La Ston, Croatia, sarea se extrage ca pe vremea Imperiului Roman!
Lucreaza ca pe vremea Imperiului Roman, pentru a duce mai departe o metoda naturala de exploatare a sarii. Sunt muncitorii croati dintr-o localitate de langa Dubrovnic, care, de dragul traditiei, nu renunta si pace la modul de extragere a sarii marine.
Chiar daca nu au cine stie ce profit, oamenii sunt multumiti ca reusesc sa pastreze renumele celei mai vechi exploatari de acest gen din Europa.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Exploatarea din Ston dateaza inca din secolul al 13-lea, cand sarea era denumita si "aurul alb". Atunci, se lucra ca in antichitate. Secolele s-au scurs, dar metoda ramane aceeasi.
Valurile marii ajung in Golf, iar apa este colectata in 12 bazine artificiale. Pe masura ce apa inainteaza in circuit, se evapora, datorita rafalelor de vant si a temperaturilor ridicate. Ramane in schimb sarea, care este adunata de lucratori.
Pentru muncitori, conditiile nu sunt tocmai usoare. Sarea este insa principala lor sursa de venit, care, timp de sute de ani, a asigurat prosperitatea in zona.
Pe vremuri, de la Ston plecau cate sase mii de tone de sare anual. Chiar daca astazi exploatarea nu mai poate concura cu marile mine din Croatia, localnicii sunt mandri de metoda traditionala si se lauda ca exploateaza o sare complet naturala.