Ucraina cere Occidentului arme şi garanţii că va intra în Uniunea Europeană
Ucraina le-a cerut marţi statelor occidentale să-i furnizeze mai multe arme şi de asemenea garanţii pentru o viitoare aderare a ei la UE, pentru a o susţine astfel în faţa Rusiei.
''În această dimineaţă i-am trimis ministrului britanic de externe o scrisoare pentru a-i cere arme defensive suplimentare pentru Ucraina'', a declarat la Washington ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, citat de AFP, el precizând că le va înainta aceeaşi solicitare şi interlocutorilor săi americani.
''Vom mobiliza lumea întreagă pentru a obţine tot ce ne trebuie pentru a ne consolida capacitatea de apărare'', a susţinut Kuleba.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
De asemenea, a continuat el, Kievul a cerut ''Uniunii Europene să lase la o parte orice ezitare, orice reticenţă şi tot scepticismul care există în capitalele europene şi să ofere Ucrainei promisiunea viitoarei sale aderări'' la blocul comunitar.
Salutând decizia ''puternică'' a Germaniei de a suspenda certificarea gazoductului ruso-german Nord Stream 2 după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decis recunoaşterea de către Moscova a provinciilor separatiste din estul Ucrainei, ministrul ucrainean de externe a cerut ''încă şi mai multe sancţiuni puternice'' care să apese asupra Rusiei.
''Calculul lui Putin este că decizia sa va rămâne fără consecinţe. Iar în absenţa unei pedepse, creşte apetitul pentru agresiune'', consideră ministrul ucrainean.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat luni seară că Rusia recunoaşte provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, ţară despre care a spus într-un lung discurs cu trimiteri istorice că este condusă de politicieni corupţi marionete ale SUA.
Marţi, liderul de la Kremlin a cerut formal camerei superioare a parlamentului de la Moscova să autorizeze trimiterea de trupe în cele două provincii, solicitare aprobată între timp de parlamentarii ruşi. Dar, a declarat ulterior Putin, intrarea armatei ruse în acele teritorii va depinde de situaţia ''din teren''.