La Shanghai s-au ridicat garduri împotriva COVID. Autoritățile vor să împiedice locuitorii să iasă din case
Garduri împotriva COVID au ridicat autoritățile din Shanghai, pentru a-i împiedica pe locuitorii orașului să părăsească locuințele unde se află în carantină de săptămâni întregi.
Această nouă măsură a determinat furia acestora, astfel că în unele zone, muncitorii le-au demontat.
Gardurile au fost ridicate în jurul unor clădiri rezidenţiale în condițiile în care 25 de milioane de locuitori sunt consemnați la domiciliu, iar în multe cazuri au rămas fără alimente, determinând protestul acestora pe rețelele sociale, așa cum reiese din mai multe mărturii din Shanghai care au făcut înconjurul internetului, transmite Reuters, preluat de news.ro.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Mai mult, administrația din Shanghai le cere tuturor celor care locuiesc sau lucrează în zonă să facă trei teste pentru Covid-19 săptămâna aceasta şi va plasa sub resctricţii peste o duzină de clădiri, după ce capitala chineză a raportat 22 de cazuri noi pentru sâmbătă.
În Shanghai, imaginile cu muncitori îmbrăcaţi în costume albe care sigilau intrările blocurilor de locuinţe şi închideau străzi întregi cu garduri verzi, de aproximativ doi metri înălţime, au devenit virale pe reţelele de socializare, stârnind întrebări şi plângeri din partea locuitorilor.
”Este atât de lipsit de respect faţă de drepturile oamenilor, să foloseşti bariere metalice pentru a îi închide ca pe nişte animale domestice”, a spus un utilizator pe platforma de socializare Weibo.
Un videoclip îi arăta pe oameni strigând de la balcoane la muncitorii care încercau să monteze garduri împotriva COVID. Muncitorii au cedat şi le-au luat.
Alte videoclipuri au arătat oameni care încercau să tragă gardurile — „Nu este acesta un pericol de incendiu? a întrebat un alt utilizator Weibo.
Multe dintre garduri au fost ridicate în jurul ansamblurilor desemnate ”zone sigilate” - clădiri în care cel puţin o persoană a fost testată pozitiv pentru Covid-19, ceea ce înseamnă că locatarilor le este interzis să iasă din case.
Nu era clar ce a determinat autorităţile să recurgă la garduri. O notificare datată sâmbătă de la o autoritate locală distribuită online spunea că impune ”carantină dură” în unele zone.
Reuters nu a putut verifica autenticitatea anunţului sau a tuturor imaginilor, dar jurnaliștii au văzut duminică un gard verde pe o stradă din centrul Shanghai-ului.
În ultimele zile, jurnaliștii Reuters au văzut, de asemenea, poliţişti îmbrăcaţi în costume de protecţie, patrulând pe străzile din Shanghai, instalând blocaje rutiere şi cerând pietonilor să se întoarcă acasă.
Autoritățile de la Shanghai refuză să comenteze
Autoritățile de la Shanghai nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Shanghai este cel mai populat oraş din China şi cel mai important centru economic și se luptă cu cel mai mare focar de Covid-19 din ţară de când coronavirusul a apărut pentru prima dată în Wuhan, la sfârşitul anului 2019. Toate persoanele testate pozitiv sunt obligate să stea în centrele de carantină.
Carantina a afectat şi economia Chinei, a doua ca mărime din lume, producţia din fabrici fiind întreruptă din cauza lanţurilor de aprovizionare afectate şi imposibilității oamenilor plasaţi în carantină să se întoarcă la muncă.
În ultima săptămână, autorităţile au internat în centre de carantină comunităţi întregi, inclusiv persoane neinfectate, spunând că trebuie să le dezinfecteze casele, potrivit locuitorilor şi postărilor pe reţelele sociale.
Shanghai a raportat 39 de decese provocate Covid-19, la 23 aprilie, faţă de 12 cu o zi mai devreme şi, de departe, cele mai multe în timpul epidemiei actuale.
În oraș nu se raportase niciun deces în primele câteva săptămâni, acest lucru alimentând îndoielile locuitorilor cu privire la cifre. De atunci, a raportat 87 de decese, toate în ultimele şapte zile.
Oraşul a înregistrat 19.657 de noi cazuri asimptomatice, faţă de 20.634 cu o zi înainte şi 1.401 simptomatice, faţă de 2.736 anterior.