Moscova promite o ripostă „puternică şi dureroasă” la sancţiunile SUA, după ce Biden a amenințat cu ”durerea” elitelor ruse
Rusia a promis miercuri o ripostă „puternică şi dureroasă" la sancţiunile americane anunţate de Washington după recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, informează AFP, citată de Agerpres.
„Nu trebuie să existe îndoieli: va exista o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, însă bine calculată şi dureroasă pentru partea americană", a dat asigurări Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse într-un comunicat.
Marți seara, președintele american Joe Biden a vorbit și el despre sancțiuni pe care SUA le vor aplica ”elitelor Rusiei şi membrilor familiei acestora”, care să împărtășească astfel ”și durerea”, nu doar ”câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului”.
Moscova promite o ripostă „puternică şi dureroasă” la sancţiunile americane
SUA au anunţat marţi un prim pachet de sancţiuni economice menite să taie accesul Rusiei de la finanţări occidentale, avertizând totodată că măsuri suplimentare „sunt pe masă" în cazul unei „escaladări" ruse în Ucraina. Întregul sector bancar rus ar putea fi vizat de sancţiuni, a atenţionat un responsabil american.
„Rusia a demonstrat că este capabilă să minimizeze prejudiciul adus, indiferent care sunt costurile sancţiunilor", a reacţionat diplomaţia rusă în comunicatul său, subliniind că „presiunile sancţiunilor nu pot influenţa voinţa rusă de a-şi apăra în mod ferm interesele."
Chiar dacă denunţă „şantajul şi intimidarea" din partea Washingtonului, Rusia se declară în continuare „deschisă" diplomaţiei fondate pe principiile de respect reciproc, egalitate şi luarea în considerare a intereselor reciproce, adaugă comunicatul.
Sancţiuni au fost de asemenea anunţate de Uniunea Europeană, Japonia, Australia, Canada, Germania şi Regatul Unit
Nu în ultimul rând, Germania a îngheţat uriaşul proiect al gazoductului Nord Stream 2, care urma să aducă mai mult gaz rusesc în Germania.
Aceste măsuri rămân deocamdată modeste în raport cu cele promise în caz de invazie, iar Rusia se poate lăuda că a acumulat aproape 640 de miliarde de dolari în rezervele sale valutare şi 183 de miliarde de dolari în fondul său suveran pentru a putea face faţă sancţiunilor.