Putin: Sunt deschis dialogului, dar interesele şi securitatea Rusiei sunt non-negociabile
„Este începutul unei invazii ruse în Ucraina” - a spus președintele american, Joe Biden, după ce parlamentul de la Moscova a aprobat trimiterea unor așa-zise „trupe de menținere a păcii” în Donbas.
A fost decizia luată chiar a doua zi după ce Vladimir Putin a recunoscut, prin decret, independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. În tot acest context, extrem de tensionat, Joe Biden insistă că mai este loc pentru diplomație. Între timp însă, a anunțat că va trimite alți soldaţi americani pe flacul estic al NATO - în Lituania, Estonia şi Letonia - ca răspuns la acţiunile Rusiei.
„Vladimir Putin a recunoscut două regiuni din Ucraina ca fiind independente. Și, într-un mod ciudat, a afirmat că aceste regiuni nu mai fac parte din Ucraina și sunt teritorii suverane. Pe scurt, Rusia a anunțat că rupe o bucată mare din Ucraina. Este începutul unei invazii ruse în Ucraina, după cum am văzut ca a primit permisiune din partea Parlamentului”, a declarat Joe Biden.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, Biden, a anunţat că și-a dat acordul pentru ca soldaţi americani să fie transferați în Lituania, Estonia şi Letonia, ca răspuns la acţiunile Rusiei.
Însă Vladimir Putin susține că Rusia a fost nevoită să recunoască independența regiunilor separatiste, deoarece Kievul "a îngropat" acordurile de pace de la Minsk. Iar cea mai bună decizie pe care ar putea sa o ia Ucraina ar fi să renunțe la aspirația de a deveni membru NATO.
„Cea mai importantă parte este o anumită demilitarizare a Ucrainei, deoarece acesta este singurul factor pe care îl poți controla obiectiv, la care poți reacționa și îl poți monitoriza”, a transmis Vladimir Putin.
LIVE UPDATE Criza din Ucraina:
UPDATE - 23:15 - Parlamentul ucrainean a decretat stare de urgenţă din cauza ameninţării ruse (oficial) DETALII AICI
UPDATE 22:45 - Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale: „Un război pe teritoriul României e exclus. Probabilitatea unui atac tinde spre zero”.
UPDATE 22:22 - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, miercuri, că România a primit solicitări din partea a 23 de state pentru a ajuta la eventuala evacuare a cetăţenilor lor din Ucraina, relatează Agerpres.
UPDATE 22:00 - Biden anunţă sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2 - Citiți mai multe, AICI
UPDATE 20:35 - Premierul maghiar Viktor Orban spune că Ungaria trebuie să rămână în afara conflictului ucrainean.
UPDATE 20:28 - Două convoaie de echipamente militare se îndreaptă spre Doneţk, transmite Reuters. INFO AICI
UPDATE 20:20 - Conflictul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei s-ar putea traduce printr-o „nouă criză a refugiaţilor”, cu până la 5 milioane de persoane suplimentare deplasate.
UPDATE 19:45 - Ce însemnă pentru români sancțiunile economice aplicate Rusiei. Mai multe detalii, AICI.
UPDATE 19:30 - Lumea este în faţa unui „moment de pericol”, atenţionează secretarul general al ONU.
„Decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa ‘independenţă’ a regiunilor Doneţk şi Lugansk - şi urmarea - sunt încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi incompatibile cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat Guterres în deschiderea unei reuniuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.
UPDATE 16:50 - Ucraina va cere Turciei să închidă accesul navelor militare ruse în Marea Neagră în caz de război. INFO AICI.
UPDATE 16:20 - Moscova promite o ripostă „puternică şi dureroasă” la sancţiunile americane. Mesajul Kremlinului, AICI.
UPDATE 15:40 - Ucraina nu va recunoaște niciodată independența Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk, a căror suveranitate a fost recunoscută de Rusia, a declarat, marți, ministrul ucrainean de Externe.
UPDATE 15:20 - Trei scenarii pe care le-ar putea aplica Putin, dintre care unul e de „coșmar”
Profesorul universitar Armand Goșu, expert în relațiile României cu Rusia, este de părere că trei scenarii pot fi luate în calcul acum, după decizia lui Vladimir Putin privind independența regiunilor separatiste din Ucraina. Acestea pot fi citite AICI.
UPDATE 15.00 Șeful diplomației franceze: Vladimir Putin a negat Ucraina ca stat suveran
Preşedintele rus Vladimir Putin a negat Ucraina ca stat suveran, prin recunoaşterea a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.
"În discursul său, preşedintele Putin a declarat într-un fel negarea Ucrainei ca stat suveran. Suntem în faza revizionismului pentru regăsirea de vechi teritorii, reinventând istoria", a afirmat Le Drian în timpul unei conferinţe de presă la Berlin, alături de omologul său german.
"În general, el nu răspunde la angajamentele pe care şi le asumă, nici în public, nici în privat, indiferent că le asumă faţă de preşedintele (francez Emmanuel) Macron sau faţă de cancelarul (german Olaf) Scholz (...) Când şi cum să se dea crezare cuvintelor lui Putin? Nu ştiu dacă cineva ştie", şi-a exprimat regretul Le Drian.
"Atunci când sunt 140.000 de militari mobilizaţi la frontierele Ucrainei (...) totul este posibil, inclusiv ce este mai rău", a adăugat ministrul de externe francez, întrebat cu privire la posibilitatea unei invadări complete a Ucrainei.
UPDATE 14.50 Liderul republicii separatiste Doneţk anunţă că ritmul mobilizării militare s-a accelerat
Liderul autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri că mobilizarea militară îşi accelerează ritmul pentru a contracara "agresiunea" ucraineană.
Denis Puşilin a spus că situaţia a devenit critică în regiune, dar separatiştii vor câştiga cu sprijinul "marii Rusii".
Pe de altă parte, el a afirmat că ar prefera să rezolve chestiunea demarcării frontierei cu Kievul în mod paşnic, însă că şi-a rezervat dreptul de a cere Rusiei ajutor.
UPDATE 12.30 China acuză SUA că „toarnă gaz pe foc” în Ucraina
China acuză Statele Unite de faptul că ”toarnă gaz pe foc” în Ucraina, deupă ce Moscova a recunoscut existenţa a două regiuni separatiste în Donbas şi după ce Washngtnul a anunţat că impune sancţiuni Rusiei.
”Statele Unite vând neîncetat armament Ucrainei, crescând presiunea, creând panică şi au exagerat inclusiv calendarul unui război”, a transmis o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.
”Problema-cheie este să aflăm ce rol au jucat Statele Unite în tensiunile actuale din Ucraina”, subliniază ea.
”Cineva care toarnă gaz pe foc şi îi acuză în acelaşi timp pe alţii este imoral şi iresponsabil”, acuză Hua Chunying.
Acest atac în toată regula vizând Statele Unite tranşează cu reacţia mai ponderată de luni a Chinei.
Beijingul a îndemnat luni actorii crizei ucrainene ”să dea dovadă de reţinere”.
UPDATE 11.50 Marea Britanie: Este „extrem de probabil” ca Putin să îşi dorească ocuparea
Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a declarat vineri că este "extrem de probabil" ca preşedintele rus Vladimir Putin să îşi dorească să invadeze Ucraina şi să ocupe capitala Kiev.
"Considerăm că este extrem de probabil ca el să îşi ducă la bun sfârşit planul pentru o invazie totală a Ucrainei", a afirmat ministrul britanic de Externe.
"Considerăm că este extrem de probabil că asta este ceea ce ia în considerare", a adăugat ea, ca răspuns la o întrebare despre o eventuală ocupare a Kievului.
Liz Truss a mai precizat că Marea Britanie nu este încă sigură dacă trupele ruse au intrat în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei.
"Nu avem dovezi verificate că s-a petrecut acest lucru", a spus ea, răspunzând unei întrebări dacă desfăşurarea de trupe ruse în cele două regiuni, ordonată de Putin, s-a produs.
"Situaţia este în prezent ambiguă. Trebuie să fim absolut clari când se va întâmpla asta şi vom fi clari când se va întâmpla", a spus şefa diplomaţiei britanice.
"Ce vreau să spun este că pe internet circulă tot felul de materiale false. Vreau să mă asigur că serviciile noastre de informaţii verifică pe deplin ce se întâmplă", a adăugat ea.
UPDATE 11.20 Sancţiunile impuse Rusiei de UE intră în vigoare miercuri seara sau joi
Pachetul de sancţuni impuse Rusiei de către Uniunea Europeană intră în vigoare miercuri seara sau joi, anunţă miercuri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.
”Au existat reacţii foarte rapide din partea europenilor, coordonate cu americanii şi britanicii. Aceste sancţiuni urmează să fie aplicate încă din această (miercuri) seară, probabil cel mai târziu mâine (joi)”, anunţă Clément Beaune.
Acest prim pachet de sancţiuni, care ar putea ”merge mai departe”, include măsuri ţintite vizând deputaţi ruşi care au adoptat recunoaşterea separatiştilor şi măsuri financiare vizând bănci ruseşti.
”Statul rus, băncile ruseşti nu se vor mai putea finanţa pe pieţele europene”, subliniază Clément Beaune.
UPDATE 11.05 Kievul le cere ucrainenilor să părăsească „imediat” Rusia
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a lansat miercuri un apel către cetăţenii ucraineni să părăsească Rusia cât de repede posibil din cauza riscului escaladării militare cu Moscova.
„MAE recomandă cetăţenilor ucraineni să se abţină de la orice fel de călătorie în Rusia, iar cei care se află deja acolo să părăsească imediat teritoriul” Federaţiei Ruse, a transmis diplomaţia ucraineană într-un comunicat.
UPDATE 10:10 Comisarul european Vera Jourova: Putin ar trebui să fie primul pe lista sancţiunilor UE; excluderea sa este o greşeală
Preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui inclus în sancţiunile adoptate împotriva Moscovei, excluderea sa fiind o greşeală, este de părere Vera Jourova, vicepreşedintă a Comisiei Europene, potrivit Reuters.
"Vladimir Putin ar trebui să fie primul pe listă", a declarat Vera Jourova, care este de asemenea comisar european pentru valori şi transparenţă, citată miercuri de cotidianul Hospodarske Noviny din Cehia, ţara sa de origine.
"Există întotdeauna o întrebare dacă este vorba de arta profesionistă a diplomaţiei sau de o slăbiciune. Aş zice că este a doua variantă", a adăugat ea pentru publicaţia citată, făcând referire la excluderea lui Vladimir Putin din sancţiunile convenite marţi de miniştrii de externe din Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană a aprobat marţi o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţia de intrare pe teritoriul european a unor înalţi oficiali ruşi, limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare europene şi un embargo comercial asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk.
UPDATE 9:40 Nicolas Maduro dă asigurări că Venezuela este alături de Putin în criza din Ucraina
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro l-a asigurat marţi pe omologul său rus Vladimir Putin de sprijinul său în criza din Ucraina, relatează France Presse.
"Venezuela este alături de Putin, este alături de Rusia. Venezuela este alături de cauzele curajoase şi drepte din lume", a declarat Maduro la televiziune, în timpul unui consiliu de miniştri, în contextul în care parlamentul rus a dat undă verde marţi unei operaţiuni militare în Ucraina.
Teama de o escaladare militară în Ucraina a ajuns la paroxism după ce Putin a recunoscut luni independenţa entităţilor secesioniste Lugansk şi Doneţk, situate în estul ţării.
Maduro a reamintit că predecesorul şi mentorul său Hugo Chavez (1999-2013) a susţinut Rusia când aceasta a recunoscut în 2008 independenţa Osetiei de Sud în timpul conflictului cu Georgia.
"Venezuela şi revoluţia chavistă sunt întotdeauna alături de Putin, de Rusia, de poporul rus", a adăugat Maduro, precizând că SUA şi NATO "încearcă prin mijloace militare să elimine Rusia".
Vicepremierul rus Iuri Borisov, care s-a aflat vineri la Caracas, a subliniat că Venezuela este "un partener strategic al Rusiei (...) în această situaţie de instabilitate crescută".
În contextul crizei din Ucraina, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov nu a exclus o desfăşurare militară rusă în Venezuela şi Cuba.
Moscova este unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 nu a fost recunoscută decât de o parte a comunităţii internaţionale şi mai ales de către SUA, care încearcă să îl îndepărteze de la putere.
Moscova şi Caracas s-au apropiat sub conducerea defunctului preşedinte Hugo Chavez, când Venezuela, datorită unei producţii petroliere înfloritoare în acea perioadă, a achiziţionat în special arme de la Rusia.
UPDATE 9:00 Putin: Sunt deschis dialogului, dar interesele şi securitatea Rusiei sunt non-negociabile
Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat, miercuri, asupra caracterului "nenegociabil" al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească "soluţii politice" la criza actuală cu Ucraina, relatează miercuri France Presse.
"Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme", a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei apărătorului Patriei.
"Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile", a continuat Putin, care cere Occidentului garanţii, cum ar fi promisiunea că Ucraina nu va fi integrată vreodată în NATO sau încetarea consolidării Alianţei Nord-Atlantice la frontierele ruse.
Menţionând ca ameninţări pentru Rusia '"elaxarea sistemului de control asupra armamentelor" şi "activităţile militare ale NATO", preşedintele rus a apreciat din nou că îngrijorările ţării sale rămân 'fără răspuns' din partea Occidentului.
Vladimir Putin a promis de asemenea să continue dezvoltarea capacităţilor armatei şi ale flotei ruse, "tehnologii digitale avansate" şi inteligenţa artificială, precum şi aşa-numitele arme "hipersonice".
Rusia a dezvoltat în ultimii ani rachete hipersonice pe care le-a prezentat ca fiind 'invincibile', deoarece sunt capabile să depăşească orice scut antirachetă existent la ora actuală. De asemenea, Moscova este acuzată cu regularitate de atacuri cibernetice de amploare şi campanii de dezinformare împotriva adversarilor săi.
Suspectată de mai multe săptămâni de pregătirea unei invazii în Ucraina, Rusia a recunoscut luni independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, lăsând să planeze teama unei escaladări militare la porţile Uniunii Europene.
UPDATE 8.40 Japonia impune sancțiuni Rusiei
Japonia va impune sancţiuni Rusiei şi persoanelor având legătură cu regiunile din estul Ucrainei controlate de separatiştii pro-Kremlin, a anunţat prim-ministrul ţării, Fumio Kishida, după ce Moscova a ordonat trimiterea de trupe în Doneţk şi Lugansk.
Sancţiunile impuse de Tokyo includ interzicerea eliberării vizelor pentru persoanele având legătură cu cele "două aşa-numite republici", precum şi îngheţarea bunurilor acestora şi interdicţia comerţului cu aceste regiuni.
De asemenea, se interzice tranzacţionarea obligaţiunilor guvernamentale ruseşti în Japonia.
"Continuăm să urmărim situaţia cu mare îngrijorare", a declarat prim-ministrul Fumio Kishida reporterilor.
"Din punctul de vedere al răspunsului la această problemă în cooperare cu comunitatea internaţională, Japonia a decis să impună sancţiuni", a menţionat el.
Japonia "condamnă ferm" acţiunile Rusiei "care subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, încălcând dreptul internaţional", a adăugat Kishida, precizând că sunt posibile noi sancţiuni "dacă situaţia se agravează".
UPDATE 8.35 Casa Albă anunţă că nu mai există planuri pentru o întâlnire Biden-Putin
Planurile pentru organizarea unei întâlniri între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin au fost anulate, a anunţat Casa Albă.
Purtătoarea de cuvânt a lui Biden, Jen Psaki, a spus că liderul de la Casa Albă este deschis în general la diplomaţie şi discuţii la cel mai înalt nivel, dar că acum, când Rusia extinde conflictul din Ucraina, nu este momentul potrivit.
"Nu vom închide niciodată complet uşa diplomaţiei", a declarat purtătoarea de cuvânt, precizând însă că este nevoie de o schimbare de direcţie din partea Moscovei.
UPDATE 7.45 Ucraina cere Occidentului arme şi garanţii că va intra în UE
Ucraina a cerut statelor occidentale să-i furnizeze mai multe arme şi de asemenea garanţii pentru o viitoare aderare a ei la UE, pentru a o susţine astfel în faţa Rusiei.
„În această dimineaţă i-am trimis ministrului britanic de externe o scrisoare pentru a-i cere arme defensive suplimentare pentru Ucraina”, a declarat la Washington ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, precizând că le va înainta aceeaşi solicitare şi interlocutorilor săi americani.
„Vom mobiliza lumea întreagă pentru a obţine tot ce ne trebuie pentru a ne consolida capacitatea de apărare”, a susţinut Kuleba.
De asemenea, a continuat el, Kievul a cerut „Uniunii Europene să lase la o parte orice ezitare, orice reticenţă şi tot scepticismul care există în capitalele europene şi să ofere Ucrainei promisiunea viitoarei sale aderări” la blocul comunitar.
UPDATE 7.45 Canada impune o „serie de sancţiuni” împotriva Rusiei
În special, Canada va "interzice canadienilor să efectueze orice tranzacţii externe" cu teritoriile separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk, va impune sancţiuni parlamentarilor ruşi care au votat în favoarea "deciziei ilegale de a recunoaşte aceste teritorii" le va "interzice canadienilor să participe la achiziţionarea datoriei ruse", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, în urma anunţurilor de sancţiuni din partea Europei şi a Statelor Unite.
În plus, voi fi impuse "sancţiuni suplimentare" băncilor ruse susţinute de stat, iar Canada "va interzice orice tranzacţie financiară cu acestea", a adăugat el.
"Este absolut inacceptabil că Rusia a invadat din nou Ucraina", a condamnat Justin Trudeau.
UPDATE 7.40 Antony Blinken îşi anulează întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat marţi că nu se va întâlni aşa cum era prevăzut cu omologul său rus, Serghei Lavrov, după recunoaşterea de către Moscova a două regiuni separatiste din estul Ucrainei.
"Acum că vedem că invazia a început şi Rusia a respins în mod clar diplomaţia, nu are sens să ne întâlnim în această etapă", a declarat Antony Blinken în cursul unei conferinţe de presă, comună cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
"Nu vom permite Rusiei să revendice o pretinsă diplomaţie când, în acelaşi timp, îşi accelerează marşul pe calea conflictului şi a războiului", a adăugat secretarul de stat american.
Cu toate acestea, el s-a declarat pregătit să continue eforturile diplomatice, "dacă Rusia este dispusă să ia măsuri verificabile pentru a demonstra comunităţii internaţionale (...) că este serioasă în privinţa dezescaladării şi a găsirii unei soluţii diplomatice".
"Dacă Moscova îşi schimbă atitudinea, sunt complet pregătit să discut", a adăugat el. Dar Rusia "trebuie să demonstreze că este serioasă. Ultimele 24 de ore au arătat exact contrariul", a mai spus Antony Blinken.
Demnitarul a subliniat că sancţiunile financiare anunţate anterior de preşedintele Joe Biden nu vor fi ultimele, dacă preşedintele rus Vladimir Putin îşi va duce la îndeplinire ameninţările la adresa Ucrainei.
"Orice nouă escaladare din partea Rusiei va fi întâmpinată cu noi măsuri rapide şi severe, coordonate cu aliaţii noştri, în plus faţă de cele anunţate astăzi", a avertizat el.
Dmitro Kuleba a salutat această abordare "în valuri" a sancţiunilor internaţionale. "Este ceva care poate funcţiona, dacă va continua în mod sustenabil", a spus el.
"Vladimir Putin nu ar trebui să creadă niciodată că presiunea a atins plafonul şi că nu poate fi pedepsit în continuare", a adăugat el. "Presiunea trebuie să continue să crească. Şi, dacă asta înseamnă anunţuri regulate de noi sancţiuni, noi vom fi mulţumiţi", a ţinut să adauge şeful diplomaţiei de la Kiev.
UPDATE 7.40 SUA: „Nicio instituţie financiară rusă nu este ferită” de sancţiuni
Întregul sector bancar rus ar putea fi vizat de sancţiuni dacă Rusia continuă invadarea Ucrainei, a afirmat marţi un responsabil american, în contextul în care Statele Unite au anunţat o primă salvă de măsuri punitive împotriva Moscovei.
„Nicio instituţie financiară rusă nu este ferită dacă această invazie va continua”, le-a spus acest responsabil jurnaliştilor după sancţiunile anunţate împotriva băncii publice de dezvoltare, VEB, şi a PSB, legată de sectorul apărării.
Oficialul, care a solictat să nu fie identificat, a spus că noi atacuri împotriva Ucrainei ar putea duce la sancţiuni împotriva marilor bănci Sberbank şi VTB.
Controale la export care ar opri fluxul de componente de înaltă tehnologie către Rusia sunt, de asemenea, un "element-cheie al sancţiunilor noastre potenţiale", a spus el, subliniind că măsurile sunt "cu adevărat puternice, deoarece vorbim despre o tehnologie crucială, de care Rusia are nevoie pentru a-şi diversifica economia".
UPDATE 7.35 Joe Biden a autorizat transferul de soldați către țările baltice
Pe frontul militar, preşedintele american a autorizat marţi transferul de soldaţi şi echipamente militare americane, care se află deja în baze europene, către ţările baltice, dar fără a preciza numărul acestora.
''Vreau să fie clar, acestea sunt măsuri pur defensive din partea noastră, nu avem nicio intenţie de a lupta împotriva Rusiei", a declarat Biden, care a subliniat că SUA şi aliaţii lor vor apăra "fiecare centimetru de teritoriu NATO" în cazul unei agresiuni.
În ultimele luni, SUA s-au coordonat cu partenerii NATO şi europeni pentru a-şi pregăti răspunsul faţă de Rusia, a spus el.
UPDATE 7.30 Biden anunţă sancţiuni împotriva Rusiei şi trimiterea de soldaţi în statele baltice
Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat marţi sancţiuni împotriva Rusiei şi transferul de soldaţi americani în statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, ca răspuns la „începutul invaziei ruseşti în Ucraina”.
Alăturându-se măsurilor luate de aliaţii din Uniunea Europeană, Biden a prezentat, într-un discurs la Casa Albă, „prima serie de sancţiuni pentru a impune costuri Rusiei şi a răspunde acţiunilor sale”.
„Aplicăm sancţiuni cuprinzătoare de blocare a celor două instituţii financiare principale ale Rusiei, VEB (una dintre cele mai mari bănci de investiţii şi dezvoltare) şi banca sa militară”, a declarat preşedintele american, referindu-se la Promsviazbank.
De asemenea, SUA vor aplica "sancţiuni cuprinzătoare asupra datoriei suverane ruseşti". ''Acest lucru înseamnă că am tăiat accesul guvernului rus la finanţarea occidentală", a spus Biden.
În acest context, el a explicat că Rusia nu va mai putea să obţină fonduri din Occident sau să-şi tranzacţioneze noile datorii pe pieţele aliaţilor SUA.
În plus, Biden a subliniat că, începând de miercuri, ţara sa va impune sancţiuni împotriva elitelor ruse şi a familiilor acestora, întrucât, a dat el asigurări, acestea fac parte din ''jocurile corupte ale Kremlinului'', şi nu a exclus să extindă această pedeapsă dacă Rusia ''îşi continuă agresiunea împotriva Ucrainei''.
***
Prin decretul semnat de Putin, trupele ruse vor îndeplini aşa-numite „funcţii de menţinere a păcii” în Lugansk şi Doneţk, în fața unei așa-zise agresiuni a Ucrainei. În termenii Occidentului și ai țării vecine însă, este vorba despre o invazie.
„În ceea ce privește folosirea forțelor armate dincolo de granițe, bineînțeles, am semnat tratatele ieri, iar în aceste tratate atât în cel cu Republica Populară Donețk, cât și în cel cu Republica Populară Lugansk, există articole care spun că oferim ajutor acestor republici, inclusiv ajutor militar. Atâta timp cât există un conflict în curs, prin această decizie clarificăm că, dacă va fi necesar, vom respecta aceste obligații”, a mai transmis Putin.
În cadrul unui forum al țărilor exportatoare de gaze naturale, Vladimir Putin a declarat că livrările de gaze rusești nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creștere cu Occidentul. Susține că Rusia respectă suveranitatea republicilor ex-sovietice, dar Ucraina este o excepție pentru că s-ar afla sub control străin.
Pentru că se aşteaptă la un atac de anvergură din partea Rusiei în Ucraina, NATO a plasat în alertă forţa sa de reacţie rapidă care să-i apere pe aliaţi, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
„Toate indiciile arată că Rusia plănuieşte un atac masiv în Ucraina. Vedem acumularea de forțe militare. Au promis că se retrage, dar au continuat să înainteze. Forțe armate ies din zonele de staționare și intră în formațiune de luptă, pregătite să lovească. Aceasta este o escaladare gravă din partea Rusiei și o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat secretarul general al NATO.
„Aceasta este o criză gravă”, a spus Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Pe măsură ce amenințarea unei invazii crește, președintele Ucrainei cere mobilizarea rezerviștilor în armată.
„Nu este nevoie de o mobilizare completă. Dar trebuie să adăugăm rapid personal suplimentar la armata ucraineană și la alte formațiuni militare. În calitate de comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene, am emis un decret de mobilizare a rezerviștilor în această perioadă dificilă. Ucraina este o națiune pașnică, vrem liniște, dar dacă stăm tăcuți azi, mâine vom dispărea”, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Au apărut imagini cu o centrală energetică bombardată, în Lugansk, și cu vehicule militare rusești, aproape de Doneţk, capitala uneia dintre regiunile separatiste.
„Părerea mea este că forțele armate ale Federației Ruse vor continua să-și crească numărul în Donețk și Lugansk. Cred că rezultatul cel mai evident este că vor invada Ucraina pentru a ocupa zonele acestor frontiere administrative”, a declarat Pavlo Yurchuk, militar ucrainean.
În timp ce o parte dintre locuitorii pro-ruși din Donbas fac petreceri în stradă, mulți sunt evacuați din localitățile sub asediu. În urma lor rămân doar ruinele a ceea ce erau până mai ieri locuințe, școli și instituții. Totuși, o parte dintre ei, epuizați de acest conflict, refuză să plece.
Marți seară, armata Ucrainei a anuntat că un alt soldat ucrainean - al treilea de la escaladarea conflictului - a fost ucis şi alţi şase au fost răniţi în bombardamente din zonă.