Turcii prinși sub dărâmături au intrat pe rețelele de socializare să ceară ajutor. Mesajele disperate postate. VIDEO
Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.300. Peste 40.000 de oameni au fost răniți. Iar bilanțul crește rapid.
Autoritățile au transmis că 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului. O parte dintre cei prinși sub dărâmături au reușit să intre pe rețelele de socializare să ceară ajutor, potrivit Al Jazeera.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Firat Yayla, un YouTuber cunoscut în mediul online sub numele de Charmquell, a fost unul dintre ei.
El a spus într-o filmare postată pe Instagram marți dimineață, că a rămas blocat sub dărâmături după primul cutremur, în districtul central Antakya din provincia Hatay și și-a rugat urmăritorii să-l salveze.
LIVE UPDATE Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Vezi AICI cele mai noi informații
„Prieteni, suntem blocați după cutremur”, a spus el în videoclipul filmat într-un spațiu întunecat.
„Mamă! Ești bine? Mamă! Spune-mi că te-ai ascuns undeva. Te rog ajută-mă!", a adăugat el înainte de a încheia filmarea cu adresa la care se află.
???????? #Earthquake in #Turkey, YouTuber asks for help, he is under the rubble of a collapsed building. pic.twitter.com/wcYeFQdjUU
— The informant (@theinformantofc) February 6, 2023
Ulterior a revenit spunând că a fost salvat, dar mama lui a rămas sub betoane.
Un alt tânăr prins sub dărâmături în districtul Iskenderun din Hatay a a cerut ajutorul într-o filmare care a fost distribuită pe scară largă pe Twitter.
İskenderun mustafa kemal mahallesi 549 sokak no 19 İnce apartman #deprem #afad #acil #yardım #enkazdayım pic.twitter.com/ET3iOwGE8N
— Ecre Akan (@AkanEcre) February 7, 2023
„Dacă îl iubești pe Dumnezeul tău, te rog vino și salvează-ne”, a spus el, precizând și adresa.
Hatay este una dintre provinciile turcești grav afectate de dezastru. Aeroportul a fost avariat și este închis, ceea ce face ca echipele de salvatori să ajungă și mai greu aici.
Boran Kubat, un tânăr de 20 de ani care studiază la Istanbul, era în vizită la rude în orașul Malatya când al doilea cutremur a lovit casa familiei sale.
Kubat a spus că au intrat în apartament după primul cutremur, crezând că este în siguranță, dar au fost prinși de al doilea în timp ce dormeau.
20-year-old Boran Kubat was pulled out alive from the rubble in Türkiye’s earthquake-hit region after his friends noticed his call for help on social media #TurkiyeQuakes pic.twitter.com/kmamFf2osK
— TRT World (@trtworld) February 7, 2023
El a cerut ajutor într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare de sub casa dărâmată, unde a fost prins alături mama, bunica și doi unchi.
„Toți cei care vedeți asta, vă rugăm să veniți și să ne ajutați. Acum, veniți toți să ne ajutați!”, a spus Kubat.
El a spus că prietenii săi au reacționat imediat, iar el și familia sa au fost salvați.
Un bărbat a postat luni un mesaj către urmăritori, în care a dat tag și unor oficiali ai guvernului turc. El, soția lui și copilul au fost blocați în Hotelul Liwan din Antakya.
„Scările s-au prăbușit, suntem blocați la etajul trei. Încă tremurăm. Vă rog să ne ajutați”, a spus el.
The Liwan Hotel antakda mahsur kaldık bebeğimiz var merdivenler yıkıldı 3. Katta mahsuruz. Hala sallanıyoruz lütfen yardım edin @DepremDairesi @AFADBaskanlik @AFAD_Adana
— Can Türker (@tekilsahiis) February 6, 2023
A doua zi a revenit cu un mesaj în care a spus că a fost salvat de prietenii săi, fără nici un ajutor din partea echipelor de salvare.
Peste 12.000 de salvatori lucrează în zonele afectate, împreună cu 9.000 de militari, pentru a-i scoate de sub dărâmături pe cei care au supraviețuit. Aproximativ 70 de țări, printre care și România, au trimis personal, echipamente și ajutoare.