sticlă, în timp ce se afla blocat sub dărâmături în Turcia, au devenit virale pe rețele de socializare.

Primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoglu, care a distribuit clipul, a declarat că echipele de căutare și salvare l-au salvat pe băiatul sirian dintre dărâmături în Antakya, în sudul Turciei. Orașul turcesc se află aproape de granița cu Siria, potrivit Sky News.

15:33 Cei cetățeni din Republica Moldova au murit în urma cutremurelor din Turcia, a anunțat, miercuri, Ministerul Afacerilor Exterene din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
 
15:27 - Erdogan a anunțat că autoritățile vor da câte 531 de dolari familiilor afectate de cutremurele de luni. 
 
14:56 - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi, după cutremurul din Turcia. Referitor la Siria nu au existat solicitări de repatriere, până acum. 
 
 
13:59 - Echipele de salvare au găsit un copil sirian prins sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Hatay, din sudul Turciei. Salvatorii i-au dat băiatului apă dintr-un capac de sticlă înainte de a-l scoate afară, la aproape 45 de ore după primul dintre cele două cutremure majore, notează Al Jazeera.

 

13:53 - Ministerul Sănătății din România caută medici și asistenți voluntari pentru ajutorarea victimelor cutremurelor și a organizat o campanie de donare de sânge pentru răniți.
 

 

13:45 - În urma criticilor referitoare la faptul că autoritățile au ajuns târziu în unele dintre zonele afectate după cutremurele care au avut loc luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că au existat unele probleme în răspunsul inițial, dar că acum nu mai sunt, conform BBC. „Inițial au fost probleme la aeroporturi și pe drumuri, dar acum lucrurile se îmbunătățesc”, a spus Erdogan. „Ne-am mobilizat toate resursele”, a adăugat el, precizând că „Statul își face treaba”.
 
13:38 - După câteva minute de liniște, salvatorii au început să audă voci de sub dărâmături și au izbucnit în aplauze.  

 

13:30 - Momentul în care salvatorii cer să se facă liniște, într-o încercare de a auzi vocile victimelor prinse sub dărâmături. Cosmin Stan a transmis mai multe detalii:
 
 
 

13:15 - Bilanțul deceselor a ajuns la 11.200, conform AFP. Oficialii turci au anunțat că 8.574 de oameni au murit, în timp ce victimele din Siria arată în jur de 2.662, conform cifrelor BBC.
 
13:03 - O altă fetiță de cinci ani a fost scoasă de sub dărâmături la 51 de ore de la cutremur, conform presei din Turcia. 

12:54 - Salvatorii din Gaziantep se tem că blocul din imaginile de mai jos se va prăbuși, pentru că este șubred, transmite corespondentul Știrile Pro TV Cosmin Stan.

 

 

Siria a activat mecanismul de protecție civilă al UE

12:46 - Siria a activat mecanismul de protecție civilă al UE la două zile după cutremur, a declarat, miercuri, șeful Comisiei Europene pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, conform The Guardian.
 
12:08 - Recep Tayyip Erdogan a ajuns în Kahramanmaraş. El va merge, mai târziu, și în provincia Hatay.
 
 
 
 
12:04 - Aeronava c17 globemaster III de la Baza Papa din Ungaria cerută de MApN Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic. Va duce în Turcia echipamente şi materiale pentru echipa de căutare salvare urbană care merge miercuri acolo.
 
 
12:00 - Momentul în care o fetiță este scoasă de sub dărâmături, după 36 de ore de la cutremure. Și-a pierdut mama, tatăl și fratele
 
11:41 - Metro a realizat harta cutremureleor și a replicilor resimțite în Turcia și Siria. 
 
11:29 - Noi imagini din dronă arată amploarea distrugerilor din Kahramanmaraș.  

 

 

11:05 - Miracolele continuă și oferă speranță oamenilor din Turcia și Siria.  

10:44 -  Turcia a ridicat numărul oficial de morți la 7.108 de persoane. Astfel, numărul total de decese a ajuns la 9.578, în Siria fiind 2.470 de morți.

Se preconizează că cifrele vor continua să crească pe măsură ce se efectuează noi lucrări de salvare și săpături. Serviciile de urgență au fost îngreunate de vremea nefavorabilă.

10:39 - Un băiat pe nume Haroun a fost salvat de sub o clădire prăbușită în Jinderis, Siria. În timpul operațiunii, salvatorii îl încurajau pe băiat: „Hai, Haroun” și „Ești un erou”, în timp ce l-au scos de sub dărâmături.
VIDEO: AP.
 
  

Erdogan merge în zonele afectate

10:28 - Bilanțul urcă la 9.487 de morți. În Turcia, numărul morților a crescut la 6.957, iar peste 38.000 de oameni au fost răniți. În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au murit. 
 
10:26 - Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge în zonele afectate. Vizita sa va include orașul Kahramanmaraș și provincia Hatay, transmite CNN. 
 
10:21 - Noi imagini de la blocul de 11 eraje prăbușit în Gaziantep.
 

 

10:09 - O fetiță a fost salvată, după 40 de ore, de sub dărâmături. Momentul în care fata a fost scoasă a fost surprins în imagini.  

 

10:06 - Turcia a revizuit din nou numărul morților:  6.957 de persoane. În Siria, sunt, până acum, 2.470 de decese, iar numărul total de morți în urma cutremurelor de luni se ridică acum la 9.427. 
 
09:30 Cosmin Stan transmite de la fața locului:
 
 
 

09:00 - Bilanțul total din Turcia și Siria este acum de cel puțin 8.764 de morți, potrivit oficialilor.

În Turcia, miercuri au fost raportate încă 349 de decese, ducând totalul la 6.234, potrivit oficialilor turci. Cel puțin 34.810 de persoane au fost rănite în Turcia, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.

În Siria, 2.530 de decese au fost confirmate atât în ​​zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli. Sunt 4.654 de răniți, deocamdată, conform CNN.

08:56 - România va trimite în Turcia încă o echipă de salvatori și va scoate din rezervele de stat bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie în Turcia, transmite IGSU. 
 
"Menționăm totodată, ca alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și doi medici și doi asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, doi ofițeri de legătură din cadrul DSU", au informat autoritățile. 

08:38 - Un bloc cu 11 etaje din Gaziantep s-a prăbușit și circa 200-250 de persoane au fost prinse sub dărâmături. Până acum, au fost găsiți doar doi supraviețuitori. Lângă acesta, un bloc identic, ambele construite în 1998, transmite corespondentul Știrile Pro TV Cosmin Stan.

 

08:28 - Marți seară au fost repatriaţi din Turcia alţi 13 cetăţeni români, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene. Printre ei s-a aflat și o mamă cu 2 fetițe, de 3 și 5 ani.
 
  
07:57 - Numărul morților în Siria se ridică la 2.470, potrivit AFP. Acest lucru duce totalul la 8.364 de morți în Turcia și Siria. Bilanțul oficial al Turciei rămâne neschimbat deocamdată la 5.894.
 
07:43 - Corespondentul Știrile Pro TV Cosmin Stan se află în Turcia și transmite detalii de la operațiunile de salvare și despre ce fac oamenii pentru a supraviețui în condițiile de acum: "Sute de oameni și mașini au luat cu asalt benzinăriile pentru a-și lua combustibil, așa încât să mai poată trece încă o noapte sub cerul liber. Ei folosesc motorină sau benzină pentru a aprinde focul pe timpul nopții ca să se încălzească.”

07:38 - Salvatorii români trimiși în Turcia au început operațiunile în zonele grav afectate și au scos o familie de sub dărâmături.

 

07:22 - Multe victime prinse sub dărâmături folosesc rețelele sociale pentru a transmite că sunt în viața și pentru a indica locația exactă în care se află, conform Al Jazeera. 

07:20 - Imagini din satelit cu locuințe rase de fața pământului după cutremurele devastatoare din Turcia. VEZI IMAGINILE AICI

07:10 - Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni a crescut la cel puțin 7.926 de persoane, potrivit oficialilor citați de CNN.

*****

Amintim că luni dimineață, când cei mai mulți oameni încă dormeau, un cutremur extrem de puternic, de 7,8 pe scara Richter, a zguduit sudul Turciei. Cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş, seismul a afectat grav și țara vecină Siria. Au urmat zeci de replici și apoi un alt seism de 7,7 grade, dar replicile nu s-au oprit, urmând alte zeci. Marți, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni în zece orașe din țară.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ajutor umanitar pentru Turcia. Franţa trimite un spital de campanie
Ajutor umanitar pentru Turcia. Franţa trimite un spital de campanie

Franţa va trimite un spital de campanie şi 83 de salvatori suplimentari în Turcia, țară grav afectată de cutremurele puternice care au avut loc în ultimele două zile.

 

Imagini dramatice surprinse în Turcia. Momentul în care salvatorii români scot de sub dărâmături o familie | GALERIE FOTO
Imagini dramatice surprinse în Turcia. Momentul în care salvatorii români scot de sub dărâmături o familie | GALERIE FOTO

Operațiunea de recuperare a unei familii din Turcia - doi părinți și copilul lor - care a fost prinsă sub dărâmături în oraşul Antakya a fost surprinsă în câteva imagini care au fost făcute publice de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Imagini din satelit cu locuințe rase de fața pământului după cutremurele devastatoare din Turcia | GALERIE FOTO
Imagini din satelit cu locuințe rase de fața pământului după cutremurele devastatoare din Turcia | GALERIE FOTO

Imagini captate din satelit în orașe afectate de cutremurele de luni din Turcia, arată ravagiile făcute de aceste seisme.

Imagine sfâșietoare cu un tată care își ține de mână fiica moartă, prinsă sub dărâmăturile unui bloc prăbușit de cutremur
Imagine sfâșietoare cu un tată care își ține de mână fiica moartă, prinsă sub dărâmăturile unui bloc prăbușit de cutremur

O imagine sfâșietoare dintr-un oraș afectat de cutremurele din Turcia arată un tată îndurerat, ținându-și de mână fiica moartă, care zace sub dărâmăturile unui bloc de apartamente distrus.

Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Peste 7.300 de morți și zeci de mii de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO
Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Peste 7.300 de morți și zeci de mii de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO

Bilanțul cutremurelor care au afectat grav Turcia și Siria crește dramatic de la o oră la alta. 

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.